Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

Vi följer regler och rekommendationer

I våra kyrkor anpassar vi oss efter regeringens och Folkhälsomyndighetens regler och rekommendationer. Deras gränser för hur många som får samlas, gäller också våra kyrkor.

Just nu finns en maxgräns på 8 deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Dit räknas bland annat dop.
Läs om max antal deltagare vid allmänna sammankomster på regeringen.se.

Gudstjänsterna blir mindre och de som samlas ska förstås inte tillhöra riskgrupperna eller ha symptom. Svenska kyrkan hjälper dig att finna formerna för hur vi kan göra i denna speciella situation.

Kontakta din församling

I konfirmationen bekräftar du ditt dop

Under konfirmationstiden lär du dig mer om livets stora frågor och kristen tro.

Det är ganska vanligt att unga människor som vill konfirmeras, inte blev döpta som barn. Då går det bra att döpas före konfirmationsgudstjänsten. Det är i konfirmationsgudstjänsten du bekräftar ditt dop.

Dopet kan ske vid havet, vid en sjö eller i en kyrka.

Du är med och planerar dopet

Om du döps som konfirmand är du själv med och planerar dopet. Det kan ske vid havet, vid en sjö eller i en kyrka. Du är också med och planerar vilka du vill bjuda in – familj, vänner, dina konfirmationskompisar eller kanske bara några få personer.

Om du vill kan du välja en fadder i samband med dopet. Det kan vara en person du känner, och som får en särskild relation till dig vid dopet. En fadder har uppgiften att vara någon du kan tala med om ditt liv och din tro. En fadder måste också vara döpt.

När du döps blir du också medlem i Svenska kyrkan.