Foto: Magnus Aronson

Råg i ryggen – en utställning

Ett urval av de fantastiska bidrag som kom in till broderitävlingen Råg i ryggen blir en fotoutställning.

I samarbete med Sensus studieförbund tar En värld av grannar fram en utställning som kommer kunna beställas via Sensus regionkontor. Utställningen visar ett urval av de 66 bidrag som kom in till broderitävlingen Råg i ryggen.

– Syftet med tävlingen och utställningen som vi planerar för är att skapa engagemang och samtal kring vad möten över religionsgränser betyder och hur vi kan leva tillsammans i ömsesidig respekt och vänskap. Olikheter kan utmana oss och klimatet kring frågor som rör migration har hårdnat, därför tror jag att vi behöver ge varandra råg i ryggen att stå upp för alla människors värde och värdighet, säger religionsteologen Maria Kjellsdotter Rydinger, som arbetar med En värld av grannar. 

De vinnande bidragen samt ytterligare elva broderier har fotats av fotografen Magnus Aronson. Bilderna i storformat kommer visas tillsammans med korta reflektioner författade av olika skribenter. 

Utställningen väntas vara klar för att bokas från och med februari, 2022.

För mer information kontakta karin.ahlqvist@svenskakyrkan.se

Se bildspelet och få en försmak av utställningen!

broderitävlingen råg i ryggen

Programmet Interreligiös praktik för fred – En värld av grannar arrangerade våren 2021 en broderitävling. Hågade kreatörer uppmandes att brodera ett av tolv citat som engagerade i Svenska kyrkan hämtar kraft och mod ifrån i det interreligiösa arbetet.

Det kom in 66 bidrag i olika storleker, former och material som bedömndes av en jury bestående av biskop Karin Johannesson, Helena Ericsson, Brodera mera, Jonas Eek, opinionschef Verbum och stiftsdiakon Karin Ahlqvist.

Vinnare utsågs i kategorierna bästa tolkning, mest kreativa bidrag och bästa funktion. Ett bidrag fick ett särskilt omnämnade och Folkets pris avgjordes via en omröstning på webben.

Pris för bästa tolkning gick till Petra Hall, Piteå. Pris för mest kreativa bidrag gick till Emma ”Elmer” Eriksson, Hökarängen. Pris för bästa funktion/funktionalitet gick till församlingsbor och medarbetare i Farsta församling. Fia Steimer, Höör, gavs ett särskilt omnämnande för ett lekfullt och kreativt bidrag.

Under sommaren pågick en omröstning på tävlingens webbplats. Med 62 av totalt 471 röster tog Sonja Liew, Vrigstad hem Folkets pris.  

 

Se samtliga bidrag:

66. Broderi av Gunilla Häggström, Kalix.
66. Broderi av Gunilla Häggström, Kalix. Citat av Ayda Moayedzadeh.
65. Broderi av Anna-Greta Jägerborg, Robertsfors.
65. Broderi av Anna-Greta Jägerborg, Robertsfors. "Jag har jobbat med ull på ull. Broderat och lagt till mormorsrutor virkade av växtfärgade ullgarner." Citat av Liam Sallmander och En värld av grannar.
64. Broderi av Lena Odmar, Bromma.
64. Broderi av Lena Odmar, Bromma. "Jag tänker mig citatet 'Ingen världsfred utan fred mellan religionerna' av Hans Küng. Bilden symboliserar de som flyr från sina länder, våld o terror i religionens namn. Hur människor slits upp med sina rötter för att överleva."
63. Broderi av Kristina Dahl, Vimmerby.
63. Broderi av Kristina Dahl, Vimmerby. Citat av Martin Buber.
62. Broderi av Iréne Johnson, Katrineholm.
62. Broderi av Iréne Johnson, Katrineholm. Citat av Jonas Löhnn.
61.  Broderi av Emma "Elmer" Eriksson, Hökarängen.
61. Broderi av Emma "Elmer" Eriksson, Hökarängen. "Ett bra budskap bör bäras med råg i ryggen ,ett fritt broderi som fått växa fram." Citat av Jonas Löhnn.
60. Broderi av församlingsbor och medarbetare i Farsta församling.
60. Broderi av församlingsbor och medarbetare i Farsta församling. Diakon Carola Backlund skriver: "Flertalet anställda i Farsta församling har under maj och halva juni månad varit ute i vår församlings olika delar, och pratat med personer om vad citatet betyder för dem. Sammanlagt har vi varit 88 personer som har deltagit på olika sätt genom att brodera eller med en åsikt om vad citatet betyder för just mig. När vi har pratat med personer som inte har velat vara med och brodera så har vi skrivit ner deras förnamn och vad de säger om citatet, sedan har vi tolkat det med en bild på broderiet. Det har visat sig att många av oss tycker likadant och flertalet personer har beskrivit citatet med lika och snarlika ord, teman har framträtt. Varje bild på tavlan står för något som människor har delat med sig av till oss. Flera delar blir till en helhet och vi väljer att stå upp för varandra." Citat av Liam Sallmander och En värld av grannar.
59. Broderi av Kerstin Roos, Åre.
59. Broderi av Kerstin Roos, Åre. CItat av Antje Jackelén.
58. Pärmomslag. Broderi och tygapplikation av AnnKristin Heino, Gällivare.
58. Pärmomslag. Broderi och tygapplikation av AnnKristin Heino, Gällivare. "Den här pärmen visar LIVETS FRAMSIDA OCH BAKSIDA ... Fred och krig. Är inte meningen med livet att hjälpa andra att leva ... Allt gjort av återvunnet material." Citat av Omar, FN-anställd i Sudan.
57. Broderi av Anna Hedkvist, Gammelstad.
57. Broderi av Anna Hedkvist, Gammelstad. Citat av Ayda Moayedzadeh.
56. Broderi av Lena Sörensen, Skärstad Ölmstad församling.
56. Broderi av Lena Sörensen, Skärstad Ölmstad församling. "Under corona året har vi gjort iordning en lekkyrka. Här är en av mässhakarna jag sytt och broderat." Citat av Jonas Löhnn.
55. Pärmomslag. Broderi och typapplikation av Josefin Andersson.
55. Pärmomslag. Broderi och typapplikation av Josefin Andersson. "Det här med ord är viktigt, inte bara det vi säger till varandra. Dessa bonader och ord finns som tysta ord, minnen och påminnelse. Ett i taget har handen jobbat och tankarna fått ro, ett stygn i taget. Förspilld kvinnokraft, tycker många, men då har de inte fått känna tillfredsställelsen då arbetet växer fram. Jag är glad för att ni gav mig möjlighet att få linda in mig i broderiets värld ett tag. Såå skönt för en stressad småbarnsmor att få leka och måla med nål och tråd." Citat 1 Joh. 3:18 och bönerecitation.
54. Pärmomslag. Broderi och tygapplikation av AnnKristin Heino, Gällivare.
54. Pärmomslag. Broderi och tygapplikation av AnnKristin Heino, Gällivare. "Vi väljer att ha råg i ryggen ... Att stå upp för varandra ... Citat av Liam Sallmander och En värld av grannar.
53. Broderi av Britten Månsson, Stockholm.
53. Broderi av Britten Månsson, Stockholm. "Här är mitt bidrag. För mig är det dock bara en rolig grej (är urusel på fria broderier!). Jag fick ett kasserat sofföverdrag till en IKEAsoffa och tänkte att det blir en bra kasse. Det var dock inte lätt att brodera på. Se det mera som ett förslag på vad man kan göra. Jag är mycket för återbruk i alla dess former." Citat av Amanda Gorman.
52. Inskickat anonymt.
52. "Filosofen Cornel West sa 'Justice is what love looks like in public.' I mitt broderi möts juridik och kärlek, för kanske kan man förstå Kyrkoordningen som 'What love looks like in public'?" CItatet är en parafrasering av inledningen till kap 59 i kyrkoordningen.
51. Broderi av Josefin Andersson.
51. Broderi av Josefin Andersson. "Då jag broderade blommorna så tänkte jag på att vi ska samla på evighetsblomster vid korset." Citat av Amanda Gorman.
50. Broderi av Gisela Haupt, Sundsvall.
50. Broderi av Gisela Haupt, Sundsvall. Citat av Martin Buber.
49. Broderi av Jenny Fred.
49. Broderi av Jenny Fred. "Tyckte att livets träd var en passande symbol för citatet." Citat av Omar, FN-anställd i Sudan.
48. Broderi av David Jakobsson.
48. Broderi av David Jakobsson. "Tänkte det skulle vara roligt att arbeta med återbruk i tävlingen. Boarden i broderiet är broderat av okänd och det mesta av materialet är secondhand eller arvegods." Citat av Antje Jackelén.
47. Broderi av Gunilla Gullmark.
47. Broderi av Gunilla Gullmark. "Mönster från min favoritväska inköpt i Palestina. Tyvärr numera utnött. Kort men det fick mig att brodera." Citat från 1 Joh. 3:18 och bönerecitation.
46. Broderi av Maud Jonsson.
46. Broderi av Maud Jonsson. "Kul med broderitävling! Jag valde citatet 'Allt levande färdas i samma ark' av Jonas Löhnn. Väldigt talande för vår tid, tycker jag själv."
45. Broderi av Christina Kluge, Hudiksvall.
45. Broderi av Christina Kluge, Hudiksvall. "Mitt broderi visar två människor som med fulla matkassor är på väg hem och vänder sig bort för att slippa se den stackars tiggerskan med sin mugg. Frågan uppstår spontant: Är det inte meningen med livet att hjälpa andra att leva?" CItat av Omar, FN-anställd i Sudan.
44. Broderi av Fia Steimer, Höör.
44. Broderi av Fia Steimer, Höör. "Valde att göra ett kuddfodral. Har återanvänt delar från tavlor jag broderat tidigare med människor från olika länder. Kanten på kuddfodralet är rest från ett möbeltyg som jag vävt till en stol." Citat av Omar FN-anställd i Sudan.
43. Broderi av Gun Larsson, Alfta.
43. Broderi av Gun Larsson, Alfta. "Sänder här mitt bidrag och det citat jag valt tyckte jag passade in på mig och min make. Ville gärna ha med förgätmigej, den påminner om att Gud inte glömmer någon enda av oss." Citat av Antje Jackelén.
42. Broderi av Isabella Karlsson, Kalix.
42. Broderi av Isabella Karlsson, Kalix. ""Allt levande färdas i samma ark", ett budskap som är viktigt att påminna oss om. Att vi alla, på hela planeten, är beroende av varandra. De val vi gör påverkar oss alla. Om vi är rädda om varandra, vårt jordklot och allt levande så kan vi sitta tryggare i båten, helt enkelt." CItat av Jonas Löhnn.
41. Broderi av Lena Lindblom, Skellefteå.
41. Broderi av Lena Lindblom, Skellefteå. "Jag har länge tänkt att vi behövt nya kuddar till vårat fikarum på Sankt Olovsgården och nu blev det av. Jag har använt mig av ylle både i tyger och garn. Kanterna har jag sytt med langettstygn. Att få se dessa citat varje gång man ska ta en fikarast kan ju vara en god påminnelse när vi senare har våra olika möten med olika människor. Trevligt med detta initiativ 😊" Citat av Ayda Moayedzadeh. Foto: Gunilla Karlsson
40. Broderi av Louise Kiaer Wahlberg, Knislinge
40. Broderi av Louise Kiaer Wahlberg, Knislinge. Citat av Kajs Atallah.
39. Broderi av Lena Lindblom, Skellefteå.
39. Broderi av Lena Lindblom, Skellefteå. "Jag har länge tänkt att vi behövt nya kuddar till vårat fikarum på Sankt Olovsgården och nu blev det av. Jag har använt mig av ylle både i tyger och garn. Kanterna har jag sytt med langettstygn. Att få se dessa citat varje gång man ska ta en fikarast kan ju vara en god påminnelse när vi senare har våra olika möten med olika människor. Trevligt med detta initiativ 😊" Citat av Tord Fornberg. Foto: Gunilla Karlsson
38. Broderi av Inger Månsson.
38. Broderi av Inger Månsson inspirerat av citatet "Det du ser hos andra finns hos dig" av Ayda Moayedzadeh.
37. Broderi av Inger Månsson.
37. Broderi av Inger Månsson inspirerat av citatet "Vi väljer att stå upp för varandra" av Liam Sallmander och En värld av grannar.
36. Broderi av Inger Månsson.
36. Broderi av Inger Månsson inspirerat av citatet "Du har en värld av grannar" av Kajs Atallah. Version 2.
35. Broderi av Inger Månsson.
35. Broderi av Inger Månsson inspirerat av citatet "Du har en värld av grannar", av Kajs Atallah. Version 1.
34. Broderi av Ingergerd Alfredsson, Örebro.
34. Broderi av Ingergerd Alfredsson, Örebro. Citat av Martin Buber.
33. Broderi av Kerstin Karlsson, Kulltorp.
33. Broderi av Kerstin Karlsson, Kulltorp. Citat av Tord Fornberg.
32. Broderi av Ingegerd Alfredsson, Örebro.
32. Broderi av Ingegerd Alfredsson, Örebro. Citat av Tord Fornberg.
31. Broderi av Kristina Magnusson, Jönköping.
31. Broderi av Kristina Magnusson, Jönköping. Citat från 1 Joh. 3:18 och bönerecitation.
30. Broderi av Maria Wikner.
30. Broderi av Maria Wikner. Citat av Hans Küng.
29. Broderi av Gunilla Gustafsson, Strängnäs.
29. Broderi av Gunilla Gustafsson, Strängnäs. "Mitt första bidrag inspirerades av himlen och rymden medan inspirationen till denna kom ur jorden, eller rättare sagt ur svärmors systers rabatt. Fiskebåten får symbolisera Noaks ark på land, men fiskare har ju även en viktig roll i evangelierna. Rödhaken skuttade runt i rabatten och sökte föda medan jag berättade legenden om rödhaken för svärmor och hennes syster, samt om påskliljorna som kyrkor delar ut på påskdagen som symbol för Jesu uppståndelse. En rabatt prunkande av liv blev ett symbolrik broderi till tävlingen." Citat av Jonas Löhnn.
28. Broderi av Gunilla Gustafsson, Strängnäs.
28. Broderi av Gunilla Gustafsson, Strängnäs. "Min inspiration till broderiet kom ur skapelseberättelsen ”I begynnelsen skapade Gud himmel och jord...” så det fick bli himlen. Jag har försökt göra texten med lite Star Wars-feeling, där orden rullar ut i rymden. Betlehemsstjärnan fick toppa broderiet och med lite fantasi ser jag att stjärnan och texten blev en triangel - treenigheten." Citat från 1 Joh. 3:18 och bönerecitation.
27. Broderi av Petra Hall, Piteå.
27. Broderi av Petra Hall, Piteå. "Började skratta när jag kikade igenom vad andra gjort (fantastiskt fina!) och upptäckte att en person tänkt i samma banor som mig, att samma tanke slog oss – när vi öppnar vår dörr så finns världen utanför huset." Citat av Kajs Atallah.
26. Broderi och tygapplikation av Lena Larsson Byström, Sundsbruk
26. Broderi och tygapplikation av Lena Larsson Byström, Sundsbruk. "Jag valde detta citat för att jag tycker att det verkligen är tänkvärt, vi behöver tänka på detta i varje möte med varje medmänniska. Att Inte döma eller hata vare oss själva eller andra, se kärleksfullt på varandra och veta att någonstans i var och en av oss finns något fint som kan blomma och växa bara någon ser det." Citat av Ayda Moayedzadeh.
25. Broderi av Marianne Rönnbäck, Töre.
25. Broderi av Marianne Rönnbäck, Töre. Citat av Liam Sallmander och En värld av grannar.
24. Broderi av Anna Hjälm, Umeå.
24. Broderi av Anna Hjälm, Umeå. "Var broderar man kyrkoordningen? Kanske på en handduk, en nött linnehandduk? Kyrkoordningen var aldrig tänkt att hänga på väggen för att dekorera eller dekoreras. Texten är ju en del av hushållets infrastruktur, en del av det som får vardagen att fungera. Och inget behöver vara så slitstarkt som en kökshandduk. Och kanske en Kyrkoordning." Citatet är en parafrasering av inledningen till kapitel 59 i kyrkoordningen.
23. Broderi av Vera Ljungberg, Kalix.
23. Broderi av Vera Ljungberg, Kalix: "Detta är mina tankar kring "Råg i ryggen". För mig är också tre symboler viktiga: Korset – tron. Ankaret – hoppet. Hjärtat – Kärleken. Har vi dessa tre med oss, då har vi också en fast grund att stå på. Med glädje i Kristus, kan vi verka för både världen och vårt eget land Sverige. Råg i ryggen."
22. Broderi av Sonja Liew, Vrigstad.
22. Broderi av Sonja Liew, Vrigstad. "Här kommer mitt bidrag till tävlingen ” En värld av grannar”. Broderiet är sytt på en bit av en gammal duk och måttet är 43 gånger 28 cm." Citat av Liam Sallmander och En värld av grannar.
21. Broderi av Vera Ljungberg, Kalix.
21. Broderi av Vera Ljungberg, Kalix. Citat av Liam Sallmander och En värld av grannar.
20. Broderi av Ann-Margreth Löthman, Stockholm.
20. Broderi av Ann-Margreth Löthman, Stockholm. CItat av Amanda Gorman.
19. Broderi av Agneta Eriksby, Kristinehamn.
19. Broderi av Agneta Eriksby, Kristinehamn. Hon skriver: "Jag valde Gud är större. Det är symbolik i bonaden. Sex flygande fåglar och en duva blir det heliga talet sju. Treenigheten finns med i Gud, duvan och korset (=Jesus). Dinosaurien är dåtid. Handen är Guds hand med regnbågen, löftet. Barnet är framtiden." Citat från 1 Joh. 3:18 och bönerecitation.
18. Broderi av Petra Hall, Piteå.
18. Broderi av Petra Hall, Piteå. Hon skriver: "Nalle Puh älskar honung, han hjälper ofta Nasse, och Nasse hjälper Puh, och tillsammans hjälper de våra blommor och bin att överleva. Resultatet blir förstås att Puh kan fylla magen med honung, och bina och naturen överlever. Även det enklaste bidraget kan göra så enormt stor skillnad. Omars citat är därför alldeles utmärkt bra. För hela meningen att hjälpa varandra är ju så att vi alla kan leva på den här planeten. Stor som liten, fattig som rik. Vi hjälps åt och alla vinner. Även moder jord."
17. Broderi av Petra Hall, Piteå.
17. Broderi av Petra Hall, Piteå. "Kunde inte låta bli Amanda Gormans citat. Såg henne när hon läste sin dikt under presidentinstallationen i år och blev helt betagen av henne. Vacker, passionerad och med ett bra budskap. "
16. Tygapplikation med broderi av Inger Svensson.
16. Tygapplikation med broderi av Inger Svensson. "Mitt bidrag heter: Du har en värld av grannar!" Citat av Kajs Atallah.
15. Tygkasse med broderad tygapplikation av Judit Palmén, Linköping
15. Tygkasse med broderad tygapplikation av Judit Palmén, Linköping: ”Citatet 'Det du ser hos andra, finns hos dig' har en djupare mening som leder till självreflektion. Det kan vara lätt att döma andra och citatet påminner om att tänka ett varv till och fundera på om det jag dömt ut hos någon annan finns hos mig själv. Men också det omvända: om jag ser kärlek hos andra, kanske kärleken finns hos mig." Citat av Ayda Moayedzadeh.
14. Broderi av Jenny Fred.
14. Broderi av Jenny Fred. Citat av Liam Sallmander och En värld av grannar.
13. Broderi av Isabella Karlsson, Kalix.
13. Broderi av Isabella Karlsson, Kalix. "Jag valde Amanda Gormans text eftersom den visar på vikten av att vi alla kan göra något för mänskligheten genom att välja att se ljuset i det som annars verkar hopplöst. Vi kan vara ljuset för varandra. Solen representerar ljuset, granarna är jorden, den fasta marken. Bilderna ovanför symboliserar molnen och himlen, där ljuset silas igenom och sprider sig överallt. Hjärtana på sidorna är regnbågsfärgade och de representerar oss alla, oavsett kön, religion, ålder och nationalitet. Ett tecken för fred och frid."
12. Broderi av Helena Sandström, Landvetter.
12. Broderi av Helena Sandström, Landvetter. Citat av Amanda Gorman.
11. Broderi av Hanna Sjöstedt, Nordmaling.
11. Broderi av Hanna Sjöstedt, Nordmaling. Citat av Liam Sallmander och En värld av grannar.
10. Broderi och tygapplikation av Elisabet Jonsson, Nordmaling.
10. Broderi och tygapplikation av Elisabet Jonsson, Nordmaling. Citat av Martin Buber.
9. Broderi av Christina Stjernberg, Östersund.
9. Broderi av Christina Stjernberg, Östersund. Hon skriver: "Det här var en rolig tävling, som jag hittade i ett nyhetsbrev! Har inte broderat på mååånga år, men nu fick jag inspiration när jag såg att mitt favoritcitat fanns med bland de utvalda.   Skickar in mitt alster även om jag anar att det finns många bättre broderare ute i vårt land!" Citat från 1 Joh. 3:18 och bönerecitation.
8. Broderi på t-shirt av Carina Kero Esberg, Kiruna.
8. Broderi på t-shirt av Carina Kero Esberg, Kiruna. "Jag är ingen broderare, men inspirerades av er tävling och  gjorde ett försök ändå. Citatet jag fastnade tyckte jag passade bra på ryggen på en T-shirt, så att den som går bakom kan se det!" Citat av Ayda Moayedzadeh.
7. Broderi av Lena Vestin.
7. Broderi av Lena Vestin. "Fastnade för citatet och bilden av hur jag ville förmedla det, sen var det bara att skissa och börja skapa med nål och tråd. Tusen tack för en utmanande och skapande tävling som satte fart på kreativiteten😊" Citat av Amanda Gorman.
6. Broderi av Birgitta Gustafsson, Röke.
6. Broderi av Birgitta Gustafsson, Röke. Citat av Ayda Moayedzadeh.
5. Broderi på mormors duk av Birgitta Gustafsson, Röke.
5. Broderi på mormors duk av Birgitta Gustafsson, Röke. "Jag återbrukat en gammal duk som min mormor gjort för många år sedan, och där jag broderat till texten." Citat av Martin Buber.
4. Broderi av Boël Östlund, Jönköping.
4. Broderi av Boël Östlund, Jönköping. Citat av Omar, Fn-anställd i Sudan.
3. Broderi av Boël Östlund, Jönköping.
3. Broderi av Boël Östlund, Jönköping. CItat av Kajs Atallah.
2. Broderi av Boël Östlund, Jönköping.
2. Broderi av Boël Östlund, Jönköping. Citat av Amanda Gorman.
1. Broderi av Anna-Stina Wikström, Skellefteå.
1. Broderi av Anna-Stina Wikström, Skellefteå. Hon skriver: "En liten lapp, 23x7 cm, kanske som ett bokmärke? Det mesta av broderiet gjordes under Corona-påsk nr 2, 2021. I karantän ... och med många tankar till. Längtar efter möten." CItat av Martin Buber.

12 citat som ger råg i ryggen

Hela mänskligheten är Guds folk.

Tord Fornberg

Vi hjälper andra, inte för att de är kristna utan för att vi är det.

Ärkebiskop Antje Jackelén

Gud är större.

1 Joh. 3:18 och bönerecitation

Är inte meningen med livet att hjälpa andra att leva?

Omar, FN-anställd i Sudan

Sök Guds tilltal i mötet med varje människa oavsett religiös bakgrund.

Parafrasering av inledningen till kap 59 i kyrkoordningen

Vi väljer att stå upp för varandra!

Liam Sallmander och En värld av grannar

Ingen världsfred utan fred mellan världsreligionerna.

Hans Küng

Det finns alltid ljus, om vi bara är modiga nog att se det. Om vi bara är modiga nog att vara det.

Amanda Gorman

Allt levande färdas i samma ark.

Jonas Löhnn

Allt verkligt liv är möte.

Martin Buber

Du har en värld av grannar!

Kajs Atallah

Det du ser hos andra finns hos dig.

Ayda Moayedzadeh

En värld av grannar

Läs mer om programmet Interreligiös praktik – En värld av grannar.