
Psalmboken
I psalmboken finns de psalmer och visor som Svenska kyrkans församlingar använder vid gudstjänsterna. Den innehåller också böner och en sammanfattning av den kristna trosläran. Den 14 maj publiceras 233 förslag på nya psalmer.
Psalmbokens fem delar
Psalmboken är mer än en samling sånger. Man kan säga att den är något av en gudstjänstbok – en kristen troslära i koncentrerad form. Den är också ett av Svenska kyrkans bekännelsedokument.
Psalmboken innehåller fem huvuddelar: Psalmer, Evangelieboken, Bönboken, Lilla katekesen och Kyrkohandboken.
Psalmer
Psalmboken innehåller 700 psalmer och sånger från olika tider. Där finns också ett psalmtillägg med psalmerna 701 till 800. Här finns bland annat
- berättande enstämmiga hymnsånger från medeltiden
- undervisande läropsalmer från reformationstiden
- innerliga sånger från 1600- och 1700-talet om den personliga relationen med Gud
- poetiska och musikaliska konstverk från 1800-talet
- texter och musik från olika världsdelar
- psalmer för särskilda målgrupper och samhällsutmaningar från 1900-talet.
Psalmbokens innehållsförteckning samlar psalmerna i grupper för särskilda situationer och behov. Här finns rubriker som Lovsång och tillbedjan och Fader, Son och Ande. Under rubriken Kyrkan finns psalmer om bland annat dopet, nattvarden, vigsel, begravning, vittnesbörd, tjänst och mission.
En särskild avdelning listar psalmer utifrån kyrkans år. En annan utgår från dagens och årets tider, exempelvis morgon, kväll, årsskifte och årstiderna. Under rubriken Att leva av tro finns psalmer om bland annat stillhet, meditation, bön, sökande, tvivel, kallelse, skuld, förlåtelse, förtröstan och trygghet.
Tillsammans i världen innehåller sånger med en global räckvidd och sikte på människans medansvar för skapelsen. Andra rubriker är Framtiden och hoppet, Psalmer på andra nordiska språk, Psaltarpsalmer och andra sånger från Bibeln, Bibelvisor och kanon-sånger samt Liturgiska sånger från kyrkohandboken.
Evangelieboken
Evangelieboken är en sammanställning av bibeltexter som i tre olika årgångar följer kyrkans år.
Kyrkoåret startar med advent och jul med fokus på Jesus födelse. Fastetiden och påsktiden handlar om Jesu död och uppståndelse. Därefter kommer pingsten med den heliga Andens utgjutande och trefaldighetstiden som innehåller olika teman i det kristna livet. Kyrkoårets avslutas med allhelgona och domsöndagen med sikte på Jesus återkomst.
2024 följer vi årgång 1.........
Bönboken
I Bönboken finns nära 300 böner för olika sammanhang och på olika språk:
- dagliga böner
- daglig andakt
- förböner
- böner vid kyrkoårets högtider
- böner för särskilda tider och situationer.
Herrens bön finns på flera av minoritetsspråken och på engelska.
Lilla katekesen
Lilla katekesen är en troslära i kort sammanfattad form. Den skrevs av Martin Luther när han såg att det behövdes en liten, grundläggande lärobok i de viktigaste kristna frågorna. Lilla katekesen blev hans svar på den okunskap som han såg när han var ute och reste på landsbygden i Tyskland. Den är uppbyggd i fem delar:
- tio Guds bud
- den kristna trons huvuddelar
- Herrens bön (Vår Fader)
- två avsnitt om sakramenten (heliga handlingar): dopet och nattvarden.
Lilla katekesen publicerades i Tyskland 1529 och kom på svenska i mitten av 1500-talet. Den har betytt mycket för hur vi ser på den kristna tron och för vårt lutherska arv och är en del av våra bekännelseskrifter. Skolorna använde den i kristendomsundervisningen och den var en obligatorisk del av konfirmandundervisningen fram till 1960-talet.
Utdrag ur kyrkohandboken
Psalmboken innehåller utdrag ur kyrkohandboken. Här finns ordningar, texter och musik för de vanligaste gudstjänstformerna, exempelvis högmässa, dop, konfirmation, vigsel och begravning. Avsnittet innehåller också ordning för bikt.
Sjung de nya psalmförslagen
Inför att psalmboken ska revideras kan du ta del av förslag på 233 nya psalmer. Lyssna, läs texterna och sjung!
Kända psalmer – ett urval
Tryggare kan ingen vara, Stilla natt och O store Gud är välkända och folkkära psalmer. Här finner du ett urval av psalmer för olika tillfällen och psalmer som är fria att kopiera till en agenda.
Psalmsångens historia
Den svenska psalmboken kan sägas ha mer än 3 000 år gamla rötter. Då går vi tillbaka till israeliternas vandring ut ur Egypten, ledd av Moses. Psalmerna fördes vidare i den kristna kyrkan. År 1695 trycktes den första svenska psalmboken.