Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Språkkafé

Språkkaféer finns till för dig som vill ha hjälp och stöd när du ska lära dig ett nytt språk.

Språkkaféer riktar sig till dig som vill öva på ett språk, vanligtvis svenska eller engelska men det finns språkkaféer på flera olika språk.  Dit kommer du för att samtala, fika och lära känna nya människor, samtidigt som du övar upp dina språkkunskaper. Många församlingar, men inte alla, erbjuder språkkaféer. Fråga din församling var det närmsta finns.

Alla är välkomna

Genom att komma till ett språkkafé och samtala i grupp så övar du upp språket under trivsamma former. Samtalen handlar om saker som du kan stöta på i vardagen och språket som används anpassas efter dina kunskaper. Det spelar inte någon roll vad du tror på.  Alla är välkomna! Familjer och ensamstående, kvinnor och män, i olika åldrar och med olika bakgrunder och erfarenheter möts och pratar, spelar spel, målar, pysslar och fikar ihop.

En mötesplats

Språkkafé är en möjlighet att få träffa och lära känna andra och kanske få nya vänner. Du som deltagare är med och påverkar innehållet i språkkaféet och bidrar till de givande samtalen och den goda stämningen i gruppen.

Det är mer än ett språkkafé – det är en mötesplats. Se efter om det finns något språkkafé nära dig!

Vill du hjälpa andra att lära sig svenska?

Är du intresserad av att hjälpa till?

Du behöver inte ha hjälpt till i kyrkans verksamhet tidigare och det krävs inte heller någon annan typ av erfarenhet, det räcker att du är intresserad av att möta nya människor. Du kan ställa upp ofta eller vid enstaka tillfällen, det beror helt på hur du kan och vill. Till ett språkkafé så kommer människor från olika länder med olika erfarenheter och i olika åldrar. Alla är välkomna och det är inte bara asylsökande som kommer till språkkaféet utan även t.ex. studenter och forskare från andra länder. Det är en plats där alla kan mötas och öva upp sitt språk.

 

Hur går det till?

Det som du som vill hjälpa till gör, är att leda samtalet. Det är du som sitter på kunskapen om språket.  Ibland finns det de som behöver hjälp med något eller har något konkret de undrar över, då anpassar ni samtalet utifrån det. Du är volontär på det sättet som passar dig och hjälper till och pratar om det som du känner dig bekväm med.

Så vill du hjälpa till? Titta efter om det finns något språkkafé i just din omgivning som söker volontärer!