Någon toppar sin skål soppa med lite örter.

Sopplunch i din församling

Många församlingar runtom i landet arrangerar regelbundet soppluncher. Förutom god soppa för en billig peng ger soppluncherna också möjligheter till gemenskap och fina pratstunder.

Måltidsgemenskapen är central inom kristen gemenskap. Att äta tillsammans signalerar att man hör ihop, att man accepterar varandra och att man har omsorg om varandra. Många tycker också att det är trevligt att äta tillsammans med andra.

Träffa nya vänner

Sopplunchen kan vara ett välkommet avbrott i vardagen och ett bra tillfälle att träffa vänner och stifta nya bekantskaper.

Oftast hålls sopplunchen i församlingshemmet och inleds med mässa, andakt eller lunchmusik. Den serveras till ett billigt pris med fika efteråt. I vissa fall är den helt kostnadsfri eller så kan du lämna ett frivilligt bidrag. Vissa församlingar har sopplunch flera dagar i veckan.

Gå till din församlings webbplats eller sök i Svenska kyrkans kalender för att se vilka soppluncher som finns nära dig.

Hitta din församling
Uppdukat fikabord.

Hitta mötesplats, gemensam fika eller lunch

Här kan du se vad som är på gång i Svenska kyrkan. Soppluncher, fika eller bara ett forum för att samtala. Se aktiviteter nära dig.

Måltidsgemenskapen i Bibeln

Jesus betonade ofta måltidsgemenskapen i sin förkunnelse. När man åt tillsammans var det ett tecken att man litade på varandra, att man ville ha med varandra att göra och att det inte fanns några konflikter mellan dem som delade måltiden. Jesus måltidsgemenskap med dem som i hans samtid sågs som ”syndare” och samhälleligt oacceptabla, var ett sätt för honom att förkunna budskapet om en positiv helig samhörighet och frälsning.