Bokstäver av ordet himmeli.

Himmeli - sverigefinsk tidning

Himmeli är Svenska kyrkans sverigefinska tidning. Den är gratis och går att beställa eller läsa digitalt.

Himmeli – webbartiklar på svenska

Tända gravljus i granris.

Hopp om liv bortom liv - en betraktelse i allhelgonatid

Där Gud är, där är liv. Hos Gud finns inte mörkret, utan ljus.

Mies katsoo kameraan ja hymyilee.

Nära livet

Tony Mellgren är begravningsentreprenör med finskt ursprung. Han har mött många landsmän i sorgesammanhang.

Tuula Polojärvi står i rosa mössa framför en tegelvägg och ler in i kameran.

Därför är jag medlem

Tuula Polojärvi berättar vad församlingsgemenskap betyder för henne.

Närbild på en ljusgul genomskinlig julgranskula i en gran. B

De vackraste julsångerna

Sjung in julen tillsammans och bidra till årets julkampanj.

Grupp musiker och sångare sjunger i kyrkan.

Musik vårdar själen

Toner behövs både i glädje och sorg. Musiken är viktig på bröllop och kanske ännu viktigare är den på begravningar.

Bildkollage med tre sångare och sjölandskap.

Utlandsfinnars storkör sjunger digitalt

Utlandsfinnars digitala storkör med körsångare från europeiska och nordamerikanska finska körer.

Sverigefinskt kyrkoliv

Himmeli är Svenska kyrkans sverigefinska magasin. En tidning om människans liv mellan himmel och jord, och om oss tillsammans som en flerspråkig, mångkulturell kyrka  - öppen för alla!

Himmeli är ett finskt ord som står för ett traditionellt finskt hantverk, en takkrona   byggd av många små halmstrån. Förr i tiden hängdes himmeli upp särskilt till julen och signalerade både fest och andakt, men i moderna finska hem hänger himmeli ofta året om och kan vara tillverkad av olika material.

Himmelis symbolik är vacker. Så som de små halmstrån i himmeli hänger ihop, så hänger också våra människors liv ihop med varandra och kan tillsammans forma något oerhört vackert. Så som luftströmmen sätter en himmeli i rörelse  - så sätter Anden oss i rörelse.

Himmeli är en tidning om våra liv tillsammans med varandra och Gud. Svenska kyrkan är en flerspråkig och mångkulturell kyrka. Himmeli vill särskilt lyfta fram den rikedomen som sverigefinska barn och vuxna innebär för vår kyrka och den rikedomen som kyrkan innebär för så många sverigefinska barn och vuxna.

En tidning om närvaro, öppenhet och hopp!

Läs senaste numret av Himmeli

Det senaste numret är digitalt. Du kan skriva ut sidorna och klamra dem för att dela ut, eller infoga delar av det i din egen tidning.

Läs Himmeli allhelgona 2022 (pdf)

Beställ gratis!

Tidigare nummer kan beställas gratis via Svenska kyrkans webbshop. Glöm inte att logga in på sidan för att göra beställning.

Tidningen finns också som PDF att ladda ner för att läsa på skärmen eller skriva ut.

Nästa nummer av Himmeli ges ut digitalt under hösten 2022.