Himmeli - sverigefinskt församlingsblad

Himmeli är Svenska kyrkans sverigefinska tvåspråkiga digitala församlingsblad. Läs artiklar eller helheten här - eller ladda ner en pdf-fil. Dela gärna artiklarna vidare.

Om Himmeli

Himmeli är Svenska kyrkans sverigefinska publikation. En tidning om människans liv mellan himmel och jord, och om oss tillsammans som en flerspråkig, mångkulturell kyrka  - öppen för alla!

Klikkaa linkkiä ja pääset Himmeli-lehden sivuille.
Klicka på länken som leder till Himmeli på finska.

Himmeli är ett finskt ord som står för ett traditionellt finskt hantverk, en takkrona   byggd av många små halmstrån. Förr i tiden hängdes himmeli upp särskilt till julen och signalerade både fest och andakt, men i moderna finska hem hänger himmeli ofta året om och kan vara tillverkad av olika material.

Himmelis symbolik är vacker. Så som de små halmstrån i himmeli hänger ihop, så hänger också våra människors liv ihop med varandra och kan tillsammans forma något oerhört vackert. Så som luftströmmen sätter en himmeli i rörelse  - så sätter Anden oss i rörelse.

Himmeli är en tidning om våra liv tillsammans med varandra och Gud. Svenska kyrkan är en flerspråkig och mångkulturell kyrka. Himmeli vill särskilt lyfta fram den rikedomen som sverigefinska barn och vuxna innebär för vår kyrka och den rikedomen som kyrkan innebär för så många sverigefinska barn och vuxna.

En tidning om närvaro, öppenhet och hopp!  

Himmeli påsk 2024

Påskens drama på Helsingfors gator

Kulisserna består av historiska byggnader som Ständerhuset, Finlands bank och Helsingfors domkyrka med de långa trapporna, där dramat når sin kulmen.

Oljemålning på duk med motiv från Jesu passionshistoria.

Lidandets historia kan förvandlas till en påskberättelse

När människans egen uråldriga upplevelse får komma fram och söker ord, kommer skakningar från djupet. De är som förlossningsvärkar som leder framåt.

Berättelser om lidande

I romanen 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia berättar Sirpa Kähkönen om sin avlidna mammas liv och relationen mellan mor och dotter. Svåra livsupplevelser i släktens historia lämnar sina spår.

Två personer samtalar. En av de håller en porslin-kopp i händerna.

Varför känns det som att denna stund redan har varit?

Jag lever i tiden – i det förflutna, nutiden och framtiden. Vad är min del i tiden och tidens i mig?

Tre påskliljor. Ett kyrkfönster i bakgrunden.

Påsken är “ylitsevuotavainen” och “chäsäd”

Påsken är den kristna kyrkans höjdpunkt. Det finns ett liv efter graven och ett ljus efter mörkret. Kyrkan pekar alltid framåt mot hoppet, även i de dystraste tider.

Ett kakfat, två kaffekoppar på fat och två påskhönor med ägg står uppdukade på en gul duk.

Teskedskakor till påsk

Receptet är från Pirjo Lyytinen som var präst i den sverigefinska verksamheten i Nyköping under 1990-talet. I Pirjos familj i Siilinjärvi gjorde man teskedkakor endast till påsk, formen påminner ju om påskägg. I hennes familj fyllde de kakorna med gul apelsinmarmelad.

Himmeli - julen 2023

En bokmärkesängel hänger som prydnad i julgranen.

Julfriden känns nu som något avlägset men mycket efterlängtad

Krigslarmen har påverkat allas våra liv. Många har tvingats fly från kriget och söka skydd.

Snöiga träd i vinterlandskap.

Julens färg är grön

Det sägs att ett stort läskedrycksföretag har gett julen den röda färgen. Det tror inte jag.

Några små miniatyrdockor föreställer de tre vise männen som kommer med gåvor.

Julens gåva

I julevangeliet tog de vise männen från fjärran med sig gåvor till Jesus. Vad är det för gåvor vi ger i jul till varandra?

Saunan lauteet.

Julbastu är en kär tradition

I Maria Ojalas barndomshem var julbastun en kär tradition. Efter en lång dag med förberedelser väntade värmen och en lugn stund kvällen innan julafton.

Himmeli - allhelgona 2023

Ett blomsterarrangemang i förgrunden. Längre bort syns två urnor.

Att leva är att dö – allhelgona utmanar livet

Att leva är att dö, sjöng den finske sångaren Juice Leskinen i sin låt i Höstens melodi på 1970-talet. Under allhelgonahelgen är fokus på livets slut, vi tänder ljus och minns våra kära som lämnat oss.

HIMMELI - höst 2023

Mies istuu velomobiilipyörän päällä.

Mot ett hållbart liv

Jonatan Edelund är känd för sina höns och för sin cykel. Måste man ha höns och cykla för att leva ett hållbart liv? – Inte alls. För mig handlar hållbart liv om att leva utan överdrifter, svarar han.

Nainen istuu yksin rannalla.

"Ensamheten var jobbigast. Då fanns det någon som lyssnade"

Varje år kontaktar cirka 100 000 personer Svenska kyrkans samtals- jour Jourhavande präst. Men vad gör själavården för skillnad för en individ och hur kan den utvecklas i framtiden? Vi har träffat Aino som har fått stöd av Sverigefinska telefonjouren inom Svenska kyrkan och nu är ideell medarbetare.

Rötter på en skogsstig.

Längtan efter ett långsammare liv på en skogsstig

Hela livet är en slags resa från födseln till livets slut. Tidigare talades det om vallfärder och pilgrimsfärder, medan pilgrims-vandringar numera är det vanligaste ordet. Alla dessa ord är förknippade med ett hopp om att komma fram.

Rhododendron-buskar med praktfullt blommande vita blommor på en kyrkogård.

Bekanta dig med församlingarnas klimatarbete

Tre filmer som berättar om vad Svenska kyrkans församlingar gör när det gäller klimatarbetet. Svenska kyrkan på nationell nivå har tagit fram en klimatplan till hjälp för församlingarna.

Vi täpper till diken

Letar du efter blåbär på sommaren? I Karlstad stift letar man också efter skogsmarker med bärfyllda ris, men inte för bärens skull. Riset visar på bördig torvjord, som kan vara en koldioxidbov.

Vad är meningen med mig?

I maj lanserades ”Meningen med mig” – ett metodmaterial som kan bidra till att stärka ungas identitet och psykiska hälsa. Materialet är förebyggande, icke-konfessionellt och fritt att använda i olika sammanhang där unga möts.