Other languages with Google Translate

Utträde ur Svenska kyrkan

Som medlem är du viktig och du bidrar på olika sätt till kyrkans liv och verksamhet. Här får du veta hur du lämnar oss, men också vad kyrkoavgiften och begravningsavgiften som du ser på din deklarationsblankett egentligen är för något. Att gå ur kyrkan kostar ingenting.

Tack för att du har varit med!

Som medlem har du varit med och bidragit till ett betydelsefullt arbete både på orten där du bor och runt om i världen. Din lokala församling är beroende av din och andra medlemmars avgifter. Det är också till din lokala församling som den allra största delen av avgiften går.

En avgift som gör gott för många

Bild: Alex & Martin /Ikon

Genom att betala kyrkoavgiften är du bland annat med och stödjer

• kyrkans öppna förskola där små barn och deras föräldrar kan mötas
  • gemenskapsträffar för äldre
  • ett rikt musikliv med körer och musiker
  • underhållet av våra kyrkobyggnader.

Du är också med i en församling som

• vill förmedla hopp till den som drabbas av sorg och smärta
  • vill vara med och uttrycka den glädje man känner över att ha fått barn eller funnit en partner
  • tillsammans med andra goda krafter vill vara med och bygga ett så bra och tryggt samhälle som möjligt.

Så här går du ur Svenska kyrkan

Du avslutar ditt medlemskap genom att skicka eller lämna ett brev till din församling. Skriv ut blanketten nedan och skicka den per post. Här hittar du adressen till din församling.

Det går också bra att skriva ett brev för hand, bara samma uppgifter som i blanketten finns med.

Barn som fyllt tolv tar eget beslut

Barn som har fyllt tolv år ska ge sitt samtycke till ansökan om utträde ur Svenska kyrkan. Även ungdomar som inte är medlemmar i Svenska kyrkan är välkomna att delta i kyrkans konfirmationsundervisning.

Du måste Underteckna din blankett

Du behöver alltid underteckna ditt brev själv. Det räcker inte att skriva under digitalt för att gå ur Svenska kyrkan. Här berättar vi varför. Det kostar ingenting att lämna oss.

Bild: Martina Kohlin /Ikon

Du kan också Tala direkt med din kyrkoherde

Du kan också lämna kyrkan genom att helt enkelt i ett personligt möte prata med kyrkoherden i din församling.

om du har flyttat från Sverige

Om du inte är folkbokförd i Sverige och vill gå ur Svenska kyrkan ska du skicka en begäran om detta till kyrkostyrelsen i Sverige.

Fyll i blanketten för utträde, som finns längre ner på sidan. Skicka den undertecknade blanketten till Kyrkokansliet, Kyrkobokföringen, S-751 70 Uppsala, Sweden.

Om Svenska kyrkan i utlandet har en församling där du är bosatt kan du även kontakta den församlingen med dina frågor om medlemskap.

Församlingen bekräftar ditt utträde

När du har begärt utträde får du en skriftlig bekräftelse från din församling.

Välkommen till kyrkan även om du inte är medlem

Du är givetvis varmt välkommen att delta i Svenska kyrkans aktiviteter och besöka våra kyrkor även efter ditt utträde. Och du är alltid varmt välkommen tillbaka som medlem om du så önskar.

Församlingen behöver din blanketten senast 1 november

Du som är medlem 1 november betalar kyrkoavgift hela följande kalenderår.

För att du inte ska behöva betala medlemsavgift för det kommande året måste din anmälan om utträde finnas hos församlingen senast 1 november. Om du till exempel skickar din utträdesanmälan per post måste den vara inskickad i sådan tid att den hinner komma fram till församlingen senast 1 november.

Den uppgift om kyrkoavgift som finns i årets deklaration baseras på om du var medlem i Svenska kyrkan 1 november för två år sedan.

bra att veta innan du går ur svenska kyrkan

Kyrklig vigsel

Om du och din partner i framtiden vill ha en kyrklig vigselceremoni måste någon av er vara medlem i Svenska kyrkan.

Begravning

Om du går ur Svenska kyrkan är det bra om dina anhöriga får veta det. Särskilt viktigt är det att de känner till det inför din framtida begravning. Den som inte är medlem i kyrkan har nämligen inte automatiskt rätt till begravningsgudstjänst med präst och musiker i en kyrkobyggnad.

Alla som betalar begravningsavgift i Sverige har självklart rätt till begravning.

Då kan man ha en borgerlig begravningsceremoni med eller utan begravningsförrättare. Man kan också välja att inte ha någon begravningsceremoni alls i samband med begravningen.

Begravningsavgiften

Begravningsavgift är obligatorisk att betala för alla som är folkbokförda i Sverige och har haft någon form av inkomst. Avgiften täcker kostnaderna för att anlägga och sköta kyrkogårdar med gravplatser, gravsättning, kremering och lokal för begravningsceremonin.

Ge oss respons!

Observera att Detta inte ÄR ett utträdesformulär

Om du funderar på att lämna Svenska kyrkan – berätta gärna varför. Dina synpunkter är viktiga för oss. Om du anger din e-postadress svarar vi inom 48 timmar (vardagar).