Prästen håller en hand på ett litet dopbarns huvud.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Barndop – löfte och tradition

Dopet är en fin tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också ett tillfälle då barnet får ett löfte från Gud om att Gud har omsorg om barnet, alla dagar, vad som än händer.

På den här sidan berättar vi om allt som rör barndopet – från själva meningen med dopet till vad som händer i kyrkan och om hur du kan tänka kring faddrar, kläder och kalas.

Välkomna ditt barn till livet

Dopet är ett tillfälle att välkomna ditt barn till livet.

Att få barn är stort. Du som just har fått barn kan känna glädje och kärlek, men också ansvar och kanske oro.

Dopet är ett tillfälle att välkomna ditt barn till livet. Det är en högtid där glädje, förväntan och oro ryms. Det är ett speciellt tillfälle när barnets hela liv lyfts fram, både det vi känner till och det vi inte kan veta något om.

Genom dopet rustar du också barnet för livet. Barnet får något att hålla fast vid under alla förhållanden – Guds löfte finns där för barnet, alla dagar, vad som än händer.

Hur vill du göra som förälder? Samtala med den andra föräldern om möjligheten att döpa ert barn.

Längre fram kan barnet bekräfta sitt dop

Dopet är en gåva från Gud till barnet, som bara är att ta emot. Det lilla barnet förstår förstås inte vad som händer, men året då ditt barn fyller 14 kommer det att få en inbjudan från Svenska kyrkan om att bli konfirmerad.

Under tiden som konfirmand får barnet lära sig mer om Gud och om livet. Och vid konfirmationsgudstjänsten kan barnet bekräfta sitt dop – tacka ja till löftet från Gud.

Dopet hänger inte på föräldrarnas tro

Många föräldrar undrar vad som förväntas av dem. Tänk då på att barnets dop inte hänger på din tro och du behöver inte ha kunskap om kristen tro eller vara medlem i Svenska kyrkan för att ditt barn ska kunna döpas.

Men när ditt barn döps uttrycker du som förälder en vilja att barnet döps till den kristna tron och får vara en del av den kristna gemenskapen. Barnet blir också medlem i Svenska kyrkan.

Du och den andra föräldern behöver också vara överens om att ni ska döpa barnet. Läs gärna Är det rätt att döpa ett barn? om någon av er tvekar.

Tänk igenom dopdagen

Om ni har bestämt er för att döpa ert barn, kan ni börja planera dopet. Börja med att välja några olika tänkbara datum och tänk igenom var ni vill ha dopet. Kontakta sedan församlingsexpeditionen för att boka dopet. Var gärna ute i god tid.

Längst ner på sidan finns en checklista för dopdagen

 

Träffa prästen och planera tillsammans

Föräldrar och präst brukar träffas vid ett tillfälle före dopet. Då går prästen igenom vad som händer under dopgudstjänsten. Vissa delar i gudstjänsten är lika för alla dop, medan du kan vara med och utforma andra delar.  Det kan till exempel handla om val av musik och texter som ska läsas.

En kvinnlig präst sitter i en soffa bredvid en kvinna med ett litet barn i knät.
Prata med prästen om dina funderingar och önskemål. Foto: Johannes Frandsen

I Spotifylistan längre ner på sidan finns förslag på psalmer och sånger som välkomnar ditt barn till världen.

IBLAND KAN DOPET HÅLLAS UTE I NATUREN

De flesta barn döps i kyrkan, men det är också möjligt att hålla dopgudstjänsten hemma eller utomhus. Kanske vid en sjö eller vid havet. Prata med prästen om du har särskilda önskemål.

Dopkläder finns ofta att låna

Av tradition döps de flesta spädbarn i vit dopklänning, men du väljer själv om det passar er, eller om barnet ska ha vanliga kläder.

Den vita dopdräkten uttrycker att alla som döpts är jämlika. Den är också en symbol för renhet och möjligheten att alltid få börja om när livet inte blir som vi har tänkt oss. Att dopklänningen är stor – lång och vid – är en symbol för att barnet kan växa i sin tro. 

Dopklänning finns ofta att låna. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Många församlingar lånar ut dopklänningar för spädbarnsdop.

En fadder kan stötta barnet

I samband med dopet kan ditt barn få en fadder – eller en gudförälder. Det är en annan vuxen person som finns där för barnet och som bryr sig om och ber för barnet.

Att vara eller välja en fadder

Ni kan fira dop och bröllop samma dag 

Ser du dopet som ett tillfälle då ni firar att ni har bildat familj? Om ni föräldrar inte redan är gifta kan ni prata med prästen om att gifta er vid samma tillfälle. 

Kalas eller inte – du väljer

En del familjer väljer att samla familj, släkt och vänner till ett kalas efter dopet i kyrkan. Andra väljer att inte göra det. Kanske är relationerna inte så enkla, eller så har man inte råd eller lust. Oavsett om ni väljer att ha kalas eller inte, så är ett dop alltid ett dop.

KALASET KAN HÅLLAS I FÖRSAMLINGSHEMMET

Om ni vill ha ett kalas och behöver en lokal att vara i, har många församlingar ett församlingshem som går att låna eller hyra. Fråga hur det ser ut i just er församling.  

Hör av dig med alla dina frågor

Läs gärna mer om dopet här på svenskakyrkan.se, om hur gudstjänsten går till, om faddrar, gåvor, meningen med dopet och mycket mer.

Kontakta din församling om du vill boka ett dop eller bara vill ställa frågor. Klicka på knappen för att få veta vilken församling du tillhör och för att få kontaktuppgifter. 

Kontakta din församling

Det här är också bra att veta inför dopet

DOPET ÄR GRATIS

Att döpa sitt barn kostar ingenting om dopet hålls i församlingen där ni bor. Präst, musiker, vaktmästare och kyrka ingår.

ÄLDRE BARN KAN OCKSÅ DÖPAS

Dopbarnet behöver inte vara bebis. Ibland räcker inte tiden till när barnen är små. Då är det bra att veta att ett dop är lika fint om barnet har hunnit bli äldre. Alla kan döpas, oavsett ålder. Och syskon kan döpas i samma gudstjänst.

IBLAND KAN DOPET HÅLLAS I EN ANNAN FÖRSAMLING

Vill du att barnet ska döpas i en kyrka som du har en särskild anknytning till, men som inte ligger i den församling där du bor? Kontakta församlingen som kyrkan tillhör och fråga om möjligheten att få ha dopet där. 

ÖNSKEMÅL OM EN SÄRSKILD PRÄST

Kanske har du önskemål om att en speciell präst döper ditt barn? Prata med församlingen om det är möjligt att tillgodose ditt önskemål.

Sånger och psalmer som passar vid dop 

Checklista inför ett dop

  • Datum. Tänk i god tid ut datum och tid för dopet. Ha ett extra datum i reserv, ifall det första är upptaget i kyrkan. 
  • Plats. Var ska barnet döpas? I kyrkan, hemma, i trädgården, vid en sjö eller någon annanstans?
  • Boka tid. Kontakta församlingen och boka tid för dopet. Därefter blir ni kontaktade av prästen för ett dopsamtal. Då kan ni tillsammans gå igenom hela dopet steg för steg.
  • Gäster. Vilka och hur många vill ni bjuda till dopet? Skicka ut inbjudningar i god tid.
  • Dopkalas. Om ni vill ha ett kalas i samband med dopet behöver ni en plats för kalaset – i församlingshemmet eller någon annan stans? I församlingshemmet finns det oftast dukar och porslin att låna.
  • Dopkläder. Fråga gärna om församlingen, släkt eller vänner har en dopklänning att låna ut.
  • Faddrar. Välj en eller flera faddrar, om ni vill ha det, och fråga om de vill.
  • Sång och musik. Fundera på vad ni vill ha för psalmer och musik under dopet. Kanske känner ni någon som kan sjunga?
  • Ta hjälp. Be släkt och vänner om hjälp. Kanske kan någon baka tårta, duka eller koka kaffe?
  • Fotografering. Be någon eller några av dopgästerna att fotografera under dopet och kanske under kalaset.

Mycket mer om dopet

En barnfilm om dopet  

Titta gärna på filmen "Lillebrors dop i kyrkan" (cirka 1 minut) – själv eller tillsammans med barn i din närhet som är nyfikna på vad som händer när någon döps.