En vit murad kyrka med en sommaräng och en rad med gravstenar i förgrunden..
Foto: Mikael Svensson, Ikon

Sommar

Oavsett var i Sverige du befinner dig under sommarmånaderna finns Svenska kyrkan nära. Upptäck en pilgrimsled eller besök en sommaröppen kyrka!

På sommaren kan du lyssna på en konsert eller besöka en gudstjänst – digitalt eller i kyrkan, besöka sommaröppna kyrkor och kyrkogårdar eller vandra längs någon av våra pilgrimsleder. Här hittar du också tips på utställningar och roliga upplevelser för hela familjen.

Hitta din församling
bildpuff kalender

Kalendern

Vad händer i Svenska kyrkan? Vår gemensamma kalender visar aktiviteter och verksamhet runt om i landet.

Ett kyrktorn sticker upp bakom trädkronorna mot blå himmel.

Sommarkyrkor

Många kyrkor håller öppet även under sommaren. Du hittar sommaröppna kyrkor via vår webbkarta eller app.

En hand håller i en mobil med skärmbild om kyrkguiden som visar adressen för kyrkan.

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns aktuella gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Ett led människor går på en stig bland lövträd.

Pilgrimsvandring

I Sverige finns över 40 pilgrimsleder. Du kan vandra själv eller tillsammans med andra. På en pilgrimsvandring vårdar du både kropp och själ.

Ett kyrktorn sticker upp bakom gula vårblommor.

Följ @kulturarvet på Instagram

@kulturarvet bjuder på bilder, berättelser och roliga quiz om det kyrkliga kulturarvet som tillhör oss alla och som Svenska kyrkan förvaltar. Följ oss via Instagramappen.

Kyrkan är där för dig även på sommaren

Om du vill kan du be en bön eller tända ett ljus på Svenska kyrkans bönewebb. Behöver du prata med någon kan du få hjälp och stöd av en diakon eller präst.

Be en bön, tänd ett ljus

På bönewebben kan du be en bön eller tända ett ljus. Kanske för en närstående eller någon långt bort. Någon frisk eller någon sjuk. För dig själv eller för någon annan.

En människa som håller en kopp med en liten spricka i.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

Leende präst öppnar kyrkporten.

Covid-19

Alla restriktioner med anledning av covid-19 är borttagna. Vissa av Folkhälsomyndighetens rekommendationer finns kvar, till exempel att du ska stanna hemma om du känner dig sjuk. Välkommen att fira gudstjänst, gå på konsert och delta i församlingens aktiviteter!

Sommaren – en del av trefaldighetstiden

Sommaren är en del av trefaldighetstiden som inleds med Helga trefaldighets dag, söndagen efter pingst. Trefaldighetstiden handlar om att lära känna Gud och växa som människa.

Ärkebiskopens sommarhälsning

Ärkebiskop Antje matar en häst.

Ärkebiskopens sommarhälsning

"Det är mycket som behöver fyllas på under sommaren – både fysisk och andlig hälsa behöver vår omsorg."

Närbild på vete på en åker.

Trefaldighetstiden

Trefaldighetstiden är veckorna mellan pingst och domssöndagen i november. Trefaldighetstiden handlar om att lära känna Gud och växa som människa.