Meny

Sommar i Svenska kyrkan

Vi ställer inte in - vi ställer om. Här hittar du en lista på inspirerande kulturaktiviteter och livesända konserter i tio av våra stift. Du kan även hitta aktiviteter i appen Kyrkguiden till din telefon. Varmt välkommen till kyrkan!

Program i stiften sommaren 2020

Lunds stift

Ljudguider till alla våra kyrkor

Alla kyrkor i Lunds stift har ljudguider som du hittar nedan. Du kommer även åt dom på din telefon genom att skanna QR-koderna som finns i de flesta kyrkorna.

Lyssna på ljudguiderna på webben

Öppna kyrkor i Lunds stift för alla den 12 september

Kyrkorum och kyrkogårdar med sina inredningar, inventarier och gravvårdar speglar många hundra år av samhälls- och kulturhistoria, andlighet och kyrkoliv. De är både som skattkammare och uppslagsverk för alla som vill veta mer om hur både samhället och kyrkan har förändrats genom tiderna och som vill uppleva stämningen och den fantastiska kyrkokonsten.

Välkommen till kyrkan på Kulturarvsdagen 12 september 2020.

Kyrkospelet firar 60-årsjubileum med Jordens bön

Sommarens spel Jordens bön är en djupdykning i Lunds kyrkospelets 60-åriga historia. Det lånar texter från äldre spel och kompletterar dem med ny dramatik skriven av Anette Lindbäck. Temat, vår egen och jordens överlevnad, känns i högsta grad aktuellt. Premiären äger rum den 9 augusti.

Se spelschemat och mer om spelet

Konst i kryptan i Lunds domkyrka

Under sex veckor, den 11 juli-20 augusti, visar sex olika konstnärer var sitt verk i kryptan. En vecka per konstnär och verk. Ann Edholm är först ut. Andra veckan får vi möta ett verk av Anita Christoffersson. De övriga utställande konstnärerna är Agneta Hemert, Elisabeth Moritz, Lisa D Manner och Bianca Maria Barmen.

Dessutom visas konst på Väggen i Domkyrkoforum sommaren 2020. Hans Meerveld, ”Ljusets kraft”, måleri, den 8 juni - 6 juli och Karin Oddner, ”Se människan”, fotografi, den 11 juli - 20 augusti.

Konst i Lunds domkyrkas krypta

Skånes orgelveckor 2020 i Lunds domkyrka

Festivalen på plats kretsar kring Lunds domkyrka den 22 juni till 20 juli med främst lokala musiker från Skåne. Invigningskonserten den 22 juni livesänds via Youtube.

Skånes orgelveckor i Lunds domkyrka

↑ Tillbaka till innehållsförteckningen

Växjö stift

Sommarkyrkor öppna för alla

Välkommen att besöka sommaröppna kyrkor i Växjö stift. För att du ska hitta till våra vackra kyrkor (vissa har ljudguider) och kyrkoreservat har vi tagit fram broschyren Vägen till kyrkrike. Här hittar du 181 kyrkor som är omställda men fortfarande öppna.

Ladda hem broschyren Vägen till kyrkrike (PDF, 14,7 Mb)

Drakrunda för barn

Fyrtio av våra sommaröppna kyrkor kommer att erbjuda drakrundor! Det är ett lekfullt sätt att uppleva kulturarvet i kyrkorna genom att leta drakar och odjur. I kyrkorna finns samlardrakar i fyra olika färger och en nyckelring att fästa dem i. Barn som besöker flera olika kyrkor kan samla alla fyra färgerna i sin nyckelring.

Mer om drakrundorna i Växjö stift

↑ Tillbaka till innehållsförteckningen

Visby stift

Sommarmusik från visby

Visby domkyrkoförsamling bjuder på medeltida toner i katedralen, Beethoven framförd av Gotlands blåsarkvintett och mycket mera. 

Läs mer här. 

Besök våra kyrkor

Kyrkorna i Visby stift är öppna dagtid 15 maj till 15 september och många har även gudstjänster.

Öppna kyrkor på Gotland

Vandra på pilgrimslederna

På Gotland kan du pilgrimsvandra på olika sätt. Den 80 mil långa kusten erbjuder fina vandringar, både längs leder och på egen hand. Den långa St. Olavsleden mellan Visby och St. Olofsholm tar normalt två dagar, men det finns också kortare vandringar från kyrka till kyrka.

Pilgrim på Gotland

↑ Tillbaka till innehållsförteckningen

Göteborgs stift

På Göteborgs stifts webbplats finns en särskild sida för kulturarrangemang. Bokmässa, filmfestival, utställningar, vetenskapsfestival, temamässor eller konserter. Välj i det breda utbudet på stiftets webbplats.

Kultur i Göteborgs stift

Sommarkyrkor och pilgrimsvandringar

Sommarkyrkor - Många av stiftets kyrkor är öppna under sommaren. Gå in, tänd ett ljus, tänk en tanke, be en bön eller byt några ord.

Pilgrimsvandringar - Att vandra i en lagom lunk, hinna med att se och uppleva utmed vägen, att tänka en tanke till slut. Att få möjlighet att tala med medvandrare men även kunna gå tillsammans i tystnad. En pilgrimsvandring är välgörande för både kropp och själ.

Domkyrkans lördagsmusik

På lördagar 4 juli-29 augusti sänder vi livemusik kl 12 från Göteborgs domkyrka. Folkmusik, havets sånger, pärlor från Italien och så lite Beethoven.

↑ Tillbaka till innehållsförteckningen

Linköpings stift

Pilgrimscentrum i Vadstena

I Linköpings stift finns den svenska pilgrimsrörelsens vagga. Till Pilgrimscentrum kommer människor från hela världen och prägeln är ekumenisk. Pilgrimscentrum gör verklighet av orden "vi går i kyrkan". Det är en mötesplats för människor på väg.

Här finns möjlighet för vandring, vila, reflektion och nya möten. Pilgrimscentrum och Vadstena erbjuder en fantastisk miljö för eftertanke med Klosterkyrkan, Vättern och örtagården inpå knuten. Regelbundna tideböner kan bes tillsammans i Klosterkyrkan eller kapellet.

Pilgrimscentrum i Vadstena på webben

↑ Tillbaka till innehållsförteckningen

Skara stift

På stiftets webbplats och Vimeokanal hittar du filmer om våra sommaröppna kyrkor. I dessa berättar personer från varje församling på temat Välkommen till ett unikt kulturarv om vad som finns att se och uppleva just hos dom.

Skara stifts kanal på Vimeo

Njut av naturen på våra pilgrims- och vandringsleder

Vi har natursköna leder i våra 25 stiftsreservat. Du kan hitta dem i appen Kyrkguiden och på vår webbplats.

Pilgrimsvandra i Skara stift

Utflyktstips i Skara stift på Instagram

Under vecka 31 (27 juli-2 augusti) hittar du flera utflyktstips i Skara stift på vårt instagramkonto, @tillsammansiskarastift.

Skara stift på Instagram

Bildgåtor på Facebook

Vad finns vid vilken kyrka? Gissa var bilderna är tagna och få svar och mer intressanta detaljer inom ett dygn.

Skara stift på Facebook

Musik från Skara domkyrka

Livemusik från domkyrkan sänds på Skara stifts YouTube-kanal på tisdagar kl. 18.30 från 23 juni-11 augusti.

↑ Tillbaka till innehållsförteckningen

Strängnäs stift

Mer information om alla aktiviteter i Strängnäs stift hittar du på sidorna 12-17 i stiftstidningen Portalen.

Strängnäs stifts tidning Portalen på issuu.com

Njut av vårt vackra kulturarv

Våra kyrkobyggnader är förvisso inga museum men är fulla av historia. Genom århundraden har tid, tankemöda och resurser lagts på byggnaden och rummets form och utsmyckning. Besök en kyrka i sommar. Be en bön, tänd ett ljus - men missa för Guds skull inte arkitektur och konst.

Se på presenningsikoner i Örebro

Mats Hermansson ställer ut nya presenningsikoner i St Nicolai kyrka i Örebro 27 juli-8 augusti. Temat är händer och kors. Händer som välsignar och berör i en tid då beröring är problematisk – och kors som talar om det som är svårt i livet, men som framför allt berättar om hoppet.

Pilgrimsleder i Närke

Passa på att göra en vandring i sommar. I Närke finns det bland annat Katarinaleden och Munkastigen som Pilgrim i Närke tipsar om. I Viby Gamla Prästgård i Viby församling finns möjlighet att övernatta.

Pilgrim i Närke på webben

Bilden av Landskyrkan

Den 20 juli-2 augusti är vägkyrkan öppen i Askersund-Hammars församling. Dessutom utställning av ”bilder” av Landskyrkan i Klockarbackens glaspaviljong. Du hinner fortfarande få med ditt bidrag. Foto eller oljemålning, akvarell, något broderat eller kanske något du tecknat?

Upptäckarvandring i Hovsta

Öppen kyrka i Närkes Kil i Hovsta pastorat alla måndagar och onsdagar 20 juli-5 augusti kl 10:00-15:00. Guidad upptäcktsvandring för familjer. På vinden kan man se fantastiska medeltida väggmålningar. Kaffe, te eller saft.

Sommarträffar i Hallsberg

Hallsbergs församling bjuder in till sommarträffar torsdagar kl 14:00 -16:00 i trädgården bakom Adventskyrkan vecka 26-33. Det blir sång och musik, kort andakt och hembakt fikabröd.

Besök kyrkan utan tak

Vid Yngarens strand ligger Björkviks gamla kyrka. Den uppfördes på 1100-talet och har byggts ut i flera omgångar. Till slut var den Södermanlands största landsortskyrka. 1869 träffades den av blixten och brann ned men tornet och murarna finns fortfarande kvar.

Sommarandakter i Sköllersta kyrka

Fyra onsdagar i juli: 8, 15, 22 och 29, kl 14:00.

Ruiner vid Mälaren

Vårfruberga klosterruin ligger i Vårfruberga-Härads församling och var en gång ett av rikets allra mäktigaste nunnekonvent. Besök ruinerna och är det varmt kan du gå en kort bit nedanför klostret, till Strängnäsfjärden, där finns en badplats.

Gå med Frälsarkransen i Strängnäs

På Södra kyrkogården i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö kan du göra en egen vandring utifrån Frälsarkransen.

Häfte med karta och texter på församlingens webbplats

Tipspromenad för barn i Nyköping

Under sommaren finns det en tipspromenad med frågor för barn i Prosten Pihls trädgård i Nyköpings församling. I trädgården är det också möjligt att köpa fika måndag-fredag kl 13:00-15:30.

Ta dig till källan vid Bornsjön

Sankt Botvids källa är en kallvattenkälla vid Bornsjöns sydöstra spets. Läs på om Sankt Botvid och om hur och källan kom till på just denna plats. Efteråt kan du ta dig tillbaka för ett besök i Salems kyrka där Sankt Botvid begravdes.

Trädgårdsmys och mums i Björnlunda

I Daga församling kan du besöka trädgårdscafé onsdagar i juli kl 13:00-15:00 vid Kyrkans hus, i Björnlunda. Öppen vägkyrka i Björnlunda kyrka 18/7, 19/7, 21/7 och 23/7 kl 11-14.

Kyss-utställning i Trosa

Bilder av Kent Wisti och texter av Maria Küchen inspirerade av Höga visan i Bibeln. Vernissage 1 augusti kl 13. Utställningen finns i S:ta Anna kapell i Trosa lands kyrka fram till och med 23 augusti. Öppettider fredag–söndag 11-16. Fri entré.

↑ Tillbaka till innehållsförteckningen

Stockholms stift

Besök våra kyrkor och kyrkogårdar

Besök gärna någon av våra ständigt aktuella sajter innan du besöker oss.

Kulturarvet Högalidskyrkan

Högalidskyrkan har ett stort kulturhistoriskt värde och församlingen har därför tagit fram flera textade filmer om byggnaden, konsten och konstnärerna som finns där. Kyrkan är öppen 10-17 alla dagar hela sommaren. Passa på att se filmerna och besök Högalidkyrkan i sommar då den stänger för renovering 2021.

Filmerna om Högalidskyrkan på Youtube

Konstkvällar i Österåker - Figurer & Filurer i konsten

Figurer och Filurer i konsten är träffar öppna för alla om konstverk knutna till bibelberättelser i Östra Ryds kyrka. Tillsammans med prästen Lena Walderfelt utforskar deltagarna varje kväll ett utvalt motiv. Du som är intresserad av konst, kyrkorum, historia och de bibliska berättelserna är varmt välkommen.

Figurer och filurer-träffar i Östra Ryds kyrka

Österåker - Konsten berättar historier i ljud och bild

I kyrkorna i Österåkers pastorat finns unika tavelsamlingar och klenoder från svunna tider. Konst och föremål som berättar spännande historier från bibeln, om kungar och herrskapsfolk och om hur livet såg ut för folk förr i tiden.

Se filmerna från kyrkorna i Österåker

Korsets väg – en kyrkohistorisk tidsresa i Österåker

900 år av livstolkning på 40 minuter. Korsets väg är en dokumentärfilm om livstolkning och kyrkan genom tid och rum. Filmens innehåll spänner över tiden från kristendomens inträde i Österåker fram till idag. Den är därför också en utbildningsfilm som kan användas inför bibeläventyr, kyrkohistoriska vandringar eller bibelsamtal.

Titta på Korsets väg på webben

Kyrkomusik med WÅG

WÅG - Mattias Wager, Anders Åstrand och Gary Graden – framför sånger som Guide Me, O Thou Great Jehovah, En blomma uti öknen stod och improviserade verk.

Lyssna på WÅG på webben

Sånger i sommartid med Anne Sofie von Otter

Anne Sofie von Otter och domkyrkoorganist Mattias Wager framför vackra sånger som Den Blomstertid nu kommer och Priez pour paix. Andra medverkande musiker är Gary Graden på sång och Fabian Fredriksson på gitarr.

Lyssna och se konserterna på Storkyrkans facebooksida

↑ Tillbaka till innehållsförteckningen

Uppsala stift

P4 Uppland sänder live

P4 Uppland har under sommaren en serie reportage från olika kyrkor runt om i Uppland. Inslagen sänds kl 11 på onsdagsförmiddagar med start efter midsommar. Det är P4 Upplands flygande reporter som gör inslagen och de kommer vara runt fem minuter långa livesändningar.

De här kyrkorna får besök av P4 Uppland

Mariakyrkan i Gävle - En dag, ett ögonblick i sänder

Fyra konserter med nyskrivna sånger och tidlösa psalmer från Mariakyrkan i Gävle. Text och musik av bland andra Lina Sandell, Cornelis Vreeswijk, Charlotte Frycklund, Anders Nyberg, Sofia Svensson, Eyvind Skeie, Helena Andersson Bromander och Sven Hillert.

Upplev konserterna på webben

↑ Tillbaka till innehållsförteckningen

Härnösands stift

På vår webbplats kan du se ett urval av kyrkor som är vägkyrkor eller sevärdhetskyrkor. Välkommen till en stunds vila och rekreation. Och att ta del av ett levande kulturarv.

Sommarkyrkor i Härnösands stift 2020

Pilgrimsvandringar i Härnösands stift

Bli en av många som vandrar längs våra vackra pilgrimsleder. Gör oss sällskap på någon av våra planerade vandringar eller vandra själv när det passar.

Sundsvalls kammarmusikfestival

Tio livesända konserter onsdagar 17 juni-19 augusti kl. 19 på Sundsvalls församlings YouTube-kanal.

↑ Tillbaka till innehållsförteckningen