Other languages with Google Translate

Domkyrkor

En domkyrka är den kyrka som är stiftets centrum och där biskopen finns.

Svenska kyrkan har 13 stift varav Uppsala är ärkestift med två biskopar – ärkebiskopen och biskopen i Uppsala stift. Trots att det bara finns 13 stift så finns det 15 kyrkor som kallas för domkyrkor. Förklaringen finns i stiftens historia. Två av ”domkyrkorna” är en rest från stift som funnits tidigare men som sedan gått upp i andra stift.

• Kalmar stift slogs samman med Växjö stift 1915. Men Kalmar behöll sin domkyrka, trots att biskopen nu sitter i Växjö.
  • Mariestads stift fanns från 1581 till 1647, men gick sedan upp i det nybildade Karlstad stift. 1696 slogs det fast att Mariestads domkyrka inte längre räknas som en domkyrka, även om den fortfarande har kvar ordet domkyrka i sitt namn. Därför finns den med på den här sidan, fast inom parentes.

Hitta Sveriges domkyrkor

På Google Maps kan du se var Sveriges alla domkyrkor finns. Klicka på knappen nedan så får du automatiskt upp alla domkyrkor.

Till Google Maps