Other languages with Google Translate

Domkyrkor

Svenska kyrkan har tretton domkyrkor (och två före detta domkyrkor)

En domkyrka är den kyrka i ett stift där biskopen vistas. Svenska kyrkan har 13 stift varav Uppsala är ärkestift med två biskopar (ärkebiskopen och biskopen i Uppsala stift) och till varje stift hör en domkyrka.

Svenska kyrkan har femton domkyrkor till namnet men av dessa så är det endast tretton som är ”riktiga domkyrkor”.

Mariestad och Kalmars domkyrkor har kvar namnet men räknas inte som domkyrkor i den meningen att ingen av de är den kyrka i ett stift där biskopen residerar.  Kalmar stift slogs samman med Växjö stift 1915 och Mariestads Domkyrka var en superintendentur mellan 1583 och 1647. 1696 slogs det fast att Mariestads Domkyrka inte längre var att betrakta som domkyrka. Trots detta har de kvar domkyrka i namnet och får därför vara kvar på denna sida, dock inom parentes.

Hitta Sveriges domkyrkor

På Google Maps kan du se var Sveriges alla domkyrkor finns. Klicka på knappen nedan så får du automatiskt upp alla domkyrkor.

Till Google Maps