Uppsala domkyrkas högkor
Foto: Anders Tukler

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka, Sveriges rikshelgedom, började uppföras på 1270-talet och invigdes 1435. Under sju århundraden har miljontals människor sökt sig hit. 125 000 ljus tänds årligen i ljusträden. Varmt välkommen att besöka Uppsala domkyrka!

Uppsala domkyrka i snö

Besök Uppsala domkyrka

Öppna porten till Nordens största katedral och stig in i Sveriges historia. Kungar, drottningar, helgon och vanligt folk – i liv och död har miljontals människor sökt sig hit under sjuhundra år.

På gång i Uppsala domkyrka

Vad händer just nu i Uppsala domkyrka? Här kan du läsa om aktuella konserter, gudstjänster, samtal, högtider och allt annat som året runt får vår katedral att leva.

Gudstjänster i Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka står mitt i stan och pekar mot himlen. Varje dag är den öppen att fylla med våra böner, tankar, sånger. Läs mer om gudstjänster i domkyrkan.

Musik och kultur i Uppsala domkyrka

Konserter med egna och gästande körer och solister, samtal med aktuella författare, utställningar med bild-, video- och textilkonstnärer - här får du koll på aktuella kulturhändelser i dômen.

Information for visitors in English

The Cathedral is open daily 8 am–6 pm with few exceptions.

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor.

Öppettider och kontakt

Uppsala domkyrka är öppen varje dag året runt kl 8.00–18.00 med få undantag.

Aktuellt i Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka i snö

Direktsänd högmässa på tredje advent från Uppsala domkyrka

Delta i högmässan på plats eller via sändning på söndag 11 december kl. 11.00.

Schola Cantorum sjunger adventsmusik på väg mot julens högtider

Uppsala domkyrkas studentkör framför musik av Nordqvist, Wikander, Sibelius med flera torsdag 8 december kl 18.00.

Goder afton mitt herrskap!

Uppsala domkyrkas gosskör sjunger och spexar i traditionsspäckat stjärngossetåg på Uppsala konsert och kongress lördag 10 december kl 19.00.

Ett skepp på ett stormight hav, broderat i starka färger och sett rakt uppifrån.

Upptäck Jona berättelse skildrad genom nålsögat

Erika Cyrillus ställer ut broderad gestaltning av den välkända bibelberättelsen i Uppsala domkyrka 15 december - 22 januari.

Missa inte årets julkonsert med Domkyrkokören

Söndag 18 december bjuder Uppsala Domkyrkokör på två föreställningar fulla av både traditionell julstämning och kanske också några mer oväntade musikaliska smällkarameller.

Fyra adventsljus brinner i en ljusstake mot dunkel bakgrund.

Uppsala katedralsångare ger stämningsfull konsert i adventstid

Verk av bland andra Francis Poulenc, Arvo Pärt framförs i en konsert med lite annorlunda repertoar i domkyrkan lördag 17 december kl 15.00.

Ta del av Förintelseöverlevares vittnesmål i bild, text och inspelningar

Sanna Sjöswärds utställning "Fading Stories" visas i Uppsala domkyrka 27 januari-26 februari.

I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.

Dop

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som vi får ta emot. Här hittar du information om hur det går till och hur du arrangerar ett dop.

Vigsel och bröllop

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här finns information om vigselgudstjänsten samt hur ni bokar kyrka och kommer i kontakt med en präst.

Begravning

När någon dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst. Då överlämnar vi den som dött till Gud. Under begravningsgudstjänsten får de församlade be, sjunga och minnas tillsammans. Här kan du läsa mer om hur en begravning går till och hur du kan få stöd i sorgen.

Konfirmation

Alla konfirmandgrupper i Uppsala finns samlade på konfawebben. Välkommen med i den grupp som passar dig. Nu kan du anmäla dig till 2022–2023.

En vit blomma som badar i hoppfullt, gyllene ljussken.

Stöd och hjälp

I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem. På den här sidan hittar du olika typer av stöd och kontaktuppgifter som du kan behöva.

Uppsala domkyrka är en del av Svenska kyrkan Uppsala och Uppsala domkyrkoförsamling

Uppsala domkyrkoförsamling

Tre kyrkor och en katedral mitt i staden.

Gamla Uppsala i vinterskrud sedd från ovan

Svenska kyrkan Uppsala

Du är alltid välkommen, oavsett tro eller tvivel. I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.