Uppsala domkyrkas högkor
Foto: Anders Tukler

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka, Sveriges rikshelgedom, började uppföras på 1270-talet och invigdes 1435. Under sju århundraden har miljontals människor sökt sig hit. 125 000 ljus tänds årligen i ljusträden. Varmt välkommen att besöka Uppsala domkyrka

Besök Uppsala domkyrka

Öppna porten till Nordens största katedral och stig in i Sveriges historia. Kungar, drottningar, helgon och vanligt folk – i liv och död har miljontals människor sökt sig hit under sjuhundra år.

På gång i Uppsala domkyrka

Här hittar du information om vad som är aktuellt just nu i Uppsala domkyrka.

Gudstjänster i Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka står mitt i stan och pekar mot himlen. Varje dag är den öppen att fylla med våra böner, tankar, sånger. Läs mer om gudstjänster i domkyrkan.

Musik och kultur i Uppsala domkyrka

Här hittar du aktuella konserter, konstutställningar, författarsamtal, föredrag med mera.

Information for visitors in English

The Cathedral is open daily 8 am–6 pm with few exceptions.

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor. Du ser och lär sådant som du annars inte hade upptäckt!

Öppettider och kontakt

Uppsala domkyrka är öppen varje dag året runt kl 8.00–18.00 med få undantag.

Aktuellt i Uppsala domkyrka

Brassensemblen Linnékvintetten står gruperade på rad inför kameran med sina mässingsinstrument.

Linnékvintetten spelar tornmusik under två sommarveckor

Blåsensemblen håller dagliga lunchkonserter i domkyrkan 28 juni - 9 juli kl 12.00.

En detalj ur Kristina Eldons abstrakta fotografi i skimrande gula färgtoner.

Kristina Eldon ställer ut i Uppsala domkyrka i sommar

Fotografier och textila verk med associationer till skönhet, skörhet och det fördolda visas 18 juni-21 augusti. Vernissage 18 juni kl 13.00.

Ruiffatiorgelns orgelverk syns i förgrunden och uppe på norra korväggen bakom orgeln skymtar Andens fönster med en duva i mitten av rosettkompositionen.

Internationella orgelkonserter i Uppsala domkyrka

Under sju söndagar kl 15.30, 3 juli-14 augusti, ges gratis orgelkonserter i domkyrkan med gästande internationella solister som bland andra Ilaria Centorrino, William Whitehead och Christoph Grohmann.

Ungdomskören från Braunschweigs katedral står uppställda på kajen vid en sjö och en vidsträckt utsikt över vattnet bakom sig.

Konsert för själ och hjärta med ungdomskör från Braunschweig

Gäster från sydtysk katedral bjuder på körmusik av Bach, Schütz, Stanford och Daley i Uppsala domkyrka torsdag 21 juli kl 18.00.

Tre porträtt av författarna Ola Larsmo, Elin Cullhed och Katarina Kieri.

Elin Cullhed, Ola Larsmo och Katarina Kieri medverkar på författardag

Lördag 27 augusti kl 13.15-16.30: "Författardag i dômen" med tre samtal kring skrivande och aktuella romaner.

Följ med på katedralsvandring på vackra Upplands Bro-leden

Välkommen att delta i en heldagsvandring 13 augusti i ett samarbete mellan Stockholms domkyrkoförsamling och Uppsala domkyrkoförsamling.

Samtal om kristen tro

Är du nyfiken på kristen tro? Att dela tankar och funderingar med andra om mening och liv? Delta i en öppen samtalsgrupp med möjlighet att bli döpt/konfirmerad.

I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.

Dop

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som vi får ta emot. Här hittar du information om hur det går till och hur du arrangerar ett dop.

Vigsel och bröllop

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här finns information om vigselgudstjänsten samt hur ni bokar kyrka och kommer i kontakt med en präst.

Begravning

När någon dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst. Då överlämnar vi den som dött till Gud. Under begravningsgudstjänsten får de församlade be, sjunga och minnas tillsammans. Här kan du läsa mer om hur en begravning går till och hur du kan få stöd i sorgen.

Konfirmation

Alla konfirmandgrupper i Uppsala finns samlade på konfawebben. Välkommen med i den grupp som passar dig. Nu kan du anmäla dig till 2022–2023.

En vit blomma som badar i hoppfullt, gyllene ljussken.

Stöd och hjälp

I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem. På den här sidan hittar du olika typer av stöd och kontaktuppgifter som du kan behöva.

Uppsala domkyrka är en del av Svenska kyrkan Uppsala och Uppsala domkyrkoförsamling

Uppsala domkyrkoförsamling

Tre kyrkor och en katedral mitt i staden.

Svenska kyrkan Uppsala

Du är alltid välkommen, oavsett tro eller tvivel. I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.