Uppsala domkyrkas högkor
Foto: Anders Tukler

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka, Sveriges rikshelgedom, började uppföras på 1270-talet och invigdes 1435. Under sju århundraden har miljontals människor sökt sig hit. 125 000 ljus tänds årligen i ljusträden. Varmt välkommen att besöka Uppsala domkyrka!

Besök Uppsala domkyrka

Öppna porten till Nordens största katedral och stig in i Sveriges historia. Kungar, drottningar, helgon och vanligt folk – i liv och död har miljontals människor sökt sig hit under sjuhundra år.

Domkyrkokören, i vinröda kåpor, sjunger i en varmt upplyst kyrka.

På gång i Uppsala domkyrka

Vad händer just nu i Uppsala domkyrka? Här kan du läsa om aktuella konserter, gudstjänster, samtal, högtider och allt annat som året runt får vår katedral att leva.

Gudstjänster i Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka står mitt i stan och pekar mot himlen. Varje dag är den öppen att fylla med våra böner, tankar, sånger. Läs mer om gudstjänster i domkyrkan.

Musik och kultur i Uppsala domkyrka

Konserter med egna och gästande körer och solister, samtal med aktuella författare, utställningar med bild-, video- och textilkonstnärer - här får du koll på aktuella kulturhändelser i dômen.

Information for visitors in English

The Cathedral is open daily 8 am–6 pm with few exceptions.

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor.

Öppettider och kontakt

Uppsala domkyrka är öppen varje dag året runt kl 8.00–18.00 med få undantag.

Aktuellt i Uppsala domkyrka

J.S Bachs praktfulla motetter i domkyrkan

Uppsala katedralsångare sjunger fyra av Bachs praktfulla motetter på palmsöndagen 2 april kl. 18.00. Fri entré.

Direktsända gudstjänster under stilla veckan och påsken

Delta i stilla veckans och påskens gudstjänster via Uppsala domkyrkas livesändningar. Domkyrkan sänder från palmsöndagen 2 april till och med påskaftons påsknattsmässa.

Domkyrkokören, i vinröda kåpor, sjunger i en varmt upplyst kyrka.

Lördagsmusik med Uppsala Domkyrkokör

Domkyrkokören sjunger musik av Vaughan Williams, Pärt, Sandström, MacMillan, Jenkins m fl under Milke Falcks ledning lördag 1 april kl 11.30.

Ett grönt löv spirar mot en mörk bakgrund där de färgade rutorna i ett av Uppsala domkyrkas fönster anas.

Påskfirandet i Uppsala domkyrka

Från död till liv, från mörker till ljus, från förnedring till försoning. Välkommen att vara med om Stilla veckan samt fira påsken och uppståndelsen i domkyrkan, på plats och via livesändningar.

Domkyrkotornen syns mot en klarblå himmel. Till höger är en infälld teckning av glada barn runt en katedral i miniatyr.

Barnens dag i katedralen

Både barn och vuxna hälsas välkomna till en dag fylld av aktiviteter, visningar och konserter i Uppsala domkyrka lördag 15 april kl 10.00-15.00.

Butroh-dansaren SU-EN sitter i en stilla meditativ pose med slutna ögon i ett dunkelt turkost rum.

Kroppslig och musikalisk performance i domkyrkan

Upplev "Sacred Space / Sacred Bodies" med SU-EN, Va-Bene Elikim Fiatsi och Andrew Canning, onsdag 26 och torsdag 27 april kl 18.30 i Uppsala domkyrkas högkor.

Barnens kyrka gör plats för de yngsta

Kom och var med i Barnens kyrka! Vintern/våren 2023 blir det fyra fredagar fulla av sångglädje, rörelse, berättande och bön för de yngsta, mitt i domkyrkan kl 10.00. Välkommen till det närmast kommande tillfället fredagen 14 april.

I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.

Dop

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som vi får ta emot. Här hittar du information om hur det går till och hur du arrangerar ett dop.

Vigsel och bröllop

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här finns information om vigselgudstjänsten samt hur ni bokar kyrka och kommer i kontakt med en präst.

Begravning

När någon dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst. Då överlämnar vi den som dött till Gud. Under begravningsgudstjänsten får de församlade be, sjunga och minnas tillsammans. Här kan du läsa mer om hur en begravning går till och hur du kan få stöd i sorgen.

Konfirmation

Alla konfirmandgrupper i Uppsala finns samlade på konfawebben. Välkommen med i den grupp som passar dig. Nu kan du anmäla dig till 2022–2023.

En vit blomma som badar i hoppfullt, gyllene ljussken.

Stöd och hjälp

I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem. På den här sidan hittar du olika typer av stöd och kontaktuppgifter som du kan behöva.

Uppsala domkyrka är en del av Svenska kyrkan Uppsala och Uppsala domkyrkoförsamling

Uppsala domkyrkoförsamling

Tre kyrkor och en katedral mitt i staden.

Svenska kyrkan Uppsala

Du är alltid välkommen, oavsett tro eller tvivel. I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.