Uppsala domkyrkas högkor
Foto: Anders Tukler

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka, Sveriges rikshelgedom, började uppföras på 1270-talet och invigdes 1435. Under sju århundraden har miljontals människor sökt sig hit. Varmt välkommen att besöka Uppsala domkyrka.

Besök och visningar

Uppsala domkyrka är en plats där människor i århundraden funnit en plats för stillhet och förundran. Ännu idag kan vi utforska växelspelet mellan ljus och skugga, historia och nutid. Välkommen in - varje dag hela sommaren.

Uppsala katedralsångare står uppställda i domkyrkans högkor. Ett rödskiftande filter som är ett av de visuella kännetecknen för Uppsala körfest tonar bilden.

På gång

Vad händer just nu i Uppsala domkyrka? Här kan du läsa om aktuella konserter, gudstjänster, samtal, högtider och allt annat som året runt får vår katedral att leva.

Gudstjänster

Uppsala domkyrka står mitt i stan och pekar mot himlen. Varje dag är den öppen att fylla med våra böner, tankar, sånger. Läs mer om gudstjänster i domkyrkan.

Musik

Musiken har en alldeles speciell plats i domkyrkan. Här kan du vara med om starka musikaliska upplevelser under de höga valven, både som konsertbesökare och körmedlem.

Kultursamtal och konstutställningar

Uppsala domkyrka arrangerar regelbundet angelägna samtal med vår tids tongivande författare och arrangerar utställningar av ett brett spektrum av konstnärer. Läs om kommande utställningar och samtal.

Historia och fakta

Nästan 800 år av mänskligt liv, gudstjänstfirande och en värld i ständig förändring har satt sina spår i domkyrkan och fortsätter att göra det. Läs mer om våra visningar och om domkyrkans historia och sevärdheter.

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor.

Aktuellt i Uppsala domkyrka

Porträtt av Michael Waldenbyu, organist, mot bakgrund av en interiör från Åkermanorgelns mäktiga pipor.

Lördagsmusik med Michael Waldenby

Välkommen på lördag 7 oktober kl 11.30 då Stockholmskompositören och solisten ger en konsert på Åkermanorgeln.

Uppsala domkyrkas flick- och gosskörer i korsmitten i Uppsala domkyrka, där de dirigeras av Margareta Raab. alla är klädda i röda körkåpor.

Unga röster i katedralen: konsert i Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrkas flickkör och Uppsala domkyrkas gosskör sjunger med ackompanjemang av orgel, cello och rockband fredag 13 oktober kl 19.00.

Vy över domkyrkans kyrkorum och högkoret vid kyrkomötets inledningsgudstjänst.

Direktsänd gudstjänst när kyrkomötet 2023 tar sin början

Var med på plats eller via webben när årets kyrkomöte inleds med mässa tisdag 3 oktober kl 14.00.

Orions bälte syns i en färgsprakande bild från James webb telescope

Spännande samtal om svindlande perspektiv

Tre forskare och en präst tar sig an rymden, det eviga och det oändliga i ett samtal om universums ursprung, framtid och struktur. Välkommen till Uppsala domkyrka tisdag 3 oktober.

Brahms storslagna Requiem framförs i domkyrkan på Alla helgons dag

Solister, orkester och fyra körer medverkar i första uppsättningen sedan 2015 under ledning av Ulric Andersson, lördag 4 november kl 19.00.

Var med när Barnens kyrka drar igång igen!

Kom och delta i Barnens kyrka. Hösten 2023 blir det tre fredagar fulla av sångglädje, rörelse, berättande och bön för de yngsta, mitt i domkyrkan kl 10.00. Välkommen till första tillfället fredag 29 september.

Se Isak Halls oljemålningar i höst

Uppsalakonstnärens suggestiva bildvärld visas i domkyrkan 23 september-29 oktober.

Uppsala domkyrka är en del av Svenska kyrkan Uppsala och Uppsala domkyrkoförsamling

Öppettider och kontakt

Uppsala domkyrka är öppen varje dag året runt kl 8.00–18.00 med få undantag.

Uppsala domkyrkoförsamling

Tre kyrkor och en katedral mitt i staden.

Ett bildcollage med tre bilder bredvid varandra. Första bilden är en väggmålning av ett kors på en stenvägg i en kyrka, den andra bilden är en utsträckt hand i riktning mot solen som skiner ovanför, den tredje är en regnbågsfärgad höstkänga bland höstlöv.

Svenska kyrkan Uppsala

Du är alltid välkommen, oavsett tro eller tvivel. I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.

I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.

En bebis i dopklänning. Någon håller i barnets hand.

Dop

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som vi får ta emot. Här hittar du information om hur det går till och hur du arrangerar ett dop.

Vigsel och bröllop

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här finns information om vigselgudstjänsten samt hur ni bokar kyrka och kommer i kontakt med en präst.

Begravning

När någon dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst. Då överlämnar vi den som dött till Gud. Under begravningsgudstjänsten får de församlade be, sjunga och minnas tillsammans. Här kan du läsa mer om hur en begravning går till och hur du kan få stöd i sorgen.

Konfirmation

Alla konfirmandgrupper i Uppsala finns samlade på konfawebben. Välkommen med i den grupp som passar dig. Nu kan du anmäla dig till 2023/2024.

En vit blomma som badar i hoppfullt, gyllene ljussken.

Stöd och hjälp

I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem. På den här sidan hittar du olika typer av stöd och kontaktuppgifter som du kan behöva.