Uppsala domkyrkas högkor
Foto: Anders Tukler

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka, Sveriges rikshelgedom, började uppföras på 1270-talet och invigdes 1435. Under sju århundraden har miljontals människor sökt sig hit. Du är varmt välkommen, varje dag hela året.

Besök och visningar

Uppsala domkyrka är en plats där människor i århundraden funnit en plats för stillhet och förundran. Ännu idag kan vi utforska växelspelet mellan ljus och skugga, historia och nutid. Välkommen in.

Uppsala domkyrkas ungdomskör springer glatt mot fotografen tvärs över gatan i sommarsolen, iförda röda körkåpor.

På gång

Vad händer just nu i Uppsala domkyrka? Här kan du läsa om aktuella konserter, gudstjänster, samtal, högtider och allt annat som året runt får vår katedral att leva.

Öppettider och kontakt

Uppsala domkyrka är öppen varje dag året runt kl. 8.00–18.00 med få undantag.

Gudstjänster

Uppsala domkyrka står mitt i stan och pekar mot himlen. Varje dag är den öppen att fylla med våra böner, tankar, sånger. Läs mer om gudstjänster i domkyrkan.

Musik

Musiken har en alldeles speciell plats i domkyrkan. Här kan du vara med om starka musikaliska upplevelser under de höga valven, både som konsertbesökare och körmedlem.

Kultursamtal och konstutställningar

Uppsala domkyrka arrangerar regelbundet angelägna samtal med vår tids tongivande författare och arrangerar utställningar av ett brett spektrum av konstnärer. Läs om kommande utställningar och samtal.

Historia och fakta

Nästan 800 år av mänskligt liv, gudstjänstfirande och en värld i ständig förändring har satt sina spår i domkyrkan och fortsätter att göra det. Läs mer om våra visningar och om domkyrkans historia och sevärdheter.

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor.

Aktuellt i Uppsala domkyrka

Vi ser ut över Uppsala domkyrkas mittskepp och högkor från hög höjd, placerade mellan ornamenten och orgelpiporna i Åkermanorgelns orgelhus på västra läktaren.

Tre veckors orgelkonserter under valven i sommar

Lyssna till musik framförd på domkyrkans kyrkorglar mitt på dagen varje måndag, onsdag och fredag från 22 juli till 9 augusti.

Orkestern Haydn Youth String Orchestra, finklädda i rött och svart, poserar i slottsmiljö med sina instrument.

Ung stråkorkester från Nederländerna ger sommarkonsert

Haydn Youth String Orchestra spelar i Uppsala domkyrka 6 augusti kl 18.00.

Var med på litteraturdagen i Uppsala domkyrka

Ola Larsmo, Josefine de Gregorio, Bengt Gustafsson, Yukiko Duke m fl möts i samtal om skrivande, frånvaro och närvaro lördag 24 augusti.

Detalj ur ett av Ira Löfmans foto där vi ser kala trädkronor mot en dovt blå och orolig himmel.

Ira Löfman finner stillheten i rörelsen

Ny utställning med Uppsalafotografens bilder i Uppsala domkyrka 7 september - 7 oktober.

Två porträtt på musikerna Robert Bennesh t v i skjorta och slips och Johan Hammarström t h i runda hornbågade glasögon i gatumiljö.

Två nya musiker välkomnas till Uppsala domkyrka

Robert Bennesh och Johan Hammarström ser fram emot att från och med i höst få bidra till och vidareutveckla ett rikt musikliv i Nordens största katedral.

Samtal om kristen tro

Varje år hålls en samtalsserie där vi tillsammans ger tid och plats för frågor om kristen tro, Gud och livet.

Gustav Vasas gravkor är längst fram i domkyrkan.

Gustav Vasas gravvalv i Uppsala domkyrka öppnades

För första gången sedan 1945 öppnades Gustav Vasas gravvalv för en översyn av gravvalvet den 4 november 2020. Öppningen skedde med anledning av en nödvändig renovering av hällen som täcker valvet. Samtidigt gjordes en översyn av valvets tillstånd.

Uppsala domkyrka är en del av Svenska kyrkan Uppsala och Uppsala domkyrkoförsamling

Uppsala domkyrkoförsamling

Tre kyrkor och en katedral mitt i staden.

Svenska kyrkan Uppsala

Du är alltid välkommen, oavsett tro eller tvivel. I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.

I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.

En bebis i dopklänning. Någon håller i barnets hand.

Dop

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som vi får ta emot. Här hittar du information om hur det går till och hur du arrangerar ett dop.

Vigsel och bröllop

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här finns information om vigselgudstjänsten samt hur ni bokar kyrka och kommer i kontakt med en präst.

Begravning

När någon dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst. Då överlämnar vi den som dött till Gud. Under begravningsgudstjänsten får de församlade be, sjunga och minnas tillsammans. Här kan du läsa mer om hur en begravning går till och hur du kan få stöd i sorgen.

Konfirmation

Alla konfirmandgrupper i Uppsala finns samlade på konfawebben. Välkommen med i den grupp som passar dig. Nu kan du anmäla dig till 2024/2025.

En vit blomma som badar i hoppfullt, gyllene ljussken.

Stöd och hjälp

I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem. På den här sidan hittar du olika typer av stöd och kontaktuppgifter som du kan behöva.