Uppsala domkyrkas högkor
Foto: Anders Tukler

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka, Sveriges rikshelgedom, började uppföras på 1270-talet och invigdes 1435. Under sju århundraden har miljontals människor sökt sig hit. 125 000 ljus tänds årligen i ljusträden. Varmt välkommen att besöka Uppsala domkyrka

Aktuell information

Tillfälligt förändrade öppettider: Torsdag 29 september kommer domkyrkan att vara stängd för allmänheten kl 10.00-12.30 samt 16.30-17.30 i samband med pågående fördjupningsdagar för präster och diakoner. Resten av dagen är kyrkorummet öppet som vanligt.

Domkyrkoplan

Besök Uppsala domkyrka

Öppna porten till Nordens största katedral och stig in i Sveriges historia. Kungar, drottningar, helgon och vanligt folk – i liv och död har miljontals människor sökt sig hit under sjuhundra år.

På gång i Uppsala domkyrka

Vad händer just nu i Uppsala domkyrka? Här får du veta mer om aktuella gudstjänster, konserter, samtal och utställningar, evenemang för barn och allt annat som får vår katedral att leva.

Gudstjänster i Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka står mitt i stan och pekar mot himlen. Varje dag är den öppen att fylla med våra böner, tankar, sånger. Läs mer om gudstjänster i domkyrkan.

Musik och kultur i Uppsala domkyrka

Här hittar du aktuella konserter, konstutställningar, författarsamtal, föredrag med mera.

Information for visitors in English

The Cathedral is open daily 8 am–6 pm with few exceptions.

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor.

Öppettider och kontakt

Uppsala domkyrka är öppen varje dag året runt kl 8.00–18.00 med få undantag.

Aktuellt i Uppsala domkyrka

En vy över domkyrkans mittgång, sedd från västra entrén. I förgrunden en affisch för Katedralsångarnas konsert, prydd av en europakarta från 1500-talet.

Missa inte höstens Lördagsmusik i domkyrkan

Lördagar kl 15.00 ges gratis konserter i Uppsala domkyrka med lokala eller gästande musiker. Lördag 1 oktober tar Uppsala katedralsångare oss med på en musikalisk resa till renässansen. I höstens Lördagsmusik märks också Åkermanorgelns återinvigning 15 oktober.

Utställning om förnyaren och formgivaren Agnes Branting

Mässhakar och textilier med anknytning till kyrklig pionjär visas i Minneskoret och Banérs gravkor 9 september-9 oktober.

Utsikt upp mot domkyrkovalen över högkoret med ljus som faller in från söder genom fönstren högt uppe.

Uppsala katedralsångare ger konsert med renässanstema

Följ med på en musikalisk resa med Europa som destination i Uppsala domkyrka lördag 1 oktober kl 15.00.

Välkommen till Aftonsång i Uppsala domkyrka

Domkyrkans goss- och flickkörer ger musikaliskt liv åt söndagarnas särskilda eftermiddagsgudstjänster vid tre tillfällen i höst.

Samtal om kristen tro

Varje år hålls en samtalsserie där vi tillsammans ger tid och plats för frågor om kristen tro, Gud och livet. Första tillfället för hösten 2022 är 13 oktober i Katedralkaféet.

Dags för Barnens kyrka igen

Kom och var med i Barnens kyrka! Sångglädje, rörelse, berättande och bön för de yngsta, mitt i domkyrkan kl 10.00 tre fredagar i höst.

Gustav Vasas gravkor är längst fram i domkyrkan.

Gustav Vasas gravvalv i Uppsala domkyrka öppnades

För första gången sedan 1945 öppnades Gustav Vasas gravvalv för en översyn av gravvalvet den 4 november 2020. Öppningen skedde med anledning av en nödvändig renovering av hällen som täcker valvet. Samtidigt gjordes en översyn av valvets tillstånd.

Ledig tjänst som musiker i domkyrkoförsamlingen

Sex körsångare sjunger tillsammans. Längst fram en kvinnlig solist.

Kyrkomusiker till Sankt Pers kyrka, Uppsala domkyrkoförsamling

I Sankt Pers kyrka på Kvarngärdet är du kyrkomusikern med musikalisk bredd. Du leder allt från barnkör till pop- och rockkören DUM som har egna konserter. Men församlingen möter dig så klart även vid kyrkliga handlingar och i ett levande gudstjänstliv – både i Sankt Pers kyrka och andra. Sista ansökningsdag är 16 oktober 2022.

I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.

Dop

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som vi får ta emot. Här hittar du information om hur det går till och hur du arrangerar ett dop.

Vigsel och bröllop

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här finns information om vigselgudstjänsten samt hur ni bokar kyrka och kommer i kontakt med en präst.

Begravning

När någon dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst. Då överlämnar vi den som dött till Gud. Under begravningsgudstjänsten får de församlade be, sjunga och minnas tillsammans. Här kan du läsa mer om hur en begravning går till och hur du kan få stöd i sorgen.

Konfirmation

Alla konfirmandgrupper i Uppsala finns samlade på konfawebben. Välkommen med i den grupp som passar dig. Nu kan du anmäla dig till 2022–2023.

En vit blomma som badar i hoppfullt, gyllene ljussken.

Stöd och hjälp

I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem. På den här sidan hittar du olika typer av stöd och kontaktuppgifter som du kan behöva.

Uppsala domkyrka är en del av Svenska kyrkan Uppsala och Uppsala domkyrkoförsamling

Uppsala domkyrkoförsamling

Tre kyrkor och en katedral mitt i staden.

Svenska kyrkan Uppsala

Du är alltid välkommen, oavsett tro eller tvivel. I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.