Uppsala domkyrkas högkor
Foto: Anders Tukler

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka, Sveriges rikshelgedom, började uppföras på 1270-talet och invigdes 1435. Under sju århundraden har miljontals människor sökt sig hit. 125 000 ljus tänds årligen i ljusträden. Varmt välkommen att besöka Uppsala domkyrka

Domkyrkoplan

Besök Uppsala domkyrka

Öppna porten till Nordens största katedral och stig in i Sveriges historia. Kungar, drottningar, helgon och vanligt folk – i liv och död har miljontals människor sökt sig hit under sjuhundra år.

På gång i Uppsala domkyrka

Här hittar du information om vad som är aktuellt just nu i Uppsala domkyrka.

Gudstjänster i Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka står mitt i stan och pekar mot himlen. Varje dag är den öppen att fylla med våra böner, tankar, sånger. Läs mer om gudstjänster i domkyrkan.

Musik och kultur i Uppsala domkyrka

Här hittar du aktuella konserter, konstutställningar, författarsamtal, föredrag med mera.

Information for visitors in English

The Cathedral is open daily 8 am–6 pm with few exceptions.

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor.

Öppettider och kontakt

Uppsala domkyrka är öppen varje dag året runt kl 8.00–18.00 med få undantag.

Aktuellt i Uppsala domkyrka

Tre porträtt av författarna Ola Larsmo, Elin Cullhed och Katarina Kieri.

Elin Cullhed, Ola Larsmo och Katarina Kieri medverkar på författardag

Lördag 27 augusti kl 13.15-16.30: "Författardag i dômen" med tre samtal kring skrivande och aktuella romaner.

Trinitatis kammarkör från Köpenhamn står uppställda på ett mörkt stengolv och tittar leende upp mot fotografen.

Jubilate Deo! Trinitatiskyrkans kammarkör ger mångsidig konsert

Njut av körklanger från Köpenhamn och verk av bland andra Brahms, Alfvén, Gade och Rasmussen i Uppsala domkyrka lördag 27 augusti kl 12.00.

En detalj ur Kristina Eldons abstrakta fotografi i skimrande gula färgtoner.

Kristina Eldon ställer ut i Uppsala domkyrka i sommar

Fotografier och textila verk med associationer till skönhet, skörhet och det fördolda visas 18 juni-21 augusti. Vernissage 18 juni kl 13.00.

Ruiffatiorgelns orgelverk syns i förgrunden och uppe på norra korväggen bakom orgeln skymtar Andens fönster med en duva i mitten av rosettkompositionen.

Internationella orgelkonserter under sommaren

Under sju söndagar kl 15.30, 3 juli-14 augusti, ges gratis orgelkonserter i domkyrkan med gästande internationella solister som bland andra Ilaria Centorrino, William Whitehead och Christoph Grohmann.

Samtal om kristen tro

Är du nyfiken på kristen tro? Att dela tankar och funderingar med andra om mening och liv? Delta i en öppen samtalsgrupp med möjlighet att bli döpt/konfirmerad.

Gustav Vasas gravkor är längst fram i domkyrkan.

Gustav Vasas gravvalv i Uppsala domkyrka öppnades

För första gången sedan 1945 öppnades Gustav Vasas gravvalv för en översyn av gravvalvet den 4 november 2020. Öppningen skedde med anledning av en nödvändig renovering av hällen som täcker valvet. Samtidigt gjordes en översyn av valvets tillstånd.

Videoverket Visitation

Lördag den 27 oktober 2018 invigdes videoverket Visitation av Bill Viola i Uppsala domkyrka. Det är den första permanenta installationen av ett videoverk i en svensk kyrka.

I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.

Dop

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som vi får ta emot. Här hittar du information om hur det går till och hur du arrangerar ett dop.

Vigsel och bröllop

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här finns information om vigselgudstjänsten samt hur ni bokar kyrka och kommer i kontakt med en präst.

Begravning

När någon dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst. Då överlämnar vi den som dött till Gud. Under begravningsgudstjänsten får de församlade be, sjunga och minnas tillsammans. Här kan du läsa mer om hur en begravning går till och hur du kan få stöd i sorgen.

Konfirmation

Alla konfirmandgrupper i Uppsala finns samlade på konfawebben. Välkommen med i den grupp som passar dig. Nu kan du anmäla dig till 2022–2023.

En vit blomma som badar i hoppfullt, gyllene ljussken.

Stöd och hjälp

I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem. På den här sidan hittar du olika typer av stöd och kontaktuppgifter som du kan behöva.

Uppsala domkyrka är en del av Svenska kyrkan Uppsala och Uppsala domkyrkoförsamling

Uppsala domkyrkoförsamling

Tre kyrkor och en katedral mitt i staden.

Svenska kyrkan Uppsala

Du är alltid välkommen, oavsett tro eller tvivel. I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.