Uppsala domkyrkas högkor
Foto: Anders Tukler

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka, Sveriges rikshelgedom, började uppföras på 1270-talet och invigdes 1435. Under sju århundraden har miljontals människor sökt sig hit. 125 000 ljus tänds årligen i ljusträden. Varmt välkommen att besöka Uppsala domkyrka!

Uppsala domkyrka i snö

Besök Uppsala domkyrka

Öppna porten till Nordens största katedral och stig in i Sveriges historia. Kungar, drottningar, helgon och vanligt folk – i liv och död har miljontals människor sökt sig hit under sjuhundra år.

På gång i Uppsala domkyrka

Vad händer just nu i Uppsala domkyrka? Här kan du läsa om aktuella konserter, gudstjänster, samtal, högtider och allt annat som året runt får vår katedral att leva.

Gudstjänster i Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka står mitt i stan och pekar mot himlen. Varje dag är den öppen att fylla med våra böner, tankar, sånger. Läs mer om gudstjänster i domkyrkan.

Musik och kultur i Uppsala domkyrka

Konserter med egna och gästande körer och solister, samtal med aktuella författare, utställningar med bild-, video- och textilkonstnärer - här får du koll på aktuella kulturhändelser i dômen.

Information for visitors in English

The Cathedral is open daily 8 am–6 pm with few exceptions.

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor.

Öppettider och kontakt

Uppsala domkyrka är öppen varje dag året runt kl 8.00–18.00 med få undantag.

Aktuellt i Uppsala domkyrka

Domkyrkans två stora orglar avbildas mittemot varandra och inmonterade i bilden finns två porträtt på organisterna Robert bennesh och Gregory Lloyd.

Missa inte orgelduellen lördag 4 februari

Kyrkomusikerna Robert Bennesh och Gregory Lloyd gör upp i en spännande vänskapsmatch med svallande tongångar, kvicka genrebyten och kanske rentav några Ess-dur i rockärmen. Här berättar de båda om hur de förbereder sig.

Domkyrkans södra fönsters färger återspeglas vackert på väggen under valven i Uppsala domkyrkas korsmitt.

"Gosskör under valven" när fyra domkyrkokörer samlas för att sjunga

Det blir orgelduell och direktsändningar av både Choral Evensong och en högmässa med extra körtryck i Uppsala domkyrka under helgen 4-5 februari.

Tonsättarna Hans-Ola Ericsson och Olivier Messiaens porträttbilder mot en bakgrund av nattvardsoblater i närbild. Hans-Ola i glasögon och skägg, Messiaen på svartvit äldre bild.

Hans-Ola Ericsson framför Messiaens "Livre du Saint-Sacrement"

Hör ett av den franske tonsättarens mest omfattande orgelverk spelat på Ruffattiorgeln söndag 26 februari kl 16.00.

Texten "Never Enough" står i klarrött med stora bokstäver över en knuten näve mot svart bakgrund.

DUM ger allt i samtidstolkande konsert

Se och hör rockkören komma loss i konserten "Never Enough" i Uppsala domkyrka 10 och 11 februari kl 19.00.

Dags för Barnens kyrka igen

Kom och var med i Barnens kyrka! Vintern/våren 2023 blir det fyra fredagar fulla av sångglädje, rörelse, berättande och bön för de yngsta, mitt i domkyrkan kl 10.00.

Ta del av Förintelseöverlevandes vittnesmål i bild, text och inspelningar

Sanna Sjöswärds utställning "Fading Stories" skildrar såväl sorg och mörker som civilkurage och hopp och kan ses i Uppsala domkyrka 27 januari-26 februari.

Vokalgruppen VOCES8 , uppklädda på ett klassiskt gruppfoto. Männen har eleganta kostymer och kvinnorna lika eleganta klänningar.

VOCES8 ger konsert i domkyrkan

Uppmärksammad sångensemble från Storbritannien bjuder på jazz, klassiskt och poptongångar söndag 19 mars kl 18.00. Biljetter finns ute nu.

I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.

Dop

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som vi får ta emot. Här hittar du information om hur det går till och hur du arrangerar ett dop.

Vigsel och bröllop

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här finns information om vigselgudstjänsten samt hur ni bokar kyrka och kommer i kontakt med en präst.

Begravning

När någon dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst. Då överlämnar vi den som dött till Gud. Under begravningsgudstjänsten får de församlade be, sjunga och minnas tillsammans. Här kan du läsa mer om hur en begravning går till och hur du kan få stöd i sorgen.

Konfirmation

Alla konfirmandgrupper i Uppsala finns samlade på konfawebben. Välkommen med i den grupp som passar dig. Nu kan du anmäla dig till 2022–2023.

En vit blomma som badar i hoppfullt, gyllene ljussken.

Stöd och hjälp

I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem. På den här sidan hittar du olika typer av stöd och kontaktuppgifter som du kan behöva.

Uppsala domkyrka är en del av Svenska kyrkan Uppsala och Uppsala domkyrkoförsamling

Uppsala domkyrkoförsamling

Tre kyrkor och en katedral mitt i staden.

Svenska kyrkan Uppsala

Du är alltid välkommen, oavsett tro eller tvivel. I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.