Uppsala domkyrkas högkor
Foto: Anders Tukler

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka, Sveriges rikshelgedom, började uppföras på 1270-talet och invigdes 1435. Under sju århundraden har miljontals människor sökt sig hit. Varmt välkommen att besöka Uppsala domkyrka.

Besök och visningar

Uppsala domkyrka är en plats där människor i århundraden funnit en plats för stillhet och förundran. Ännu idag kan vi utforska växelspelet mellan ljus och skugga, historia och nutid. Välkommen in.

På gång

Vad händer just nu i Uppsala domkyrka? Här kan du läsa om aktuella konserter, gudstjänster, samtal, högtider och allt annat som året runt får vår katedral att leva.

Gudstjänster

Uppsala domkyrka står mitt i stan och pekar mot himlen. Varje dag är den öppen att fylla med våra böner, tankar, sånger. Läs mer om gudstjänster i domkyrkan.

Musik

Musiken har en alldeles speciell plats i domkyrkan. Här kan du vara med om starka musikaliska upplevelser under de höga valven, både som konsertbesökare och körmedlem.

Kultursamtal och konstutställningar

Uppsala domkyrka arrangerar regelbundet angelägna samtal med vår tids tongivande författare och arrangerar utställningar av ett brett spektrum av konstnärer. Läs om kommande utställningar och samtal.

Historia och fakta

Nästan 800 år av mänskligt liv, gudstjänstfirande och en värld i ständig förändring har satt sina spår i domkyrkan och fortsätter att göra det. Läs mer om våra visningar och om domkyrkans historia och sevärdheter.

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor.

Aktuellt i Uppsala domkyrka

Olle Johansson syns på ett proträtt infällt mot bakgrund av Ruffattiorgelns guldglänsande pipor.

Missa inte veckans Lördagsmusik!

Njut av orgel- och körkonserter med fri entré i Uppsala domkyrka på lördagar kl 11.30. 24 februari hör vi Olle Johansson och Elsa Rundgren Johansson.

Detalj av ett kopparstick där Jesus ansikte framträder med ett fint spiralmönster ingraverat över motivet.

Utställning: Ur rätt vinkel uppstår miraklet

Leif Elggrens målningar och en etsning visas i Uppsala domkyrka 24 februari - 24 mars med inledande vernissage lördag 24/2 kl 15.00.

Korset på altaret i Svenska kyrkans utbildningsinstitut syns i förgrunden och till höger visas ett bokomslag till den skrift nyheten handlar om.

Boksläpp för tredje delen om folkkyrkan

Möt författarna till "Allt har sin tid" i Katedralkaféet måndag 4 mars kl 18.15.

Färgstarka bilder på kören DUM mot bakgrund av en dramatisk molnformation med texten DUM: Hold Your Head Up.

DUM håller huvudet högt under domkyrkovalven

Hold Your Head Up - mäktig musik för människovärdet av samtida artister i två konserter 15 och 16 mars kl 19.00.

En törnekrona belyst i dramatiskt rött  och blått svävar fritt mot mörk bakgrund.

Upplev påskens drama i Johannespassionen

Se och hör Collegium Cantorum, Stefanoskören, Drottningholms barockensemble, Jeanette Köhn m fl framföra Bachs körverk i Uppsala domkyrka lördag 23 mars kl 18.00.

Texten "Te Deum Laudamus" mot balkgrund av ett par händer som rör sig framför en dunkelt upplyst gardin i dovt blått. Till höger porträtt på solisterna och kören som nämns i nyhetstexten.

1600-talets Versailles får nytt liv i unik konsert

Uppsala Domkyrkokör sjunger "Te Deum Laudamus", musik av mästaren Lalande, i Milke Falcks sista stora uppförande i domkyrkan 14 april kl 18.00.

Välkommen till Aftonsång på svenska eller engelska i Uppsala domkyrka

Domkyrkans goss- och flickkörer ger musikaliskt liv åt helgernas särskilda eftermiddagsgudstjänster under hela våren.

Uppsala domkyrka är en del av Svenska kyrkan Uppsala och Uppsala domkyrkoförsamling

Öppettider och kontakt

Uppsala domkyrka är öppen varje dag året runt kl 8.00–18.00 med få undantag.

Uppsala domkyrkoförsamling

Tre kyrkor och en katedral mitt i staden.

Ett is och snötäckt Fyrisån med domkyrkosilhuetten i bakgrunden. Vintrigt och lite soligt.

Svenska kyrkan Uppsala

Du är alltid välkommen, oavsett tro eller tvivel. I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.

I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.

En bebis i dopklänning. Någon håller i barnets hand.

Dop

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som vi får ta emot. Här hittar du information om hur det går till och hur du arrangerar ett dop.

Vigsel och bröllop

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här finns information om vigselgudstjänsten samt hur ni bokar kyrka och kommer i kontakt med en präst.

Begravning

När någon dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst. Då överlämnar vi den som dött till Gud. Under begravningsgudstjänsten får de församlade be, sjunga och minnas tillsammans. Här kan du läsa mer om hur en begravning går till och hur du kan få stöd i sorgen.

Konfirmation

Alla konfirmandgrupper i Uppsala finns samlade på konfawebben. Välkommen med i den grupp som passar dig. Nu kan du anmäla dig till 2023/2024.

En vit blomma som badar i hoppfullt, gyllene ljussken.

Stöd och hjälp

I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem. På den här sidan hittar du olika typer av stöd och kontaktuppgifter som du kan behöva.