Uppsala domkyrkas högkor
Foto: Anders Tukler

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka, Sveriges rikshelgedom, började uppföras på 1270-talet och invigdes 1435. Under sju århundraden har miljontals människor sökt sig hit. Varmt välkommen att besöka Uppsala domkyrka.

Besök och visningar

Uppsala domkyrka är en plats där människor i århundraden funnit en plats för stillhet och förundran. Ännu idag kan vi utforska växelspelet mellan ljus och skugga, historia och nutid. Välkommen in - varje dag hela sommaren.

Uppsala katedralsångare står uppställda i domkyrkans högkor. Ett rödskiftande filter som är ett av de visuella kännetecknen för Uppsala körfest tonar bilden.

På gång

Vad händer just nu i Uppsala domkyrka? Här kan du läsa om aktuella konserter, gudstjänster, samtal, högtider och allt annat som året runt får vår katedral att leva.

Gudstjänster

Uppsala domkyrka står mitt i stan och pekar mot himlen. Varje dag är den öppen att fylla med våra böner, tankar, sånger. Läs mer om gudstjänster i domkyrkan.

Musik

Musiken har en alldeles speciell plats i domkyrkan. Här kan du vara med om starka musikaliska upplevelser under de höga valven, både som konsertbesökare och körmedlem.

Kultursamtal och konstutställningar

Uppsala domkyrka arrangerar regelbundet angelägna samtal med vår tids tongivande författare och arrangerar utställningar av ett brett spektrum av konstnärer. Läs om kommande utställningar och samtal.

Historia och fakta

Nästan 800 år av mänskligt liv, gudstjänstfirande och en värld i ständig förändring har satt sina spår i domkyrkan och fortsätter att göra det. Läs mer om våra visningar och om domkyrkans historia och sevärdheter.

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor.

Aktuellt i Uppsala domkyrka

De sex sångarna i gruppen The King´s Singers ler glatt emot fotografen.

The King's Singers ger konsert med Ecstatic Ensemble och Uppsala katedralsångare

Den världskända sånggruppen sjunger i domkyrkan i efterlängtad konsert söndag 24 september.

Se Isak Halls oljemålningar i höst

Uppsalakonstnärens suggestiva bildvärld visas i domkyrkan 23 september-29 oktober.

Domkyrkotornen syns mot en klarblå himmel. Till höger är en infälld teckning av glada barn runt en katedral i miniatyr.

Barnens dag i katedralen

Både barn och vuxna hälsas välkomna till en dag fylld av aktiviteter, visningar och konserter i Uppsala domkyrka lördag 23 september kl 10.00-15.00.

Detalj från domkyrkans valvmålningar: Barnliknande änglar med gloria i procession.

Lördagsmusik med Lilla flickkören och Lilla gosskören

Välkommen på lördag 23 september kl 11.30. Konserten ingår också i evenemanget "Barnens dag i katedralen".

Var med när Barnens kyrka drar igång igen!

Kom och delta i Barnens kyrka. Hösten 2023 blir det tre fredagar fulla av sångglädje, rörelse, berättande och bön för de yngsta, mitt i domkyrkan kl 10.00. Välkommen till första tillfället fredag 29 september.

En staty av biskop Jakob Ulfsson utanför Uppsala domkyrka. Till vänster två små porträtt av de medverkande i Katedralakademin 25 september.

Katedralakademin: Fanny Ambjörnsson och Arne Fritzon

Ett samtal om människovärde, samlevnad och vad som kan betraktas som utveckling. Måndag 25 september i Katedralkaféet.

Ett landksap i solnedgången reflekteras upp-och-nervänt i en blank och genomskinlig vattendroppe.

Samtalskvällar om jorden och klimatet

Välkommen till Katedralkaféet en gång i månaden på onsdagar kl 18.00 med start 20 september.

Uppsala domkyrka är en del av Svenska kyrkan Uppsala och Uppsala domkyrkoförsamling

Öppettider och kontakt

Uppsala domkyrka är öppen varje dag året runt kl 8.00–18.00 med få undantag.

Uppsala domkyrkoförsamling

Tre kyrkor och en katedral mitt i staden.

Ett bildcollage med tre bilder bredvid varandra. Första bilden är en väggmålning av ett kors på en stenvägg i en kyrka, den andra bilden är en utsträckt hand i riktning mot solen som skiner ovanför, den tredje är en regnbågsfärgad höstkänga bland höstlöv.

Svenska kyrkan Uppsala

Du är alltid välkommen, oavsett tro eller tvivel. I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.

I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.

En bebis i dopklänning. Någon håller i barnets hand.

Dop

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som vi får ta emot. Här hittar du information om hur det går till och hur du arrangerar ett dop.

Vigsel och bröllop

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här finns information om vigselgudstjänsten samt hur ni bokar kyrka och kommer i kontakt med en präst.

Begravning

När någon dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst. Då överlämnar vi den som dött till Gud. Under begravningsgudstjänsten får de församlade be, sjunga och minnas tillsammans. Här kan du läsa mer om hur en begravning går till och hur du kan få stöd i sorgen.

Konfirmation

Alla konfirmandgrupper i Uppsala finns samlade på konfawebben. Välkommen med i den grupp som passar dig. Nu kan du anmäla dig till 2023/2024.

En vit blomma som badar i hoppfullt, gyllene ljussken.

Stöd och hjälp

I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem. På den här sidan hittar du olika typer av stöd och kontaktuppgifter som du kan behöva.