Uppsala domkyrkas högkor
Foto: Anders Tukler

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka, Sveriges rikshelgedom, började uppföras på 1270-talet och invigdes 1435. Under sju århundraden har miljontals människor sökt sig hit. Du är varmt välkommen, varje dag hela året.

Besök och visningar

Uppsala domkyrka är en plats där människor i århundraden funnit en plats för stillhet och förundran. Ännu idag kan vi utforska växelspelet mellan ljus och skugga, historia och nutid. Välkommen in.

En präst och två pedagoger leder sånmg i domkyrkans högkor med en församling bestående av många små barn och deras föräldrar. Vi ser barnen från bakom ryggen på de medverkande.

På gång

Vad händer just nu i Uppsala domkyrka? Här kan du läsa om aktuella konserter, gudstjänster, samtal, högtider och allt annat som året runt får vår katedral att leva.

Öppettider och kontakt

Uppsala domkyrka är öppen varje dag året runt kl. 8.00–18.00 med få undantag.

Gudstjänster

Uppsala domkyrka står mitt i stan och pekar mot himlen. Varje dag är den öppen att fylla med våra böner, tankar, sånger. Läs mer om gudstjänster i domkyrkan.

Musik

Musiken har en alldeles speciell plats i domkyrkan. Här kan du vara med om starka musikaliska upplevelser under de höga valven, både som konsertbesökare och körmedlem.

Kultursamtal och konstutställningar

Uppsala domkyrka arrangerar regelbundet angelägna samtal med vår tids tongivande författare och arrangerar utställningar av ett brett spektrum av konstnärer. Läs om kommande utställningar och samtal.

Historia och fakta

Nästan 800 år av mänskligt liv, gudstjänstfirande och en värld i ständig förändring har satt sina spår i domkyrkan och fortsätter att göra det. Läs mer om våra visningar och om domkyrkans historia och sevärdheter.

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor.

Aktuellt i Uppsala domkyrka

Organistens Pontus Leitz i mörk kostym i glasögon till vänster och Ruffattiorgelns guldglänsande pipor till höger.

Leitz spelar Liszt, Idenstam och Bach på Ruffatiorgeln

Njut av orgel- och körmusik med fri entré i Uppsala domkyrka på lördagar kl 11.30. 20 april ger Pontus Leitz en solokonsert på Ruffattiorgeln då han spelar musik av bland andra Franz Liszt, Gunnar Idenstam, J S Bach och Louis Vierne.

Ellinor Skagegård och Mikael Kurkiala på varsitt svartvitt porträtt.

Spännande författarmöten med Skagegård och Kurkiala

Under våren gästar aktuella författare domkyrkan för att tala om sina böcker och författarskap. Lördag 11 maj kl 10.00 möter vi Ellinor Skagegård och Mikael Kurkiala och får dessutom höra musik framförd av gitarristen Anders Emtell.

En staty av en ängel som smälter ihop av ett astronomiskt foto av antimateria som skimrar rött och gult i mörker.

Katedralakademin reder ut frågor om änglar och antimateria

Patrik Adlarson, docent i fysik, föreläser i Katedralkaféet måndag 22 april kl 18.15.

Var med om Barnens kyrka fredag 17 maj

Kom och delta i Barnens kyrka. Vårterminen 2024 ses vi fyra fredagar kl 10.00 då högkoret i domkyrkan fylls av sångglädje, rörelse, berättande och bön för de yngsta.

En flöjtspelande ängel i grön dräkt, en av flera valvmålningar i Uppsala domkyrkas mittskepp.

Upplev "Förklädd gud" i konsert på nationaldagen

Uppsala domkyrkas ungdomskör, S:t Matteus symfoniorkester och solister framför Lars-Erik Larssons klassiker i sin helhet torsdag 6 juni kl 15.00.

Bildcollage med Uppsala domkyrka, Rosersbergs slott och Storkyrkan i Stockholm

Välkommen på katedralsvandring 8 juni

Kom med på en lång dagsvandring mellan Rosersbergs slott och Kallhäll. Sista anmälningsdag är 4 juni.

Två porträtt på musikerna Robert Bennesh t v i skjorta och slips och Johan Hammarström t h i runda hornbågade glasögon i gatumiljö.

Två nya musiker välkomnas till Uppsala domkyrka

Robert Bennesh och Johan Hammarström ser fram emot att från och med i höst få bidra till och vidareutveckla ett rikt musikliv i Nordens största katedral.

Uppsala domkyrka är en del av Svenska kyrkan Uppsala och Uppsala domkyrkoförsamling

Uppsala domkyrkoförsamling

Tre kyrkor och en katedral mitt i staden.

Ett bildcollage om tre bilder bredvid varandra. Den första bilden är tända ljus som är placerade i Uppsala domkyrkas ljusträd, de sprider ett varmt glödande sken. Den andra bilden är ifrån en funka-gudstjänst med en ungdom i gul jacka, han pratar med teckenspråksprästen Kristina Åkerman och de befinner sig i Tunabegskyrkan. Den tredje bilden är en vårig nästan somrig bild i gyllene, gula toner. I bild syns gula små smörblommor som sträcker sig mot skyn.

Svenska kyrkan Uppsala

Du är alltid välkommen, oavsett tro eller tvivel. I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.

I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.

En bebis i dopklänning. Någon håller i barnets hand.

Dop

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som vi får ta emot. Här hittar du information om hur det går till och hur du arrangerar ett dop.

Vigsel och bröllop

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här finns information om vigselgudstjänsten samt hur ni bokar kyrka och kommer i kontakt med en präst.

Begravning

När någon dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst. Då överlämnar vi den som dött till Gud. Under begravningsgudstjänsten får de församlade be, sjunga och minnas tillsammans. Här kan du läsa mer om hur en begravning går till och hur du kan få stöd i sorgen.

Konfirmation

Alla konfirmandgrupper i Uppsala finns samlade på konfawebben. Välkommen med i den grupp som passar dig. Nu kan du anmäla dig till 2023/2024.

En vit blomma som badar i hoppfullt, gyllene ljussken.

Stöd och hjälp

I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem. På den här sidan hittar du olika typer av stöd och kontaktuppgifter som du kan behöva.