Foto: Albin Hillert/Ikon

Dop

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som vi får ta emot. Här hittar du information om hur det går till och hur du arrangerar ett dop.

Välkommen att boka en tid för dop. I webb-bokningen visas ett urval av kyrkor, lokaler och lediga tider. Kontakta gärna Bokning och medlemsservice vid frågor eller för hjälp med tidsbokning.

Obs! Om ni bokar dop, bröllop eller begravning i Gamla Uppsala kyrka inom perioden 4 januari-31 mars: För er kännedom vill vi meddela att Stora orgeln är ur bruk på grund av renovering. Kororgel och flygel finns att tillgå, men är inte likvärdiga ersättare för all typ av musik.

Om dopet

Varför döper vi våra barn och vad säger traditionen om dopet?

Så går ett dop till

Vad händer under en dopgudstjänst?

Arrangera och boka ett dop

Här hittar du information om hur du praktiskt arrangerar ett dop.

Tre personer och en präst står framme vid altaret. En av kvinnorna håller en liten bebis med dopklänning i famnen.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Bokning och medlemsservice

Dop, vigsel, begravning, lokalbokning och medlemsärenden för Uppsala pastorat samt Danmark-Funbo församling.