Foto: Anders Tukler

Historia och fakta

Nästan 800 år av mänskligt liv, gudstjänstfirande och en värld i ständig förändring har satt sina spår i domkyrkan och fortsätter att göra det. Läs mer om våra visningar och om domkyrkans historia och sevärdheter.

Fördjupa dig i domkyrkans historia

Uppsala domkyrka är en levande kyrka där gudstjänst firas dagligen. Den är också känd som gravkyrka för kungligheter, adel och vetenskapsmän.

Gustav Vasas gravkor

Människor i domkyrkan

I över sjuhundra år har människor sökt sig till Uppsala domkyrka. Här presenteras en handfull av alla dem som har byggt, arbetat eller begravts i domkyrkan.

Uppsala domkyrka förr.

Fakta om byggnaden och fasta inventarier

Här hittar du fakta om domkyrkans torn, domkyrkans mått och fasta inventarier som orglar.

Annika Franzon står på domkyrkobalkongen och blickar uppåt.

Dolda rum och nya perspektiv

Gustav Vasas grav, Erik den heliges relikskrin och Sveriges största predikstol – tre välkända klenoder som nog är bekanta för den som någon gång besökt Uppsala domkyrka. Men vad gömmer sig bortom det där? I väggar, torn och i vissa fall rakt under näsan på oss? Domkyrkoguide Annika Franzon ger oss en alternativ rundtur i Nordens största katedral.

Upptäck historien på plats och läs om hur vi vårdar kulturarvet

Kronor i Skattkammaren

Skattkammaren

Världens enda bevarade festklänning från medeltiden, världsunika renässansdräkter som minner om en viktig händelse i svensk historia, kungliga begravningsregalier och Gustav Vasas svärd kan du se i Skattkammaren.

Uppsala domkyrkas konservatorsateljéer

Uppsala domkyrka har två avancerade ateljéer för renovering av glasmålningar och textilier. Ateljéerna tar även emot externa uppdrag - allt från rådgivning till åtgärder. Läs mer under respektive ateljé.

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor.