Uppsala domkyrka i snö
Foto: Johan Nilsson

Besök Uppsala domkyrka

Öppna porten till Nordens största katedral och stig in i Sveriges historia. Kungar, drottningar, helgon och vanligt folk – i liv och död har miljontals människor sökt sig hit under sjuhundra år.

Välkommen till Uppsala domkyrka

När du kliver in i domkyrkan öppnar du en port till Sveriges historia. Här har kungar blivit krönta och lagts till sista vilan. I ett av domkyrkans sidokor finns ett praktfullt relikskrin. Här ligger fortfarande de ben som tros tillhöra Sveriges nationalhelgon Erik den helige som dog för över 850 år sen. 

Planera ditt besök. Läs om öppettider, parkering och annat som är bra att veta inför ditt besök.

I Skattkammaren  kan du se unika textilier och föremål av guld och silver som använts i domkyrkans gudstjänster. I museet finns också kungarna Gustav Vasas och Johan III:s och deras drottningars begravningsregalier.

I Katedralbutiken hittar du souvenirer, vykort och hantverk och vårt eget specialblandade katedralte och vår lokala domkyrkohonung. Du hittar presentartiklar, säsongsbetonade varor som påskpynt, somriga souvenirer och julpynt.

Alldeles intill domkyrkan ligger domkyrkans eget kafé Katedralkaféet. Njut av kaffe, bakverk, smörgåsar och lättare luncher i autentisk och vacker 1700-talsmiljö.

 

Katedralkaféet tillfälligt stängt 23 jan - 5 feb

Under perioden 23 januari till och med 5 februari pågår renoveringsarbeten i Katedralkaféet och kaféet håller därför tillfälligt stängt. Av samma skäl tar  Katedralkaféet inte emot några bokningar under vecka 4-6.

Uppsala domkyrkas historia

Nästan 800 år av mänskligt liv, gudstjänstfirande och en värld i ständig förändring har satt sina spår i domkyrkan och fortsätter att göra det. Läs mer om våra visningar och om domkyrkans historia och sevärdheter.

Inför ditt besök

Välkommen till Uppsala domkyrka. Här hittar du den information du behöver inför ditt besök i Uppsala domkyrka.

Kronor i Skattkammaren

Skattkammaren

Världens äldsta bevarade festklänning från medeltiden, blodfläckade kläder från ett viktigt mord i svensk historia och kungliga regalier som Gustav Vasas svärd kan du se i Skattkammaren.

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor.

Katedralbutiken

Välkommen in till Katedralbutiken, den lilla butiken i vapenhuset precis innanför portarna i Uppsala domkyrka. Här inne ryms ett noga utvalt sortiment inspirerat av Uppsala domkyrka och staden Uppsala.

Katedralkaféet

Katedralkaféet arrangerar gärna festmåltider av olika slag. Här kan ni inta bröllopsmiddagen på promenadavstånd efter vigseln i Uppsala domkyrka eller Helga Trefaldighets kyrka, eller varför inte bjuda in till disputationsmiddag i de rum där Carl von Linné presiderade som Rector Magnificus?

På gång i Uppsala domkyrka

Vad händer just nu i Uppsala domkyrka? Här kan du läsa om aktuella konserter, gudstjänster, samtal, högtider och allt annat som året runt får vår katedral att leva.

Gudstjänster i Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka står mitt i stan och pekar mot himlen. Varje dag är den öppen att fylla med våra böner, tankar, sånger. Läs mer om gudstjänster i domkyrkan.