Foto: Julia Oxborn

Besök och visningar

Uppsala domkyrka är en plats där människor i århundraden funnit en plats för stillhet och förundran. Ännu idag kan vi utforska växelspelet mellan ljus och skugga, historia och nutid. Välkommen in.

När du kliver in i domkyrkan öppnar du en port till Sveriges historia. Här har kungar blivit krönta och lagts till sista vilan. I ett av domkyrkans sidokor finns ett praktfullt relikskrin. Här ligger fortfarande de ben som tros tillhöra Sveriges nationalhelgon Erik den helige som dog för över 850 år sen. 

Planera ditt besök

Läs om öppettider, parkering och annat som är bra att veta inför ditt besök.

Skattkammaren  

I Skattkammaren kan du se unika textilier och föremål av guld och silver som använts i domkyrkans gudstjänster. I museet finns också kungarna Gustav Vasas och Johan III:s och deras drottningars begravningsregalier.

Katedralbutiken

I Katedralbutiken hittar du souvenirer, vykort och hantverk och vårt eget specialblandade katedralte och vår lokala domkyrkohonung. Du hittar presentartiklar, säsongsbetonade varor som påskpynt, somriga souvenirer och julpynt.

Katedralkaféet 

Alldeles intill domkyrkan ligger domkyrkans eget kafé. Njut av kaffe, bakverk, smörgåsar och lättare luncher i autentisk och vacker 1700-talsmiljö.

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. 

 

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor.

Inför ditt besök

Välkommen till Uppsala domkyrka. Här hittar du den information du behöver inför ditt besök i Uppsala domkyrka.

Kronor i Skattkammaren

Skattkammaren

Världens enda bevarade festklänning från medeltiden, världsunika renässansdräkter som minner om en viktig händelse i svensk historia, kungliga begravningsregalier och Gustav Vasas svärd kan du se i Skattkammaren.

Katedralkaféet

I skuggan av domkyrkans torn ligger domkyrkans eget kafé. Här kan du fika i vackra miljöer från 1700-talet med utsikt över S:t Eriks torg.

Historia och fakta

Nästan 800 år av mänskligt liv, gudstjänstfirande och en värld i ständig förändring har satt sina spår i domkyrkan och fortsätter att göra det. Läs mer om våra visningar och om domkyrkans historia och sevärdheter.

Katedralbutiken

Välkommen in till Katedralbutiken, den lilla butiken i vapenhuset precis innanför portarna i Uppsala domkyrka. Här inne ryms ett noga utvalt sortiment inspirerat av Uppsala domkyrka och staden Uppsala.

Uppsala domkyrkas ungdomskör springer glatt mot fotografen tvärs över gatan i sommarsolen, iförda röda körkåpor.

På gång

Vad händer just nu i Uppsala domkyrka? Här kan du läsa om aktuella konserter, gudstjänster, samtal, högtider och allt annat som året runt får vår katedral att leva.

Gudstjänster

Uppsala domkyrka står mitt i stan och pekar mot himlen. Varje dag är den öppen att fylla med våra böner, tankar, sånger. Läs mer om gudstjänster i domkyrkan.

Öppettider och kontakt

Uppsala domkyrka är öppen varje dag året runt kl. 8.00–18.00 med få undantag.