Foto: Anders Damberg

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor.

This page in English

Domkyrkans visningsverksamhet vänder sig till alla. Vi anpassar visningen efter deltagarnas ålder och förutsättningar. Meddela gärna vid bokning om ni vill att guiden betonar en viss tidsperiod eller ämnesområden.

Vi erbjuder visning av domkyrkan, museet Skattkammaren och av utemiljön nära domkyrkan. Det är däremot inte möjligt att besöka domkyrkans torn.

För enskilda besökare finns öppna visningar på bestämda tider. Grupper är välkomna att boka egen visning. Läs mer om öppna och bokade visningar nedan.

ÖPPNA VISNINGAR I DOMKYRKAN

Vi erbjuder öppna visningar året om. Ingen förbokning. De öppna visningarna är gratis.

Vid Skattkammarvisning är det museientréavgift (60 kr för alla som fyllt 17 år) och begränsat antal deltagare. Köp visningsbiljett i Katedralbutiken samma dag. Tänk på att hålla lite avstånd till övriga deltagare!

Tider för visningar

Domkyrkan

• 12.30 söndagar året om visning på svenska, (även 25 dec), extra visning mån 10 april och tor 18 maj 12.30
  • 12.30 första söndagen i månaden visning på engelska: 4 dec, 1 jan - extra engelsk visning sön 10 april och mån 11 april 12.30

Skattkammaren, domkyrkans museum

• 13.45 första och tredje söndagen i månaden, max: 5 feb, 19 feb, 5 mars, 19 mars, 2 april, 16 april, 7 maj, 21 maj, 4 juni, 18 juni. Max 15 deltagare, visningsbiljett i Katedralbutiken från 12.30 samma dag.

Temavisningar (90 min)

• Lör 18 feb 13.00 Fading Stories - guideledd visning av utställning om Förintelsens sista överlevande.
  • Sön 5 mars 15.30 Gustav Vasa 500 år - möt kung Gustav och drottning Margareta. Max 35 deltagare, visningsbiljett i Katedralbutiken från 12.30 samma dag.
  • Sön 16 april 15.30 Gustav Vasa 500 år - se information ovan.
  • Sön 14 maj 15.30 Domkyrkans exteriör - utomhusvisning. Start utanför domkyrkans huvudingång.

Sportlovsvisningar

• Mån 20 feb, tis 21 feb, ons 22 feb kl 10.30 och 13.30 Siden, sammet, guld och glitter - visning av museet Skattkammaren för skolbarn 6-10 år och medföljande. Max 15 deltagare, biljetter i Katedralbutiken samma dag från kl 10.00. Vuxna 60 kr, barn och ungdomar gratis. Skattkammaren kan inte besökas med rullstol, rollator eller barnvagn på grund av besvärliga utrymningsvägar.

Stadsvandring med domkyrkoperspektiv

• 13.45 sista söndagen i månaden vår och sommar: 26 mars, 23 april (obs! ej 30 april pga. valborgsfirandet), 28 maj, 25 juni, 30 juli, 27 aug. Start utanför domkyrkans huvudingång.

Upptäck Uppsala domkyrka på egen hand

Välkommen också att upptäcka domkyrkan på egen hand. En enkel guidefolder (10 kr) och domkyrkans guidebok finns vid och i Katedralbutiken, personalen i Katedralbutiken tar gärna emot frågor.

Här kan du fördjupa dig på vår webbplats i domkyrkans historia.

Visningsfilmer från Uppsala domkyrka

Här hittar du temavisningar, historiska visningar och utflykter till domkyrkans gömda rum, alla i kortfilmsform med medverkan av katedralens kunniga medarbetare. Välkommen in under valven!

Foto: Anders Damberg

BOKADE VISNINGAR

Grupper av alla slag kan boka egen visning. De vanligaste visningsspråken är svenska eller engelska men ofta kan vi ordna visning även på finska, tyska, franska, spanska, italienska och ryska. Boka din visning via mejl eller ring 018-430 36 16

Domkyrkan

Berätta gärna när du bokar om din grupp är intresserad av något särskilt eller vill ha en mer allmän visning. Guiden kan lägga särskild vikt vid olika tidsperioder eller ämnen, till exempel kvinnor med anknytning till Uppsala domkyrka, symboler i kyrkorummet med mera.

Skattkammaren

I Skattkammaren finns unika textilier från medeltiden och föremål från domkyrkans kungliga gravar. Museet är tyvärr inte tillgängligt med rullstol, rollator eller  barnvagn på grund av besvärliga utrymningsvägar.

Utemiljön kring domkyrkan

Domkyrkan omges av historiska byggnader. Guiden kan berätta mer om dem och om domkyrkan under en stadsvandring i närmiljön.​

Skolvisningar

Skolvisningar med olika teman presenteras i foldern Skolvisningar i Uppsala domkyrka läsåret 2022–23 samt på särskild sida för skolvisningar. Vi erbjuder visningar för skolor som ett led i den fördjupning läroplanen föreskriver. Finns särskilda behov i gruppen, informera gärna om det vid bokningen. Är behoven i klassen olika kan en gruppindelning göras för att möta dessa.

Priser bokade visningar

Skolklasser från Uppsala stift*: 0 kr. (Vid utebliven avbokning debiteras 550 kr.)
Skolklasser från andra stift: 700 kr. Om både kyrkorum och museum/stadsvandring 1000 kr (2 timmar).
Församlingsgrupper från olika samfund: 1350 kr.
Övriga grupper: 1700 kr (1 timme). Om både kyrkorum och museum/stadsvandring 2250 kr (2 timmar).
Vid vuxenvisning i Skattkammaren tillkommer grupprabatterad entréavgift till museet: 45 kr/deltagare.
Vid visning efter domkyrkans ordinarie öppettid tillkommer vaktmästarkostnad: 600 kr/påbörjad timme efter kl 18.00.
Om gruppen behöver delas och ha två guider blir priset gånger två.

* Uppsala stift omfattar Uppland från Märsta och norrut, Gästrikland och Hälsingland.​