Nedan finns en sammanfattande text om kyrkan. Är du intresserad av något speciellt ämnesområde så har du möjlighet att läsa mer genom att fälla ner pilarna under ”Fördjupad historia om Mariestads domkyrka”
Mariestads Domkyrka
Mariestads domkyrka är en imponerande byggnad som syns över staden och horisonten på långt avstånd. Trots många olyckor längs sin historia pekar tornet envist mot himmelen mitt i stadens myller och vardagens bekymmer.
Varför Domkyrka?
Egentligen borde det inte ligga en domkyrka i Mariestad med tanke på dess nära avstånd till Skara. Att den hamnade här var en del av Gustav Vasas söners kamp om kungamakten och om kyrkans framtid. En domkyrka brukar vara centralhelgedom för ett stift med en biskop men inte Mariestads domkyrka. Den hade under några årtionden i början av 1600-talet istället en så kallad superintendent, som på många sätt fungerar som en biskop, efter kyrklig modell i andra reformationsrörelser i Europa. Då kyrkan en gång varit domkyrka fortsätter den att ha kvar titeln.
Kyrkobyggnaden
Kyrkan byggdes under 24 år mellan 1593 och 1619 på beställning av Hertig Karl, som under byggnadstiden blev kung Karl IX. Redan 1602 hade man kommit så långt att kyrkan kunde tas i bruk. Karl gav staden och kyrkan namn efter sin första hustru Maria av Pfalz.
Karl IX dog 1611. Kyrkobyggandet styrdes efter hans död av hans andra hustru Kristina av Holstein-Gottorp.
Av den ursprungliga kyrkan återstår ytterväggarna och några föremål, då den nästan helt förstördes i den stora stadsbranden 1693.
I sin nuvarande form är predikstol och altaruppsats samt delar av altarringen de äldsta fasta delarna, från början av 1700-talet. Bänkinredning, kyrkfönster och altare från 1900-talets mitt.
Tornet fick sin nuvarande form 1903 och mäter 82 meter högt. Det var den femte stora omdaningen på 300 år.
I tornet hänger stora klockan 2890 kg från 1760, mellanklockan 1154 kg, gjuten 1753 med malm (legering av 78% koppar och 22% tenn) från tidigare förstörda klockor, lillklockan 568 kg från 1753. 1972 installerades också ett klockspel med 20 klockor som spelar melodier fyra gånger dagligen kl. 9, 12, 15 och 18.
Interiör
Altaruppsats
Träsnideri av mariestadskonstnären Börje Löfman (1701), Tavlor av Johan Aureller d.y (1717). Altaruppsatsen bär då regerande kung Karl XIIs monogram och framträder i tre våningar.
Nederst återges nattvardens instiftelse. Där finns evangelisterna med attribut, Matteus (Människa med vingar), Markus (Lejon), Lukas (Oxe) och Johannes (Örn), samt statyer som representerar staden – en fogde med svärd med anledning av att man nyligen blivit säte för landshövdingen, och Merkurius med sin stav, som står för stadsprivilegiet och den handelsrätt som detta medgav.
På andra våningen återges Kristi uppståndelse, flankerad av statyer som symboliserar de fyra kardinalsdygderna samt kunskapen i två former, från norra sidan vetenskapen, måttfullheten, visdomen, uthålligheten, rättrådigheten och klokheten.
På tredje våningen återges Kristi himmelsfärd tillsammans med tron, hoppet och kärleken, den sista förkroppsligad av Maria med Jesusbarnet.
Predikstol
Av Börje Löfman 1699. Jesus Kristus i mitten flankerad av apostlarna med sina attribut. På högra sidan Simon Petrus, Andreas, Simon Seloten, Jakob d.y. och Judas Taddeus. På vänstra sidan Johannes, Paulus, Matteus, Filippos, Tomas tvivlaren och Bartolomeus.
Bänkinredning och kyrkfönster
Dessa utformades 1958-1959 under ledning av Rolf Bergh. Sädeskärven som symbol för livet går igen i bänkgavlar och i fönster. Titta gärna efter insekter i fönstren.
Föremål från den första kyrkan
- Dopfunt skänkt av Bronte Knutson 1646.
- Två av ljuskronorna. Den mittersta från 1644 är den äldsta signerade ljuskronan i Sverige.
- Ett antal tidiga silverföremål. Några av dem visas i glasmontern.
Övriga tavlor
Längst bak i kyrkan: Porträtt av Karl IX och hans andra hustru Kristina av Holstein-Gottorp.
I södra vapenhuset: Jesus Kristus med en jordglob efter original i Vatikanen målad av Johan Aureller d.y. 1732.
Vid ingången till sakristian: Släkttavla över räntmästare Sven Ingemarssons familjeträd, död 1714.
Tre minnestavlor (epitafier) hänger i kyrkorummet: En vid södra ingången över Anders Bellander, kyrkoherde och prost 1689-1722 samt två tavlor i koret: Cederborgska och Fägerstenska.
Gravstenar
Idag finns inte några gravar kvar under kyrkan, men några av de mer intressanta stenarna finns bevarade i korets golv och på väggen i södra vapenhuset.
Orglar
- Kororgel (1986), 14 stämmor. Smedmans Orgelbyggeri.
- Läktarorgel (2011) delvis med äldre material. 45 stämmor. Tostared kyrkorgelfabrik.
Kyrkan idag
Domkyrkan högst upp på berget i den gamla stadskärnan är den tydliga huvudkyrkan i församlingen. Kyrkorummet är ett välbesökt rum för enskild andakt. Ljusbäraren fylls med ljus av personer som kommer in i kyrkan, tänder ljus och blir stilla en stund. Här firas mässa varje söndag och helgdag med några få undantag. Församlingens konfirmationer firas här liksom många dop-, vigsel- och begravningsgudstjänster. Ett stort antal musikgudstjänster och konserter hålls under hela året.
Öppettider
Mariestads domkyrka är öppen för besök varje dag. Maj-augusti kl. 08.00-20.00.
Resten av året kl. 08.00-16.00.
Högmässa firas varje söndag kl. 11.00