Foto: Gunnar Menander

Lunds domkyrka

Lunds domkyrka är Sveriges mest besökta kyrka. Den 900 år gamla Domkyrkan erbjuder sina besökare en unik vandring i tid och rum. Se det fantastiska astronomiska uret som byggdes för 600 år sen eller hälsa på jätten Finn i kryptan. Kyrkan är öppen dagligen och har guidade visningar.

Se vad som händer i Lunds domkyrka

Gå till kalender

Aktuellt

Domkyrkan mot en fond av påskliljor.

Stilla vecka och påskhelg i Domkyrkan

Från död till liv, från mörker till ljus, från förnedring till försoning. Välkommen att vara med om Stilla veckan samt fira påsken och uppståndelsen i Lunds domkyrka.

Dop i dopkapellet Lunds domkyrka

Dop

Att döpas är att välkomnas in i en ny gemenskap. Det är en gemenskap som sträcker sig genom alla tider och kyrkor över hela världen. I Sverige är barndop det vanligaste men många döps också som unga eller som vuxna. Det finns ingen åldersgräns för dop och dopet kostar inget. När du döps i Lunds domkyrka blir du medlem i Svenska kyrkan och en del av en lokal församling. Du kan preliminärboka dop via ett formulär eller ring 046-71 88 88.

Kryptans altare och konstglasfönster.

Det händer under jubileumsåret

Den 30 juni 1123 invigdes kryptans altare till alla profeter och patriarker. Detta 900-årsjubileum ska vi såklart fira! Den 6 januari 2023 inleddes jubileumsåret med en TV-sänd gudstjänst och mottagande av ett nytt konstglasfönster i kryptan. Under året bjuder vi på historiska visningar, konstutställningar, temagudstjänster, föreläsningar, konserter och mycket mer.

Lunds domkyrka i orange ljus med blå himmel.

Katedraldag i Domkyrkan

Som en del i firandet av Domkyrkans 900-årsjubileum välkomnar vi till Katedraldag den 18 mars. Dagen uppmärksammar vad som händer i och runt Lunds domkyrka och vänder sig till alla som är nyfikna på dess långa historia eller vill prova på något av allt det som katedralen har att erbjuda.

Glasmästare Per Hebsgaard och konstnär Erika Lagerbielke vid det nya konstglasfönstret i Domkyrkans krypta.

Nytt konstglasfönster inleder jubileumsåret

2023-01-03: År 2023 är ett jubileumsår för Lunds domkyrka. Kryptans östra altare invigdes den 30 juni 1123 till Johannes döparen och profeter och patriarker. Trettondedag jul, den 6 januari, uppmärksammas jubiléet för första gången under året då vi har glädjen att ta emot ett nytt konstglasfönster vid altarplatsen i Lunds domkyrkas krypta.

OBS NYTT DATUM! Domkyrkans torntak lyfts tillbaka

2023-02-27 (uppdaterat 2023-03-03): I tornen har murkrönen reparerats parallellt med att genomgripande renovering av de båda avlyfta torntakens konstruktion utförts. Taken har också fått ny brädning och nya mer miljövänliga plåtar. Renoveringen av Domkyrkans torntak börjar alltså bli färdig och snart är det dags för själva återlyftet.

Moské och kyrka i solnedgång.

Mellanösterndag i Lund

15 april bjuder Lunds stift och Lunds domkyrkoförsamling in till en heldag i Lunds domkyrkoforum om kristnas situation i dagens Mellanöstern. Samuel Rubenson, Göran Rosenberg, Anita Goldman och Sally Azar ger sin bild av det dagliga livet och statusen för kyrkorna i området.

Staty i sten kramar en stenpelare i Lunds domkyrkas krypta.

Besök Lunds domkyrka

Lunds domkyrka är öppen varje dag året om med gratis guidade visningar. I kyrkan hittar du sevärdheter som det astronomiska uret och jätten Finn i kryptan. Kyrkan har också ett museum och ett besökscenter med café.

En ung kvinna i vit särk häller upp vatten i en silverpokal.

Fira gudstjänst

Varje människa kan möta Gud när som helst men det finns en kraft i att möta Gud tillsammans. I Domkyrkan firar vi gudstjänst dagligen och högmässa varje söndag. Vi firar även gudstjänster och andakter med olika teman, till exempel Taizé-, pilgrims-, barn- och musikmässa. Vissa andakter sänds digitalt.

Guide Melissa berättar om det astronomiska uret

Boka skolvisning

Lunds domkyrka erbjuder gratis skolpedagogiska program med tydlig koppling till läroplanen. Det finns en mängd olika program för förskola, skola och gymnasium. Boka här.

Medlemmar i en barnkör står och sjunger i en kyrka.

Gå på konsert

Musik är en självklar del av Lunds domkyrka. Konsertutbudet är rikt och bjuder på allt från orgelkonserter varje lördag till årligt återkommande konserter som Luciakonserter, julkonserter och oratorier.

Kontakta studentprästerna

Studentprästerna erbjuder samtal för dig som är student eller anställd vid Lunds universitet, SLU-Alnarp eller Campus Helsingborg, oavsett tro eller livsåskådning. De erbjuder också olika aktiviteter som ekumeniska gudstjänster, fredagskvällarna TacoLov och studentkören USCh.

Vigsel Lunds domkyrka

Boka dop, vigsel och begravning

Dopet, bröllopet och begravningen är kyrkans ritualer för att överlämna livets stora tillfälle i Guds händer. Här hittar du information om hur du bokar dop, vigsel och begravning i Lunds domkyrka.

Dela lika under samma himmel

* 110 kronor räcker till exempel till en matkasse för en familj på Filippinerna i en vecka.

Läs mer och ge en gåva