Domkyrkans torn sträcker sig mot himlen.
Foto: Kristina Strand Larsson

Lunds domkyrka

Lunds domkyrka är Sveriges mest besökta kyrka. Den 900 år gamla Domkyrkan erbjuder sina besökare en unik vandring i tid och rum. Se det fantastiska astronomiska uret som byggdes för 600 år sen eller hälsa på jätten Finn i kryptan. Kyrkan är öppen dagligen och har guidade visningar.

Se vad som händer i Lunds domkyrka

Gå till kalender

Aktuellt

Konstnären Andreas. Bakom honom syns målningar och framför honom, på ett bord, ligger penslar och andra saker.

Andreas Eriksson ställer ut i Domkyrkans krypta

2023-09-13: Höstens utställning i Domkyrkans krypta heter Munkäng och konstnär är Andreas Eriksson. Utställningen omfattar en betydande och stor målning, vilken har placerats i en specialtillverkad ställning i vid kryptans brunn. Utställningen öppnar lördag 16 september kl. 10.30.

Domkyrkan nattetid med rubriken Kulturnatten i gult över bilden

Kulturnatten i Domkyrkan

Tid och mötet mellan naturvetenskap, tro och teologi är i fokus 15-17 september. Temat genomsyrar även Domkyrkans program för Kulturnatten lördagen 16 september.

Till höger sitter Kronos med en pekpinne i handen. Bredvid honom står ett timglas.

Stor temahelg 15–17 september

Under helgen 15–17 september är tid och mötet mellan naturvetenskap, tro och teologi i fokus. Detta med anledning av att det den 17 september är 100 år sedan det astronomiska uret, Horologium Mirabile Lundense återinvigdes.

Urtavla mot en stjärnhimmel och en människa som blickar mot skyn.

Ljuset från vetenskapen – en dag där teologi och naturvetenskap möts

15 september arrangeras en seminariedag i Lund där teologi och naturvetenskap möts. Förmiddagen ägnas åt föreläsningar med Bengt Kristensson Uggla, professor Åbo akademi och Sara Wrige, präst, teknologie doktor i fysik. Under eftermiddagen blir det panelsamtal med ovanstående samt Mats Lindroos, Head of Accelerator Division ESS Lund och Johan Tyrberg, biskop Lunds stift.

Petter Lönnegård

Prenumerera på nyhetsbrevet Lunds domkyrka 900 år

Få senaste nytt om vad som händer under jubileumsåret 2023.

Dramatiskt ljus på pelare och valv i kryptan.

Kryptan är ett rum byggt av sten och ljus

År 2023 är ett jubileumsår i Domkyrkan, vår krypta fyller 900 år. Den 30 juni 1123 invigde ärkebiskop Asser kryptans äldsta altare till Johannes döparen, alla profeter och patriarker.

Ljusinstallation i kryptan.

Konst i kryptan

I sommar visas utställningen Sentieri nascosti/Dolda stigar, en ljusinstallation av Johanna Hernaeus.

Närbild på en pelare i kryptan. I bakgrunden syns ett fönster, solen strålar in.

Nyskrivet bokverk om Lunds domkyrkas historia

Nu släpper vi två av volymerna i det stora bokverk som ges ut med anledning av 900-årsjubiléet.

Nyskrivet jubileumsoratorium

År 2023 är ett jubileumsår för Lunds domkyrka då det äldsta altaret invigdes för exakt 900-år sedan, den 30 juni år 1123. Detta jubileum kommer att firas hela året i olika projekt och event. Som en del i firandet skapas ett nytt oratorium av tonsättaren Stefan Klaverdal. Ett oratorium är ett stort musikaliskt verk för orkester, kör och solister med en berättande text hämtad från bibeln.

Ett blåaktigt ljus lyser in genom ett fönster i kryptan.

Jubileumshelg i Lunds domkyrka!

2023-06-20: Högtidlighållandet av Lunds domkyrkas kryptas 900-årsjubileum har pågått sedan årsskiftet men trappas nu upp när vi närmar oss själva födelsedagen. Den 30 juni 1123 invigde ärkebiskop Asser kryptans östra altare till Johannes döparen och profeter och patriarker. Det ska vi fira i dagarna tre!

Kryptans altare och konstglasfönster.

Det händer under jubileumsåret

Den 30 juni 1123 invigdes kryptans altare till alla profeter och patriarker. Detta 900-årsjubileum ska vi såklart fira! Den 6 januari 2023 inleddes jubileumsåret med en TV-sänd gudstjänst och mottagande av ett nytt konstglasfönster i kryptan. Under året bjuder vi på historiska visningar, konstutställningar, temagudstjänster, föreläsningar, konserter och mycket mer.

Valv och stenpelare dunkelt upplysta.

Kryptans historia

I Lunds universitetsbiblioteks handskriftsavdelning förvaras i dag Necrologium Lundense och Liber daticus vetustior. Texter från 1100-talet, skrivna på pergament. De beskriver bland annat Domkyrkans första altarinvigning och därför vet vi när kryptans altares 900 års-jubileum infaller.

Mörkt kors och guldig grotta i närbild på väven.

Nya textilier till Lunds domkyrka

2023-04-03: För första gången på nästan hundra år tar Domkyrkan i bruk ett nytt antependium till högaltaret. Skaparen bakom de nya textilierna är konstnär Andreas Eriksson.

Glasmästare Per Hebsgaard och konstnär Erika Lagerbielke vid det nya konstglasfönstret i Domkyrkans krypta.

Nytt konstglasfönster inleder jubileumsåret

2023-01-03: År 2023 är ett jubileumsår för Lunds domkyrka. Kryptans östra altare invigdes den 30 juni 1123 till Johannes döparen och profeter och patriarker. Trettondedag jul, den 6 januari, uppmärksammas jubiléet för första gången under året då vi har glädjen att ta emot ett nytt konstglasfönster vid altarplatsen i Lunds domkyrkas krypta.

Staty i sten kramar en stenpelare i Lunds domkyrkas krypta.

Besök Lunds domkyrka

Lunds domkyrka är öppen varje dag året om med gratis guidade visningar. I kyrkan hittar du sevärdheter som det astronomiska uret och jätten Finn i kryptan. Kyrkan har också ett museum och ett besökscenter med café.

En ung kvinna i vit särk häller upp vatten i en silverpokal.

Fira gudstjänst

Varje människa kan möta Gud när som helst men det finns en kraft i att möta Gud tillsammans. I Domkyrkan firar vi gudstjänst dagligen och högmässa varje söndag. Vi firar även gudstjänster och andakter med olika teman, till exempel Taizé-, pilgrims-, barn- och musikmässa. Vissa andakter sänds digitalt.

Guide Melissa berättar om det astronomiska uret

Boka skolvisning

Lunds domkyrka erbjuder gratis skolpedagogiska program med tydlig koppling till läroplanen. Det finns en mängd olika program för förskola, skola och gymnasium. Boka här.

Medlemmar i en barnkör står och sjunger i en kyrka.

Gå på konsert

Musik är en självklar del av Lunds domkyrka. Konsertutbudet är rikt och bjuder på allt från orgelkonserter varje lördag till årligt återkommande konserter som Luciakonserter, julkonserter och oratorier.

Kontakta studentprästerna

Studentprästerna erbjuder samtal för dig som är student eller anställd vid Lunds universitet, SLU-Alnarp eller Campus Helsingborg, oavsett tro eller livsåskådning. De erbjuder också olika aktiviteter som ekumeniska gudstjänster, fredagskvällarna TacoLov och studentkören USCh.

Vigsel Lunds domkyrka

Boka dop, vigsel och begravning

Dopet, bröllopet och begravningen är kyrkans ritualer för att överlämna livets stora tillfälle i Guds händer. Här hittar du information om hur du bokar dop, vigsel och begravning i Lunds domkyrka.

Svenska kyrkan i utlandet behöver ditt stöd

Vi finns där för människor som är långt hemifrån, långt ifrån familj och vänner.

Ge en gåva