Domkyrkans torn sträcker sig mot himlen.
Foto: Kristina Strand Larsson

Lunds domkyrka

Välkommen till Sveriges mest besökta kyrka. Den 900 år gamla domkyrkan erbjuder sina besökare en unik vandring i tid och rum. Kyrkan är öppen dagligen och har guidade visningar.

Se vad som händer i Lunds domkyrka

Gå till kalender
En man i shorts och vit t-shirt står vänd mot en stor målning med naturmotiv. I förgrunden syns penslar i burkar.

Peter Frie ställer ut i Domkyrkans krypta

2024-07-01: I sommar tar Peter Fries utställning "Landskap och minnen" plats i Lunds domkyrkas krypta. Här bjuder Fries målningar in besökarna till en djupare förståelse av naturen genom minnen och känslor.

Staty i sten kramar en stenpelare i Lunds domkyrkas krypta.

Besök Lunds domkyrka

Lunds domkyrka är öppen varje dag året om med gratis guidade visningar. I kyrkan hittar du sevärdheter som det astronomiska uret och jätten Finn i kryptan. Kyrkan har också ett museum och ett besökscenter med café.

Någon spelar orgel med händerna på olika klaviaturrader.

Programmet klart för Skånes orgelveckor 2024

24 juni–15 juli 2024 bjuder svenska och internationella organister på gratis orgelkonserter runt om i Skåne och Blekinge. Här hittar du hela spelprogrammet.

Lunds pastorat söker församlingsherde till Lunds domkyrkoförsamling

Sveriges sydligaste katedral söker ny församlingsherde.

En ung kvinna i vit särk häller upp vatten i en silverpokal.

Fira gudstjänst

Varje människa kan möta Gud när som helst men det finns en kraft i att möta Gud tillsammans. I Domkyrkan firar vi gudstjänst dagligen och högmässa varje söndag. Vi firar även gudstjänster och andakter med olika teman, till exempel Taizé-, pilgrims-, barn- och musikmässa. Vissa andakter sänds digitalt.

Guide Melissa berättar om Lunds domkyrka

Guidade visningar

Domkyrkan erbjuder gratis guidade pedagogiska program för förskolor, skolor, gymnasium, församlingar och konfirmandgrupper. Det finns öppna gratis visningar för dig som privatperson och kyrkan ger skräddarsydda visningar till företag och organisationer mot en avgift. Här nedan finns också information för dig som själv guidar en grupp.

Medlemmar i en barnkör står och sjunger i en kyrka.

Gå på konsert

Musik är en självklar del av Lunds domkyrka. Konsertutbudet är rikt och bjuder på allt från orgelkonserter varje lördag till årligt återkommande konserter som Luciakonserter, julkonserter och oratorier.

En präst viger ett par som just är i färd med att ta på ringarna.

Boka dop, vigsel och begravning

Dopet, bröllopet och begravningen är kyrkans ritualer för att överlämna livets stora tillfälle i Guds händer. Här hittar du information om hur du bokar dop, vigsel och begravning i Lunds domkyrka.

Guide Melissa berättar om det astronomiska uret

Boka skolvisning

Lunds domkyrka erbjuder gratis skolpedagogiska program med tydlig koppling till läroplanen. Det finns en mängd olika program för förskola, skola och gymnasium. Boka här.

Kontakta studentprästerna

Studentprästerna erbjuder samtal för dig som är student eller anställd vid Lunds universitet, SLU-Alnarp eller Campus Helsingborg, oavsett tro eller livsåskådning. De erbjuder också olika aktiviteter som ekumeniska gudstjänster, fredagskvällarna TacoLov och studentkören USCh.

Pilgrimsvandra eller sträck på benen

Upplev sommarkyrkan