Domkyrkans torn sträcker sig mot himlen.
Foto: Kristina Strand Larsson

Lunds domkyrka

Lunds domkyrka är Sveriges mest besökta kyrka. Den 900 år gamla Domkyrkan erbjuder sina besökare en unik vandring i tid och rum. Se det fantastiska astronomiska uret som byggdes för 600 år sen eller hälsa på jätten Finn i kryptan. Kyrkan är öppen dagligen och har guidade visningar.

Se vad som händer i Lunds domkyrka

Gå till kalender

Aktuellt

En mur med öppning mot natur.

Andens vind över världen

Gemensam pastoratsmässa i Domkyrkan på Annandag pingst, måndag 29 maj, kl. 19.00. 17.00 Samling i Hage, trädgården i Råängen, Domkyrkorådets projekt på Brunnshögsområdet. Eva Dalman, kommunens projektchef för Brunnshögsområdet, berättar om området som växer fram. Vi får även veta mer om Råängen och det bjuds på wraps och dryck. 17.30 Gemensam vandring eller spårvagnsfärd till Domkyrkan. 19.00 Mässa i Domkyrkan. Predikant Niclas Blåder, Celebrant Lena Sjöstrand, Organist Robert Bennesh, Kör S:t Laurentii kammarkör.

Ett barn gör något som ser ut som tegelstenar.

Familjedag Domkyrkan 2023

Kom till Krafts torg och kryptan under Lunds historiedagar och tjuvstarta kryptans 900 års firande med oss.

Petter Lönnegård

Prenumerera på nyhetsbrevet Lunds domkyrka 900 år

Få senaste nytt om vad som händer under jubileumsåret 2023.

Benen på bröllopsgäster och brud.

Drop-in-vigsel i domkyrkan

Lunds domkyrka erbjuder drop in-vigsel 6 juni. Det är precis som en helt vanlig vigsel - men lite enklare. 

Kryptans altare och konstglasfönster.

Det händer under jubileumsåret

Den 30 juni 1123 invigdes kryptans altare till alla profeter och patriarker. Detta 900-årsjubileum ska vi såklart fira! Den 6 januari 2023 inleddes jubileumsåret med en TV-sänd gudstjänst och mottagande av ett nytt konstglasfönster i kryptan. Under året bjuder vi på historiska visningar, konstutställningar, temagudstjänster, föreläsningar, konserter och mycket mer.

Mörkt kors och guldig grotta i närbild på väven.

Nya textilier till Lunds domkyrka

2023-04-03: För första gången på nästan hundra år tar Domkyrkan i bruk ett nytt antependium till högaltaret. Skaparen bakom de nya textilierna är konstnär Andreas Eriksson.

Glasmästare Per Hebsgaard och konstnär Erika Lagerbielke vid det nya konstglasfönstret i Domkyrkans krypta.

Nytt konstglasfönster inleder jubileumsåret

2023-01-03: År 2023 är ett jubileumsår för Lunds domkyrka. Kryptans östra altare invigdes den 30 juni 1123 till Johannes döparen och profeter och patriarker. Trettondedag jul, den 6 januari, uppmärksammas jubiléet för första gången under året då vi har glädjen att ta emot ett nytt konstglasfönster vid altarplatsen i Lunds domkyrkas krypta.

Staty i sten kramar en stenpelare i Lunds domkyrkas krypta.

Besök Lunds domkyrka

Lunds domkyrka är öppen varje dag året om med gratis guidade visningar. I kyrkan hittar du sevärdheter som det astronomiska uret och jätten Finn i kryptan. Kyrkan har också ett museum och ett besökscenter med café.

En ung kvinna i vit särk häller upp vatten i en silverpokal.

Fira gudstjänst

Varje människa kan möta Gud när som helst men det finns en kraft i att möta Gud tillsammans. I Domkyrkan firar vi gudstjänst dagligen och högmässa varje söndag. Vi firar även gudstjänster och andakter med olika teman, till exempel Taizé-, pilgrims-, barn- och musikmässa. Vissa andakter sänds digitalt.

Guide Melissa berättar om det astronomiska uret

Boka skolvisning

Lunds domkyrka erbjuder gratis skolpedagogiska program med tydlig koppling till läroplanen. Det finns en mängd olika program för förskola, skola och gymnasium. Boka här.

Medlemmar i en barnkör står och sjunger i en kyrka.

Gå på konsert

Musik är en självklar del av Lunds domkyrka. Konsertutbudet är rikt och bjuder på allt från orgelkonserter varje lördag till årligt återkommande konserter som Luciakonserter, julkonserter och oratorier.

Kontakta studentprästerna

Studentprästerna erbjuder samtal för dig som är student eller anställd vid Lunds universitet, SLU-Alnarp eller Campus Helsingborg, oavsett tro eller livsåskådning. De erbjuder också olika aktiviteter som ekumeniska gudstjänster, fredagskvällarna TacoLov och studentkören USCh.

Vigsel Lunds domkyrka

Boka dop, vigsel och begravning

Dopet, bröllopet och begravningen är kyrkans ritualer för att överlämna livets stora tillfälle i Guds händer. Här hittar du information om hur du bokar dop, vigsel och begravning i Lunds domkyrka.

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Bli medlem