Domkyrkans torn sträcker sig mot himlen.
Foto: Kristina Strand Larsson

Lunds domkyrka

Lunds domkyrka är Sveriges mest besökta kyrka. Den 900 år gamla Domkyrkan erbjuder sina besökare en unik vandring i tid och rum. Se det fantastiska astronomiska uret som byggdes för 600 år sen eller hälsa på jätten Finn i kryptan. Kyrkan är öppen dagligen och har guidade visningar.

Se vad som händer i Lunds domkyrka

Gå till kalender

Aktuellt

Allhelgonahelgen 2023

På Alla helgons dag är många av kyrkorna i Lund öppna och medarbetare finns på plats på kyrkogårdarna för samtal och en varm kopp kaffe.

En mur med taggtråd. En fågel flyger över mörkblå himmel i bakgrunden.

Israel och Palestina

Svenska kyrkan arbetar för dialog mellan kristna, judar och muslimer. Vi arbetar för en rättvis fred mellan Israel och Palestina och ger katastrofhjälp och stöd till yrkesutbildning och hälso- och sjukvård.

Petter Lönnegård

Prenumerera på nyhetsbrevet Lunds domkyrka 900 år

Få senaste nytt om vad som händer under jubileumsåret 2023.

Drop in-dop den 11 november

Blev dopet aldrig av? Hann ni inte med eller kändes det omständligt? Välkommen på drop in-dop!

Den buttre herden, collage med bilder på barn och Domkyrkan.

Julkrubbevisning 2023

Alla åldrar. Religionskunskap, samhällskunskap, bild.

Kryptans altare och konstglasfönster.

Det händer under jubileumsåret

Den 30 juni 1123 invigdes kryptans altare till alla profeter och patriarker. Detta 900-årsjubileum ska vi såklart fira! Den 6 januari 2023 inleddes jubileumsåret med en TV-sänd gudstjänst och mottagande av ett nytt konstglasfönster i kryptan. Under året bjuder vi på historiska visningar, konstutställningar, temagudstjänster, föreläsningar, konserter och mycket mer.

Dramatiskt ljus på pelare och valv i kryptan.

Kryptan är ett rum byggt av sten och ljus

År 2023 är ett jubileumsår i Domkyrkan, vår krypta fyller 900 år. Den 30 juni 1123 invigde ärkebiskop Asser kryptans äldsta altare till Johannes döparen, alla profeter och patriarker.

Valv och stenpelare dunkelt upplysta.

Kryptans historia

I Lunds universitetsbiblioteks handskriftsavdelning förvaras i dag Necrologium Lundense och Liber daticus vetustior. Texter från 1100-talet, skrivna på pergament. De beskriver bland annat Domkyrkans första altarinvigning och därför vet vi när kryptans altares 900 års-jubileum infaller.

Staty i sten kramar en stenpelare i Lunds domkyrkas krypta.

Besök Lunds domkyrka

Lunds domkyrka är öppen varje dag året om med gratis guidade visningar. I kyrkan hittar du sevärdheter som det astronomiska uret och jätten Finn i kryptan. Kyrkan har också ett museum och ett besökscenter med café.

En ung kvinna i vit särk häller upp vatten i en silverpokal.

Fira gudstjänst

Varje människa kan möta Gud när som helst men det finns en kraft i att möta Gud tillsammans. I Domkyrkan firar vi gudstjänst dagligen och högmässa varje söndag. Vi firar även gudstjänster och andakter med olika teman, till exempel Taizé-, pilgrims-, barn- och musikmässa. Vissa andakter sänds digitalt.

Guide Melissa berättar om det astronomiska uret

Boka skolvisning

Lunds domkyrka erbjuder gratis skolpedagogiska program med tydlig koppling till läroplanen. Det finns en mängd olika program för förskola, skola och gymnasium. Boka här.

Medlemmar i en barnkör står och sjunger i en kyrka.

Gå på konsert

Musik är en självklar del av Lunds domkyrka. Konsertutbudet är rikt och bjuder på allt från orgelkonserter varje lördag till årligt återkommande konserter som Luciakonserter, julkonserter och oratorier.

Kontakta studentprästerna

Studentprästerna erbjuder samtal för dig som är student eller anställd vid Lunds universitet, SLU-Alnarp eller Campus Helsingborg, oavsett tro eller livsåskådning. De erbjuder också olika aktiviteter som ekumeniska gudstjänster, fredagskvällarna TacoLov och studentkören USCh.

Vigsel Lunds domkyrka

Boka dop, vigsel och begravning

Dopet, bröllopet och begravningen är kyrkans ritualer för att överlämna livets stora tillfälle i Guds händer. Här hittar du information om hur du bokar dop, vigsel och begravning i Lunds domkyrka.

Vi samlas för fred på torsdag kl 19

Ärkebiskop Martin inbjuder till en nationell gudstjänst för fred. Följ via livesändning eller besök Uppsala domkyrka.

Se gudstjänsten live