Svenska kyrkan i Lund

Svenska kyrkan i Lund Besöksadress: Kiliansgatan 7, 22350 LUND Postadress: Box 1096, 22104 LUND Telefon: +46(46)718700 E-post till Svenska kyrkan i Lund

Vigsel

En kyrklig vigsel gör bröllopet till högtidsstund med glädje och fest, ett minne att bära med sig genom hela livet.

Så går vigseln till

En vigsel är en gudstjänst som kan firas på olika sätt. En del  vill ha ett bröllop med en mindre vigsel, inte så uppklätt och med bara de närmaste omkring sig. Andra vill ha en stor vigsel och ett bröllop med högtidliga kläder och många gäster.

Det är bra att det kan få vara olika. Det allra vanligast är vigsel i en kyrka.  Men vigseln kan också hållas utomhus eller i ett hem.

För att vigas i Svenska kyrkan gäller att paret eller i alla fall den ena ska vara eller vilja bli medlem i Svenska kyrkan. De som vill gifta sig ska först göra en hindersprövning hos Skatteverket

Svenska kyrkan både par av olika kön och av samma. Det finns också en ordning för gudstjänst med välsignelse över ett borgligt äktenskap. Och för förnyelse av vigselns löften.

En vigsel i Svenska kyrkan är gratis, det gäller oavsett om ni vigs i er hemförsamling eller i en annan församling.

Vigselsamtal

Före vigseln träffar paret den präst som ska leda vigselgudstjänsten, så att de tillsammans kan gå igenom hur vigseln ska gå till.

I vigselsamtalet finns också plats för att prata om vad ett äktenskap är och om livet tillsammans som gifta. De som vill övar i kyrkan innan vigseln, allt för att det ska kännas tryggt och förberett.

Boka kyrka och präst

Kontakta pastorsexpeditionen i Lund för kyrka för vigsel och en präst. Hitta kontaktuppgifterna lite längre ned på den här sidan.

Policy: Pastoral för vigsel

Svenska kyrkans sju församlingar i Lund har en gemensam policy, en pastoral för vigsel. Den berättar mer om varför kyrkan viger, om regler för den som är medlem eller inte medlem i Svenska kyrkan, om rutinerna för bokning, samtal och andra förberedelser, själva gudstjänsten, information och kostnader.

Läs hela pastoral för vigsel här

Läs mer om Vigsel i Svenska kyrkan

Pastorsexpeditionen

Svenska kyrkans församlingar i Lund har en gemensam expedition för bokning av dop, vigsel, begravning och frågor om kyrkobokföringen.

Öppet och telefontid

Helgfria vardagar kl. 09:00 - 11:30 och 12:30 - 15:00

Sommartider gäller från 26 juni till 18 augusti, helgfria vardagar 09:00 – 11:30 och 12:30 – 14:00

lundspastorat.exp@svenskakyrkan.se

Petersgården, Trollebergsvägen 43, Lund

Box 1096, 221 04 Lund

När pastorsexpeditionen är stängd under kontorstiden: Ring istället gemensam växel för Svenska kyrkan i Lund 046-71 87 00

Se en video om vigsel

Här i videon berättar en av prästerna i Lund, Veronica Helm Andréasson berättar om vad en vigsel är och hur den kan gå till.