Svenska kyrkan i Lund Besöksadress: Kiliansgatan 7, 22350 LUND Postadress: Box 1096, 22104 LUND Telefon:+46(46)718700 E-post till Svenska kyrkan i Lund

Konfirmation

Vill du träffas i en konfirmandgrupp på vardagskvällar under terminen? Eller åker du hellre med på ett längre sommarläger? Med Svenska kyrkan i Lund finns det flera olika vägar till konfirmation, så att du kan välja den väg som passar dig bäst.

Broschyr om konfirmation i Lund 2019-2020

Broschyren skickas i maj till alla föräldrar och alla 14-åringar som är medlemmar eller vars föräldrar är medlemmar i Svenska kyrkan.
Om du inte har fått en eller vill ha en hör av dig så skickar vi en till dig.

Du hittar alla Lunds grupper här på hemsidan.

Du kan också söka grupper på Konfirmandsök:

Vad är konfirmation egentligen?
I Svenska kyrkan har unga människor en naturlig plats och här finns utrymme att vara och ställa frågor kring livet.
Under konfirmationstiden står de stora livsfrågorna i fokus:
» Varför lever jag?
» Meningen med livet, vad är den?
» Finns det en Gud?
» Vad är kärlek?
» Hur kan jag leva mitt liv?
» Döden, vad kan det vara?
» Bibeln, vad finns det att ta till sig ur den?

Under konfirmationstiden får du testa att ta på dig ett par ”kristna glasögon” och se dig omkring. Vad tror du att du skulle se?
Skulle du upptäcka något nytt omkring dig?
Kanske inuti dig? Se gamla grejer på ett nytt sätt? Många blir förvånade. Du väljer själv den konfirmationsgrupp
som passar dig bäst, antingen i din egen församling eller i en annan. Hur ofta just din grupp träffas är olika, några ses en kväll i veckan under ett läsår och andra under vissa skollov. Oavsett vilket
alternativ du väljer kommer du få träffa nya människor och prata om frågor som berör oss alla och är viktiga för just dig.
Om du vill kan du även vara med på aktiviteter, åka på läger eller resor.

Döpt eller inte?
Konfirmationen är en bekräftelse av dopet men är du inte döpt som liten kan du ändå var med i konfirmationsundervisningen.
Det räcker att du är nyfiken och vill ta reda på mer och se
vad det är. Under året kan man döpa sig, under lägertid, i kyrkan en kväll eller i det vanliga gudstjänstlivet. Det är inget ovanligt att ungdomar döps i Svenska kyrkan.

Konfirmandundervisningen riktar sig främst till dig som går i klass 8 men självklart kan man gå året efter eller året innan i en grupp.
Under konfirmandtiden får man möjlighet att utforska mer av dig själv,
livsfrågorna, kristen tro och om kyrkan. Vi vill att konfirmandtiden ska vara ett äventyr in i dessa frågor och tillsammans utforska dessa. Med hjälp av olika sätt att uppleva, tänka och samtala hitta några korn av svar till att tolka sitt liv.

Unga ledare
Vi har många unga ledare som är med och får utrymme att vara med i arbetet, de är med och planerar, tänker och tolkar livsfrågor och tro. Som en kompis att vandra med. Mässan en del av mysteriet
Bara genom att prova och försöka upptäcka lite mer av mässans mysterier kan man förstå vad det handlar om, detta vill vi göra genom att konfirmanden själva får vara med och prova och medverka i mässan, genom att läsa, sjunga, be och dela bröd och vin.

Upplevelser, det är viktigt
I vårt konfirmandarbete är upplevelsen viktig. Därför använder vi olika uttryck. Vi går upplevelsevandringar, använder musik, färg och form. Drama, lajv, collage och mycket mer.

I Svenska kyrkan i Lund är det en rättighet att få bli konfirmerad
Konfirmanderna ska få känna och förstå att de är älskade av Gud och värdefulla i Guds skapelse. Konfirmationsundervisningen ska
ge möjligheter till kunskap om kristen tro och tillfälle att reflektera över livsfrågor och samhällsfrågor i ett tryggt sammanhang.
Konfirmationstiden ska stärka unga
människor i en viktig tid i deras liv.
Svenska kyrkan i Lund bjuder in till konfirmation för att ungdomarna ska få uppleva gemenskap och ett sammanhang som inte kräver prestation och jämförelse. De får möjlighet och plats att bidra till
kyrkans liv och verksamhet med sin tro, sina frågor och sitt engagemang.

När du hittat vilken grupp du vill gå i
kontaktar du ansvarig person för just
den gruppen. Visa grupper blir snabbt
fulltecknade så det är bra om du har ett
alternativ 2.
Med anmälan till konfirmation
godkänner du att Svenska kyrkan i
Lund registrerar dina personuppgifter
för fortlöpande konfirmandrelaterad
kommunikation och fyra månader efter
konfirmationens slut för efterarbete och
återträff.

Konfirmandsamordnare

Adam Samuelsson

Lunds Allhelgonaförsamling

Policy: Pastoralt program för konfirmation

Svenska kyrkans sju församlingar i Lund har en gemensam policy, ett pastoralt program för konfirmation. Här står mer om vad konformation är och hur konfirmandarbetet bedrivs i Lund. Pastoralen är en policy för inbjudan, undervisning, gudstjänster, material, läger och kostnader.

Läs hela pastoral för konfirmation här