Svenska kyrkan i Lund Besöksadress: Kiliansgatan 7, 22350 LUND Postadress: Box 1096, 22104 LUND Telefon: +46(46)718700 E-post till Svenska kyrkan i Lund

Begravning

Att en människa som står en nära dör är en av de största sorgerna att bli drabbad av. Begravningen ger hjälp att komma vidare. Det är en stund för avsked, tankar och minnen och också en akt av kärlek och respekt för den som är död. Den hjälper oss att hämta kraft och komma vidare i sorgen.

Som anhörig är man ofta i chocktillstånd när ett dödsfall insträffat. Man vill göra något genast, eller så blir man förhandlingsförlamad. Det kan vara bra att vänta någon dag efter ett dödsfall innan man börjar planera begravningen. Då blir det lättare att orka ta emot informaiton och fatta beslut. Men det går inte att vänta alltför länge. Kroppen ska gravsättas med kistbegravning eller kremeras inom en månad, enligt begravningslagen.

En begravning är allt det som sker för att ta hand om den som är död, och de riter det förknippas med. Den kan delas upp i tre huvudområden: det praktiska, begravningsceremonin och gravsättningen.

Samtalsstöd

Ta gärna kontakt med din församling för praktisk hjälp eller samtalsstöd under sorgearbetet. Präster och diakoner är vana att hjälpa människor i svåra situationer och båda två har tystnadsplikt.

Boka begravning

För Svenska kyrkan i Lund med sju församlingar finns en gemensam pastorsexpedition som tar emot bokning av begravning. Kontaktuppgifterna visas lite längre ner på den här sidan.

Policy: Pastoral för begravning

Svenska kyrkans sju församlingar i Lund har en gemensam policy, en så kallad pastoral för begravning. I den står mer om vad en kyrklig begravning är och hur den går till i Lund. Här står om allt det praktiska som utförs på samma sätt i hela Lund, om förberedelser, det som händer efter begravningsgudstjänsten och om kostnaderna.

Läs hela pastoral för begravning här

Lunds kyrkogårdar
Vanliga frågor om begravning
Att planera en begravning
Psalmer och texter till begravning

boka dop, vigsel och begravning

Svenska kyrkan i Lund har en gemensam expedition.

Öppet- och telefontid

Helgfria vardagar kl 9-11.30 och 12.30-15.

lundspastorat.exp@svenskakyrkan.se

Petersgården, Trollebergsvägen 43, Lund

Box 1096, 221 04 Lund

barn på begravning

Ska ni ta med mindre barn på begravning? Här kan ni förbereda er genom att se en kort film om begravning i kyrkan. Filmen finns i appen Kyrkan där barn får lära sig mer om kyrkorummet och vad som händer där.