Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Lund Besöksadress: Kiliansgatan 7, 22350 LUND Postadress: Box 1096, 22104 LUND Telefon: +46(46)718700 E-post till Svenska kyrkan i Lund

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Begravning

Som anhörig är man ofta i chocktillstånd när ett dödsfall inträffat. Man vill göra något, genast. Eller man blir handlingsförlamad. Ofta är det bäst att vänta någon dag efter dödsfallet med att boka tid på begravningsbyrån. Då blir det lättare att orka ta emot information och fatta beslut.

Men det går inte att vänta alltför länge. Kroppen ska gravsättas med kistbegravning eller kremeras inom en månad, enligt begravningslagen.

Att en människa som står en nära dör är en av de största sorgerna att bli drabbad av.  Begravningen är en gudstjänst som ger hjälp att komma vidare. Det är en stund för tankar, minnen och avsked. Begravningsgudstjänsten är en akt av kärlek och respekt för den som är död. Den är också något att hämta kraft ur för den dödas anhöriga.  

En begravning är allt det som sker för att ta hand om den som är död, och de riter det förknippas med. Den kan delas upp i tre huvudområden: det praktiska, begravningsceremonin och gravsättningen.   

Samtalsstöd

Ta gärna kontakt med din församling för praktisk hjälp eller samtalsstöd under sorgearbetet. Präster och diakoner är vana att hjälpa människor i svåra situationer och båda två har tystnadsplikt.

Boka begravning

För Svenska kyrkan i Lund med sju församlingar finns en gemensam pastorsexpedition som tar emot bokning av begravning. Kontaktuppgifterna visas lite längre ner på den här sidan.

Policy: Pastoral för begravning

Svenska kyrkans sju församlingar i Lund har en gemensam policy, en så kallad pastoral för begravning. I den står mer om vad en kyrklig begravning är och hur den går till i Lund. Här står om allt det praktiska som utförs på samma sätt i hela Lund, om förberedelser, det som händer efter begravningsgudstjänsten och om kostnaderna.

Läs hela pastoral för begravning här

Läs mer

Lunds kyrkogårdar
Vanliga frågor om begravning
Att planera en begravning
Psalmer och texter till begravning

boka dop, vigsel och begravning

Svenska kyrkan i Lund har en gemensam expedition.

Öppet- och telefontid

Helgfria vardagar kl 9-11.30 och 12.30-15.

Telefon 

046-71 88 88

E-post

lundspastorat.exp@svenskakyrkan.se

Besöksadress

Petersgården, Trollebergsvägen 43, Lund

Postadress 

Box 1096, 221 04 Lund