Svenska kyrkan i Lund

Svenska kyrkan i Lund Besöksadress: Kiliansgatan 7, 22350 LUND Postadress: Box 1096, 22104 LUND Telefon: +46(46)358700 E-post till Svenska kyrkan i Lund Webbplats

Begravning

Som anhörig är man ofta i chocktillstånd när ett dödsfall inträffat. Man vill göra något, genast. Eller man blir handlingsförlamad. Ofta är det bäst att vänta någon dag efter dödsfallet med att boka tid på begravningsbyrån. Då blir det lättare att orka ta emot information och fatta beslut.

Men det går inte att vänta alltför länge. Kroppen ska gravsättas med kistbegravning eller kremeras inom en månad, enligt begravningslagen.

Att en människa som står en nära dör är en av de största sorgerna att bli drabbad av.  Begravningen är en gudstjänst som ger hjälp att komma vidare. Det är en stund för tankar, minnen och avsked. Begravningsgudstjänsten är en akt av kärlek och respekt för den som är död. Den är också något att hämta kraft ur för den dödas anhöriga.

En begravning är allt det som sker för att ta hand om den som är död, och de riter som förknippas med det. Den kan delas upp i tre huvudområden: det praktiska, begravningsceremonin och gravsättningen.

Samtalsstöd

Ta gärna kontakt med din församling för praktisk hjälp eller samtalsstöd under sorgearbetet. Präster och diakoner är vana att hjälpa människor i svåra situationer och båda två har tystnadsplikt.

Boka begravning

För Svenska kyrkan i Lund med sju församlingar finns en gemensam expedition som tar emot bokning av begravning. Kontaktuppgifterna visas nedtill på den här sidan.

Lunds kyrkogårdar
Vanliga frågor om begravning
Att planera en begravning
Psalmer och texter till begravning

Pastorsexpeditionen

Svenska kyrkans församlingar i Lund har en gemensam expedition för bokning av dop, vigsel, begravning och frågor om kyrkobokföringen.

Öppet och telefontid

Helgfria vardagar kl. 09:00 - 11:30 och 12:30 - 15:00

Sommartider 27 juni till 7 augusti 2016: kl. 09:00 - 11:30 och 12:30 - 14:00

lundspastorat.exp@svenskakyrkan.se