Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Lund Besöksadress: Kiliansgatan 7, 22350 LUND Postadress: Box 1096, 22104 LUND Telefon: +46(46)718700 E-post till Svenska kyrkan i Lund

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Dop

Att döpas är att välkomnas in i den kristna kyrkans gemenskap. Det är en gemenskap som sträcker sig genom alla tider och genom kyrkan över hela världen.

I Sverige är barndop det vanligaste men många döps också som unga eller som vuxna. Det finns ingen åldersgräns för dop. Om du döps i Svenska kyrkan blir du medlem i Svenska kyrkan och du blir också en del av en lokal församling. 

När ett litet barn döps är dopgudstjänsten ett tillfälle att tacka och be för barnet och föräldrarna. 

Så går dopet till

Alla dop sker med vatten. Oftast brukar prästen ösa det tre gånger över huvudet på den som döps. Man kan också sänka ner hela kroppen i vatten. Under dopet tänds också ett ljus för den som döps. Det ljuset är en symbol för Jesus, som säger: ”Jag är världens ljus. Den som tror på mig ska inte vandra i mörkret”. Hur gudstjänsten sedan utformas kan variera.   

Pastorsexpeditionen för Svenska kyrkan i Lund tar emot bokning av dop. I alla församlingar finns det dopdräkter att låna. Det finns också möljighet att boka lokal för att fira dopet efteråt. Kontakta den församling du är intresserad av så får du mer information om kostnader, regler och möljligheter.

Fadder 

I samband med dopet är det vanligt att den som döps får en eller flera faddrar. En fadder är en person som åtar sig att finnas med den nydöpte som en god förebild som delar ansvaret för den döptes kristna fostran.   

Policy: En pastoral för dop

För dop inom Svenska kyrkan i Lund finns en så kallad pastoral, en policy som är gemensam för alla de sju församlingarna i staden. 

I det här policydokumentet står det mer om både var dopet är och hur det praktiskt går till i församlingarna i Lund. Och vilka som är de gemensamma rutinerna.

Läs hela pastoralen här

Läs mer om dop i Svenska kyrkan

 

boka dop, vigsel och begravning

Svenska kyrkan i Lund har en gemensam expedition.

Öppet- och telefontid

Helgfria vardagar kl 9-11.30 och 12.30-15.

Telefon 

046-71 88 88

E-post

lundspastorat.exp@svenskakyrkan.se

Besöksadress

Petersgården, Trollebergsvägen 43, Lund

Postadress 

Box 1096, 221 04 Lund

två filmer om dop

Här kan du höra Prästen Josefin Andersson berätta mer om vad dopet innebär. I den andra filmen kan du och de syskon eller andra barn som ska vara med förbereda er om vad som kommer att ske i kyrkan. Filmen finns i appen Kyrkan där barn får lära sig mer om kyrkorummet och vad som händer där.