Foto: Martin Garlöv

Strängnäs domkyrka

Domkyrkans historia, information om öppettider, bokning av visningar.

Strängnäs domkyrkas öppettider

15 juni - 31 augusti: Alla dagar kl 10-18. Kort guidning på 30 min alla dagar. Samling 14.00 i vapenhuset. Vid eventuellt dop, vigsel eller begravning utgår visningen. Midsommarafton stänger domkyrkan kl 16.

1 september - 14 juni: Alla dagar kl 10-16.

Begränsade öppettider kan förekomma när pedagogiska program för skolorna arrangeras. 

Om du vill boka en visning av domkyrkan ring 0152-245 00 eller mejla strangnas.domkyrkoforsamling@svenskakyrkan.se


Strängnäs domkyrkas äldsta del, "kärnkyrkan", började byggas ca 1250. Enligt tradition kunde delar av kyrkan invigas 1291 av biskop Anund. Domkyrkan är helgad åt apostlarna Petrus och Paulus och invigdes troligen den 29 juni, som är dessa apostlars minnesdag.

På 1330-talet var kärnkyrkan helt färdig, en rektangulär tegelbyggnad utan torn men med en tornkrönt utbyggnad i varje hörn. Under medeltiden byggdes högkoret, sakristiorna, tornet och de många sidokoren.

Domkyrkan har drabbats av många bränder. Efter eldsvådan 1723 tillkom den nuvarande tornhuven i barockstil.

Den senaste större restaureringen av domkyrkan ägde rum 1907-10. Bänkinredningen, lamporna på pelarna, korinredningen med orgelfasaden, allt i jugendstil, är från denna tid.

Åren 1988-93 har interiören fått en ny översyn då bl. a. väggar och valv rengjorts.

Domkyrkans bodar har funnits sedan 1600-talet.

Låna iPad med E-guiden om Strängnäs domkyrka

E-guiden är ett spännande sätt att lära känna domkyrkan och dess historier. Du lånar en iPad i domkyrkans informationsdisk och kan lyssna till beskrivningar och berättelser samt se korta filmer.

E-guiden finns på svenska, engelska, finska och tyska.

Kortfilmer om domkyrkan

Se domkyrkoklockare Sara Innerfors visa och berätta spännande saker i Strängnäs domkyrka.

Strängnäs domkyrka Levande katedral - då och nu

Boken visar vägen till domkyrkans historia, till dess olika funktioner som församlingskyrka och kyrka i staden Strängnäs och i stiftet. Författarna är experter inom sina områden och tillsammans ger de en bild av en levande katedral – då och nu.

Katedralens vänner

Är du intresserad av domkyrkan som byggnad, dess historia och inventarier och av livet i katedralen? Välkommen att vara med i Katedralens vänner.