Strängnäs domkyrka

Domkyrkans historia, information om öppettider, bokning av visningar.

Strängnäs domkyrkas öppettider

1 september - 14 juni: Alla dagar kl 10-16.

Begränsade öppettider kan förekomma när pedagogiska program för skolorna arrangeras.  Påskafton är domkyrkan stängd fram till påsknattsmässan 23.00.

15 juni - 31 augusti: Alla dagar kl 10-18.

Kort guidning på 30 min alla dagar. Samling 14.00 i vapenhuset. Vid eventuellt dop, vigsel eller begravning utgår visningen. Midsommarafton stänger domkyrkan kl 16.

Om du vill boka en visning av domkyrkan ring 0152-245 00 eller mejla strangnas.domkyrkoforsamling@svenskakyrkan.se

Det går att köra fram till kyrkan för den som har svårt att gå. Men det är inte lämpligt att parkera på planen väster om kyrkan, framför Domkyrkans bodar eller på gångarna runt kyrkan.

Nyheter från församlingen

Prenumerera via RSS

Lördagsorgel 24 februari

Publicerad:

På lördag 24 februari är det lördagsorgel med Sebastian Johansson

Nu kan du anmäla dig till kvällsretreat 23 februari i domkyrkan

Publicerad:

Idag öppnade anmälan. Det finns 20 platser så passa på att anmäla dig redan nu!

Problem med kalendariet

Publicerad:

Församlingens webbplats fungerar igen efter cyberattacken i november. Vissa problem kvarstår dock.

Kyrkans historia

Strängnäs domkyrkas äldsta del, "kärnkyrkan", började byggas ca 1250. Enligt tradition kunde delar av kyrkan invigas 1291 av biskop Anund. Domkyrkan är helgad åt apostlarna Petrus och Paulus och invigdes troligen den 29 juni, som är dessa apostlars minnesdag.

På 1330-talet var kärnkyrkan helt färdig, en rektangulär tegelbyggnad utan torn men med en tornkrönt utbyggnad i varje hörn. Under medeltiden byggdes högkoret, sakristiorna, tornet och de många sidokoren.

Domkyrkan har drabbats av många bränder. Efter eldsvådan 1723 tillkom den nuvarande tornhuven i barockstil.

Den senaste större restaureringen av domkyrkan ägde rum 1907-10. Bänkinredningen, lamporna på pelarna, korinredningen med orgelfasaden, allt i jugendstil, är från denna tid.

Åren 1988-93 har interiören fått en ny översyn då bl. a. väggar och valv rengjorts.

Domkyrkans bodar har funnits sedan 1600-talet.

Katedralens Vänner

Är du intresserad av domkyrkan som byggnad, dess historia och inventarier och av livet i katedralen? Välkommen att vara med i Katedralens vänner.

Domkyrkomuggen

En keramikmugg för kalla och varma drycker med domkyrkans torn.

Låna iPad med E-guiden om Strängnäs domkyrka

E-guiden är ett spännande sätt att lära känna domkyrkan och dess historier. Du lånar en iPad i domkyrkans informationsdisk och kan lyssna till beskrivningar och berättelser samt se korta filmer.

E-guiden finns på svenska, engelska, finska och tyska.

Kortfilmer om domkyrkan

Se domkyrkoklockare Sara Innerfors visa och berätta spännande saker i Strängnäs domkyrka.

Strängnäs domkyrka Levande katedral - då och nu

Boken visar vägen till domkyrkans historia, till dess olika funktioner som församlingskyrka och kyrka i staden Strängnäs och i stiftet. Författarna är experter inom sina områden och tillsammans ger de en bild av en levande katedral – då och nu.

Konserter

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö har ett rikt musikliv med körsångare och musiker. Flera gånger om året gästas domkyrkan av körer, solister och musiker. Domkyrkans stora orgel är ett uppskattat instrument för organister på besök.

Utställningar

I Strängnäs domkyrka visas konstutställningar flera gånger per år. Den konst som ställs ut anknyter på olika sätt till livet och tron.

Religion och samhälle - ett möte som förändrade Sverige

Sörmlands museum svarar för en permanent utomhusutställningar i Strängnäs och på tolv platser till i Sörmland. Utställningarna handlar om samhället och människorna i Sörmland och i Sverige. Om de stora sammanhangen och den nära verkligheten. Och i Strängnäs är temat religion och samhälle.