Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö Besöksadress: Biskopsgränd 2, 64530 Strängnäs Postadress: Box 73, 64521 Strängnäs Telefon: +46(152)24500 E-post till Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö Webbplats

Domkyrkobiblioteket

For information in English, see below.

Strängnäs domkyrkobibliotek härleder sina rötter ända tillbaka till medeltiden, när domkyrkan först började införskaffa böcker för utbildning och gudstjänst. På 1460-talet talas det för första gången om en boksamling i sydvästra koret. Kort Rogge, biskop i Strängnäs 1479–1501, köpte personligen in några av de äldsta volymerna i samlingen. I bibliotekets handskriftssamling finns också det tal Kort Rogge höll vid sin doktorspromovering i Perugia år 1460 bevarat. Rogge tog initiativ till tryckningen av Strängnäsmissalet (Missale Strengnense), tryckt av Bartholomeus Ghotan i Stockholm 1487. Av ursprungliga 170 exemplar finns endast ett fullständigt bevarat – i Strängnäs domkyrkobibliotek.

Under Johannes Matthiaes tid som biskop i Strängnäs (1644–1664) upplevde biblioteket sina glansdagar. Johannes Matthiae inrättade biblioteket i domkyrkans nordvästra kor och skänkte också sin egen boksamling dit. Samlingen utökades ytterligare när Matthiaes forna elev, drottning Kristina, lät placera en del av de böcker som tagits som krigsbyte under 30-åriga kriget i domkyrkans bibliotek. Därför rymmer boksamlingen än idag ett flertal volymer med ursprung i det berömda Rosenbergska biblioteket i Prag, liksom böcker från kloster, privatsamlingar och jesuitkollegier i Mähren, Böhmen och Schlesien (dagens Polen och Tjeckien).

Det finns ungefär 3700 titlar inbundna i 2000 volymer i biblioteket; 21 av dem är handskrifter varav den äldsta är från 1367. Det äldsta trycket är ett exemplar av Augustinus, De civitate Dei, tryckt i Rom av Sweynsteyger och Pannartz 1468; den yngsta boken är tryckt i Stockholm 1703.

Flertalet av de tryckta böckerna är sökbara i Libris.

The Cathedral Library in Strängnäs traces its history back to the Middle Ages, when the cathedral first began purchasing books for education and divine service. Some of the oldest books and manuscripts in the library were given to the library by Kort Rogge, bishop in Strängnäs 1479–1501. Rogge also initiated the printing of the Strängnäs missal, Missale Strengnense, by Bartholomeus Ghotan in 1487, which is still kept in the library. During the time of Johannes Matthiae as bishop of Strängnäs (1644–1664), the library grew through purchases and donations; Queen Christina, who had been Johannes Matthiae’s pupil as a young child, also donated books taken as war loot during the Thirty Years’ War to the cathedral library. As a result, the collection contains numerous volumes originating from the famous Rosenberg library as well as from monasteries, Jesuit colleges and private collections in Moravia, Bohemia and Silesia.

In total, the library contains about 3700 titles, bound in ca 2000 volumes, covering for example theology, the classical authors, law, mathematics, rhetoric, history and medicine.The oldest print is St. Augustine, De civitate Dei, printed in Rome by Sweynheym and Pannartz in 1468. The oldest manuscript dates from 1367 whereas the youngest book in the library was printed in 1703 in Stockholm.

The main part of the printed volumes are listed in Libris, the Swedish libraries search service.

För mer information om domkyrkobiblioteket/For questions, please contact

Elin  Andersson

Elin Andersson

Domkyrkobibliotekarie

Litteratur

Ragnhild Lundgren, ”Domkyrkobiblioteket – en kulturskatt”, i Strängnäs och Mariefred, två städer som vuxit samman, red. Jan Folkegård och Aestan Orstadius (Strängnäs 2013).

Ewa Teodorowicz-Hellman (& Ragnhild Lundgren), Polonika z biblioteki katedralnej w Strängnäs – The Polonica in the Library of Strängnäs Cathedral, Stockholm Slavic Papers 17 (Stockholm  2011).

Wolfgang Undorf, From Gutenberg to Luther: Transnational Print Cultures in Scandinavia 1450-1525 (Leiden 2014).

Jan Öberg, ”Kort Rogge – humanist i Roggeborgen”, i Från biskop Rogge till Roggebiblioteket, red. Ruth Lundström (Stockholm 1976).