Utställningar

I domkyrkan visas konstutställningar flera gånger per år. Den konst som ställs ut anknyter på olika sätt till livet och tron.

I domkyrkan visas konstutställningar flera gånger per år. Den konst som ställs ut anknyter på olika sätt livet och tron.

Ofta finns ett samspel mellan samtidskonsten som ställs ut och den redan befintliga konsten i kyrkorummet. Också barnens konstuttryck finns återkommande i domkyrkan, till exempel genom 6-åringarnas årliga julkrubbeutställning.

KOMMANDE UTSTÄLLNINGAR

Se, jag är världens ljus

En bildsekvens om Jesus Kristus sett genom konstnären Irène K:son Ullbergs ögon.

Utställningen består av en svit målningar, inspirerade av Jesus liv och budskap, bland andra ”Toran”, ”Betlehemsnatten”, ”Se, jag är världens ljus” och ”Om jag hade morgonrodnadens vingar”.

Irene K:son Ullberg kommer från Strängnäs. Hon är utbildad vid Valands Konsthögskola, och arbetar i olja, akvarell och grafik. Hennes konstverk har intensiva och livfulla färger. Iréne K:son Ullberg finns representerad på bland annat Nationalmuseum och Moderna museet i Stockholm samt på Göteborgs konstmuseum.

Om sin utställning i domkyrkan säger konstnären: ”Konstnärens uppgift är att ta fram sanningen i sina motiv. Mitt måleri visar realism och poesi i vår tid. Jag är väldigt glad att få visa målningar om Jesus Kristus och Guds närhet på jorden. Livet har gett mig många utblickar och inställningar av tacksamhet att få ha upplevt detta med Jesu Kristi budskap som är:
från kaos till frid.”

Strängnäs domkyrka 16 maj – 13 juni 2021 – med en digital vernissage utställningens första dag.

Tidigare Utställningar

Älskad för den du är - En utställning om Downs syndrom

Fotograf Ulrich Schulte fotograferar barn och vuxna med Downs syndrom för att motverka fördomar.

”Vi har alla något att lära av den kärlek och energi som dessa barn sprider. Det går inte att möta dem utan att påverkas av dem och det är något jag vill förmedla med bilderna. Jag vill visa en ärlig bild av varje barns per- sonlighet.”

Till varje bild finns en presenterande text, ord från personer som känner och älskar just det här barnet.

Utställningen är ett samarbete mellan Strängnäs domkyrkoförsamling och FUB i Strängnäs. Utställningen vill bidra till att öka kunskapen om Downs syndrom och visar vackra porträtt av barn och vuxna.

Strängnäs domkyrka  21 mars – 2 maj

Vernissage på Internationella Downs syndrom-dagen 21 mars kl 12.30
I vernissagen medverkar Ulrich Schulte. Det blir också ett föredrag av Susanna Göterstad från FUB i Strängnäs: ”Vem är jag med Downs syndrom” - om möjlighet till delaktighet för alla.

Carina Öjermo

Domkyrkopedagog