Utställningar

I domkyrkan visas konstutställningar flera gånger per år. Den konst som ställs ut anknyter på olika sätt till livet och tron.

I domkyrkan visas konstutställningar flera gånger per år. Den konst som ställs ut anknyter på olika sätt livet och tron.

Ofta finns ett samspel mellan samtidskonsten som ställs ut och den redan befintliga konsten i kyrkorummet. Också barnens konstuttryck finns återkommande i domkyrkan, till exempel genom 6-åringarnas årliga julkrubbeutställning. 

Aktuell utställning

Levande katedral - då och nu

Foto: Jenny Sjögreen

Sedan 1200-talet står Strängnäs domkyrka stadigt högst uppe på kyrkberget. Den bär på en lång historia och är ett levande kulturarv. Det som tidigare generationer skapat lever och utvecklas idag. En ny bok om domkyrkan har just utkommit. Denna speglas i utställningen Levande katedral – då och nu.

Välkommen på en virtuell tur i tornet. Väl upp kan du njuta av utsikten. Kom riktigt nära detaljerna i högaltarskåpet. Se några av domkyrkans textila skatter. Ta en bild med Eskil och Hedvig. Detta är några av delarna i utställningen.

Läs mer om utställningen

Strängnäs domkyrka 19 juni -31 augusti

Tidigare utställningar

Så skapar Gud människan - Glaskonst om livet

Livets gåva till människan är den befruktade äggcellen. Unikt skapad av ett ägg och en spermie. Med inneboende kraft att utvecklas fullt ut i moderliv och efter födelsen. Med den kunskapen förstår vi bättre hur Gud skapar människan till kvinna och man. 

Fertilitetsforskaren Ulrik Kvist har designat mobila ägg och spermier i kristallglas som tillverkas av Kastlösa Glashytta på Öland av hyttmästare Poul Jörgensen. I utställningen finns även bilder av Lennart Nilsson och fördjupande texter av Ulrik Kvist.

Utställningskatalog

Strängnäs domkyrka 24 april – 5 juni 2022

Vernissage den 24 april kl 12.30. I vernissagen medverkar Ulrik Kvist.

Se, jag är världens ljus

En bildsekvens om Jesus Kristus sett genom konstnären Irène K:son Ullbergs ögon. 

Utställningen består av en svit målningar, inspirerade av Jesus liv och budskap, bland andra ”Toran”, ”Betlehemsnatten”, ”Se, jag är världens ljus” och ”Om jag hade morgonrodnadens vingar”.

Irene K:son Ullberg kommer från Strängnäs. Hon är utbildad vid Valands Konsthögskola, och arbetar i olja, akvarell och grafik. Hennes konstverk har intensiva och livfulla färger. Iréne K:son Ullberg finns representerad på bland annat Nationalmuseum och Moderna museet i Stockholm samt på Göteborgs konstmuseum.

Om sin utställning i domkyrkan säger konstnären: ”Konstnärens uppgift är att ta fram sanningen i sina motiv. Mitt måleri visar realism och poesi i vår tid. Jag är väldigt glad att få visa målningar om Jesus Kristus och Guds närhet på jorden. Livet har gett mig många utblickar och inställningar av tacksamhet att få ha upplevt detta med Jesu Kristi budskap som är:
från kaos till frid.”

Strängnäs domkyrka 16 maj – 13 juni 2021 – med en digital vernissage utställningens första dag.

Älskad för den du är - En utställning om Downs syndrom

Fotograf Ulrich Schulte fotograferar barn och vuxna med Downs syndrom för att motverka fördomar.

”Vi har alla något att lära av den kärlek och energi som dessa barn sprider. Det går inte att möta dem utan att påverkas av dem och det är något jag vill förmedla med bilderna. Jag vill visa en ärlig bild av varje barns per- sonlighet.”

Till varje bild finns en presenterande text, ord från personer som känner och älskar just det här barnet.

Utställningen är ett samarbete mellan Strängnäs domkyrkoförsamling och FUB i Strängnäs. Utställningen vill bidra till att öka kunskapen om Downs syndrom och visar vackra porträtt av barn och vuxna.

Strängnäs domkyrka  21 mars – 2 maj 2021

Vernissage på Internationella Downs syndrom-dagen 21 mars kl 12.30
I vernissagen medverkar Ulrich Schulte. Det blir också ett föredrag av Susanna Göterstad från FUB i Strängnäs: ”Vem är jag med Downs syndrom” - om möjlighet till delaktighet för alla.

 

Christina Lundström

Skapelsens triptyk

Utställning av tre ikoner inspirerade av biskop Martin Lönnebo

Sommarutställningen: Ändå älskar jag dig

20 juni till 31 augusti 2021 i Strängnäs domkyrka Konsert med kärleksmusik söndag 20 juni 16.00