Other languages with Google Translate

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö Besöksadress: Biskopsgränd 2, 64530 Strängnäs Postadress: Box 73, 64521 Strängnäs Telefon:+46(152)24500 E-post till Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Pilgrim Strängnäs

Jesus Kristus, Guds pilgrim på jorden, följ oss på vår vandring, följ oss genom livet, följ oss genom döden, led oss till ditt rike. Amen

Jonas Jonson, 2016

Pilgrim Strängnäs samlar pilgrimsarbetet i flera församlingar runt omkring Strängnäs domkyrka. På Fogdöns pilgrimsled, Sankt Eskiletappen och Stallarholmens pilgrimsled kan du vandra på egen hand. Där och på andra platser genomför Pilgrim Strängnäs också organiserade vandringar. Strängnäs domkyrka och övriga kyrkor i kontraktet är fina pilgrimsmål. På webben och i kyrkorna finns kartor och annat material för vandringar.

Pilgrimsvandringen är både en yttre och en inre vandring. Den yttre vandringens mål kan vara en särskild plats, t ex en kyrka. Den inre vandringens mål är mitt eget innersta där jag möter mig själv och kanske också Gud.

Vad är en pilgrimsvandring och hur går det till?

Vandringen och dess rastplatser ger möjlighet till egna tankar, gemenskap och samtal. Under de gemensamma pilgrimsvandringarna vandrar vi i ett behagligt tempo, rastar med jämna mellanrum och har någon form av andakt eller firar mässa. Vill du pilgrimsvandra på egen hand finns kartor och annat material att hämta på webben eller i domkyrkan.

För en pilgrimsvandring behöver du kläder efter väder, bra skor och en vattenflaska.

Klockan 15.00 firas en friluftsgudstjänst i Ärja kyrkoruin, som även den som inte vandrat kan ansluta till. Därefter blir det picknick (ta med matsäck) och återresa till Åkers respektive Mariefreds kyrka med bil, eller till fots. Den som vill är också med och firar högmässa i någon av de båda kyrkorna Åkers kyrka kl 11.00. Lördag 11 augusti. Samling för vandringen vid respektive kyrka  Åkers kyrka kl 13.00

Information och anmälan:
För vandring från Mariefreds kyrka – Mariefreds församling, 0159 101 90,  mariefreds.forsamling@svenskakyrkan.se

Söndag 11 augusti: Pilgrimsvandring till Ärja kyrkoruin

Vi vandrar från två olika håll till Ärja kyrkoruin, dels från mellan Åkers kyrka dels från Mariefreds kyrka och Ärja kyrkoruin. Vandringen från Åker är ca 5 km, och vandringen från Mariefred är ca 6,5 km. Ärja kyrkoruin hör till Åker Länna församling och byggdes troligtvis under 1100-talets senare del som en gårdskyrka, som senare bröt sig ur Åker och bildade en egen socken. Kyrkan var byggd av gråsten som långt senare sägs ha används vid utbyggnaden av Åkers kyrka. Invid kyrkoruinen står två runstenar från 1000-talet. Klockan 15.00 firas en friluftsgudstjänst i Ärja kyrkoruin, som även den som inte vandrat kan ansluta till. Därefter blir det picknick (ta med matsäck) och återresa till Åkers respektive Mariefreds kyrka med bil, eller till fots. Den som vill är också med och firar högmässa i någon av de båda kyrkorna Åkers kyrka kl 11.00. Lördag 11 augusti. Samling för vandringen vid respektive kyrka Åkers kyrka kl 13.00 Information och anmälan: För vandring från Åkers kyrka – Markus von Martens, 0159-348 51, markus.vonmartens@svenskakyrkan.se. För vandring från Mariefreds kyrka – Mariefreds församling, 0159 101 90, mariefreds.forsamling@svenskakyrkan.se

Vill du vara med i planering och/eller praktiskt arbete kring pilgrimsvandringar och pilgrimsleder, så hör av dig.

Strängnäs domkyrkoförsamling:

Carina Öjermo, 0152-245 14

Vårfruberga-Härads församling:

Stallarholmens församling:

Eva Sköld, 072-727 58 42

Åker-Länna församling:

Hanna Lagerlöf, 0159-348 41

Pilgrim Strängnäs och domkyrkan är också platsen för information om leder och pilgrimsverksamhet i Strängnäs närhet.

Här kan du ladda ner foldern "Vad finns bortom vägkröken" -Pilgrim i Strängnäs stift, med samlad information om pilgrimsleder runt om i stiftet.

"Vad finns bortom vägkröken" -Pilgrim i Strängnäs stift (PDF)