Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö Besöksadress: Biskopsgränd 2, 64530 Strängnäs Postadress: Box 73, 64521 Strängnäs Telefon: +46(152)24500 E-post till Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö Webbplats

Pilgrim Strängnäs

Pilgrimsvandring förenar kroppens rörelse och naturupplevelse med andlighet och eftertanke. En del pilgrimsvandrar på El Camino i Spanien andra i sin egen närmiljö.

Jesus Kristus, Guds pilgrim på jorden, följ oss på vår vandring, följ oss genom livet, följ oss genom döden, led oss till ditt rike. Amen

Jonas Jonson, 2016

Pilgrim Strängnäs

Strängnäs domkyrka är mål för många pilgrimer. Där kan du slå dig ner och äta din matsäck. Där kan du fira gudstjänst eller be  på egen hand. I Martyrernas kapell finns en skulptur av Sankt Eskil. Martyrernas kapell är på ett särskilt sätt pilgrimernas plats i domkyrkan. Domkyrkan har också en shop med böcker och annat.

Pilgrim Strängnäs och domkyrkan är också platsen för information om leder och pilgrimsverksamhet i Strängnäs närhet.

I Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö finns  en pilgrimsgrupp som gör vandringar och utvecklar pilgrimsarbetet i församlingen.

Om du vill vara med kontakta:

Carina Öjermo, 0152 - 245 14
Carin Löfgren, 070 - 300 81 24
Inger Lindroth, 0152 - 133 75

Ta tillfället i akt och gå någon av Pilgrim Strängnäs vandringar. Kartor och inspiration till tanken finns i domkyrkan och nedan som nedladdningsbar pdf.

Sankt Eskil-etappen

Vandra från domkyrkan till Sankt Eskils källa, eller omvänt, ca 4,5 km. Vid Sankt Eskils källa kan du ansluta till Fogdöns pilgrimsled med ytterligare 6,5 mils vandring i olika etapper. Etappen är skyltad med Pilgrim Strängnäs och Fogdöns pilgrimsleds symboler. Karta

Det bibliska landet

I skogarna på Tosterö utanför Strängnäs ligger några gårdar, alla med bibliska namn – Jerusalem, Betlehem, Emmaus, Jeriko och Sionsberg. Vandringen är totalt ca 10 km lång (mellan gårdarna ca 3 km). Karta

Kyrkohistorisk vandring genom Strängnäs

En vandring i domkyrkans närhet. Vandra mellan Sörmlands museums skyltar och få en inblick i kyrkans relation till samhället från 1000-talet fram till idag ur ett Strängnäsperspektiv. Vandringen tar ca en timme om du stannar och läser på alla skyltar. Karta

Lördag 6 maj. Samling vid S:t Petri kapell på Södra kyrkogården kl 9.30.

Lördag 6 maj: Pärlvandring för stora och små

Södra kyrkogården är inte bara en begravningsplats, utan också ett fint område för vandring och rekreation. Vi gör en upplevelse­vandring på Södra kyrkogården med Frälsarkransen som guide. Vandringen innehåller upplevelser och aktiviteter för olika åldrar. Alla är välkomna att gå med. Vandringen är ca 2 km lång och beräknas med aktiviteter ta ca 2,5 timme. Vandringen är tillgänglig med barnvagn, rullstol och rullator. Ta med matsäck. För planeringens skull är det bra om ni anmäler er, men det går också bra att ansluta samma dag . Lördag 6 maj. Samling vid S:t Petri kapell på Södra kyrkogården kl 9.30.

Lördag 13 maj. Samling vid S:t Eskils källa kl 10.00.

Lördag 13 maj: Cykelpilgrim på Fogdöns pilgrimsled

Vi cyklar tillsammans på Fogdöns pilgrimsled. Start och mål vid S:t Eskils källa. På denna rundtur passerar vi Kinger, Bergshammar gård, Årby, Amerika, Rällinge, Fogdö kyrka, Ympartorp och via Vansö kyrka åter till S:t Eskils källa. Sträckan är ca 15-20 km och vi räknar med att vara åter vid 14-tiden. Ta med matsäck och öppna sinnen. Lördag 13 maj. Samling vid S:t Eskils källa kl 10.00.

Vallfartsmässa. Domprost Christofer Lundgren, brassensemble.
Söndag 4 juni kl 11.00

Söndag 4 juni: Vallfartsmässa i Vårfruberga klosterruin

Vallfartsmässa. Domprost Christofer Lundgren, brassensemble. Ta gärna med egen kaffekorg och något att sitta på. Vid regn firas gudstjänsten i Vansö kyrka. Söndag 4 juni kl 11.00

Söndag 11 juni: Pilgrimsmässa vid Sankt Eskils källa

Sankt Eskil är Södermanlands apostel. Han led martyrdöden i Strängnäs på 1000-talet. Legenden berättar om hur en källa sprang fram på en plats utanför Strängnäs när hans kropp bars förbi på väg mot begravningen. Den 11 juni minns vi Sankt Eskil. Vi vandrar tillsammans till Sankt Eskils källa, ca 4,5 km. Där firar vi mässa. Det går också bra att ta sig på egen hand till mässan. Den som vill vandrar också tillbaka, men möjlighet till biltransport åter till domkyrkan finns. Sista anmälan 9 juni. Söndag 11 juni. Vandringen startar kl 13.30 vid Domkyrkan. Mässa vid Sankt Eskils källa kl 15.00

Vad är en pilgrimsvandring och hur går det till?

Pilgrimsvandringen är både en yttre och en inre vandring. Den yttre vandringens mål kan vara en särskild plats, t ex en kyrka. Den inre vandringens mål är mitt eget innersta där jag möter mig själv och kanske också Gud.

Vandringen och dess rastplatser ger möjlighet till egna tankar, gemenskap och samtal. Under de gemensamma pilgrimsvandringarna vandrar vi i ett behagligt tempo, rastar med jämna mellanrum och har någon form av andakt eller firar mässa. Vill du pilgrimsvandra på egen hand finns kartor och annat material att hämta på webben eller i domkyrkan.

För en pilgrimsvandring behöver du kläder efter väder, bra skor och en vattenflaska.

För mer information om Pilgrim Strängnäs

Carina Öjermo