Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Prata med oss

Kontakt

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö Besöksadress: Biskopsgränd 2, 64530 Strängnäs Postadress: Box 73, 64521 Strängnäs Telefon: +46(152)24500 E-post till Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö Webbplats

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Till innehållet

Pilgrim Strängnäs

Pilgrimsvandring förenar kroppens rörelse och naturupplevelse med andlighet och eftertanke. En del pilgrimsvandrar på El Camino i Spanien andra i sin egen närmiljö.


Jesus Kristus, Guds pilgrim på jorden, följ oss på vår vandring, följ oss genom livet, följ oss genom döden, led oss till ditt rike. Amen

Jonas Jonson, 2016

Pilgrim Strängnäs

Strängnäs domkyrka är mål för många pilgrimer. Där kan du slå dig ner och äta din matsäck. Där kan du fira gudstjänst eller be  på egen hand. I Martyrernas kapell finns en skulptur av Sankt Eskil. Martyrernas kapell är på ett särskilt sätt pilgrimernas plats i domkyrkan. Domkyrkan har också en shop med böcker och annat.

Pilgrim Strängnäs och domkyrkan är också platsen för information om leder och pilgrimsverksamhet i Strängnäs närhet.

http://www.pilgrimsled.se/index.php

https://www.svenskakyrkan.se/stallarholmen/pilgrimsleder

https://www.svenskakyrkan.se/mariefred/kolloveckan

I Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö finns  en pilgrimsgrupp som gör vandringar och utvecklar pilgrimsarbetet i församlingen.

Om du vill vara med kontakta:

Carina Öjermo, 0152 - 245 14
Carin Löfgren, 070 - 300 81 24
Inger Lindroth, 0152 - 133 75

Ta tillfället i akt och gå någon av Pilgrim Strängnäs vandringar. Kartor och inspiration till tanken finns i domkyrkan och nedan som nedladdningsbar pdf. 

Sankt Eskil-etappen

Vandra från domkyrkan till Sankt Eskils källa, eller omvänt, ca 4,5 km. Vid Sankt Eskils källa kan du ansluta till Fogdöns pilgrimsled med ytterligare 6,5 mils vandring i olika etapper. Etappen är skyltad med Pilgrim Strängnäs och Fogdöns pilgrimsleds symboler. Karta

Det bibliska landet

I skogarna på Tosterö utanför Strängnäs ligger några gårdar, alla med bibliska namn – Jerusalem, Betlehem, Emmaus, Jeriko och Sionsberg. Vandringen är totalt ca 10 km lång (mellan gårdarna ca 3 km). Karta

Kyrkohistorisk vandring genom Strängnäs

En vandring i domkyrkans närhet. Vandra mellan Sörmlands museums skyltar och få en inblick i kyrkans relation till samhället från 1000-talet fram till idag ur ett Strängnäsperspektiv. Vandringen tar ca en timme om du stannar och läser på alla skyltar. Karta

Pilgrimssommar

Pilgrimssommar: Selaövandring

Vi vandrar på Selaön och besöker bl a Ytterselö kyrka. Vandringen är cirka en mil lång och beräknas ta ca 4 timmar med pauser. Start och mål vid församlingshemmet i Stallarholmen. Medtag matsäck. Beräknad återkomst ca kl 14.30.
Lördag 1 juli kl 10.00

Om du vill ha hjälp med transport till och från Stallarholmen kontakta Carina Öjermo, tel 0152-245 14, Carina Öjermo

Pilgrimssommar: Pilgrimsvandring kring domkyrkoberget

En kortare stationsvandring i domkyrkans närhet: Domkyrkoberget, Munkens örtagård, Gamla kyrkogården med flera platser. Vi stannar till vid de olika platserna för reflektion och meditation.
Lördag 12 augusti kl 16-18. Samling vid domkyrkan.

Vad är en pilgrimsvandring och hur går det till?

 

Pilgrimsvandringen är både en yttre och en inre vandring. Den yttre vandringens mål kan vara en särskild plats, t ex en kyrka. Den inre vandringens mål är mitt eget innersta där jag möter mig själv och kanske också Gud.

Vandringen och dess rastplatser ger möjlighet till egna tankar, gemenskap och samtal. Under de gemensamma pilgrimsvandringarna vandrar vi i ett behagligt tempo, rastar med jämna mellanrum och har någon form av andakt eller firar mässa. Vill du pilgrimsvandra på egen hand finns kartor och annat material att hämta på webben eller i domkyrkan.

För en pilgrimsvandring behöver du kläder efter väder, bra skor och en vattenflaska.

För mer information om Pilgrim Strängnäs

Carina Öjermo

Carina Öjermo

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö

Domkyrkopedagog, Pedagog

Direkt: 0152-245 14