Åtta körsångare står och sjunger på coronasäkert avstånd från varandra i Umeå stads kyrka.
Foto: Matilda Audas Björkholm, Ikon

Digitala konserter i juletid

Välkommen att ta del av konserter med advents- och julpsalmer, sånger och körstycken – från soffan där hemma. I kalendern längst ned finns fler digitala evenemang som församlingar runt om i Sverige anordnar.

Konserterna framförs i olika kyrkor i Sverige – från Nederluleå i norr till Lund i söder. De spelades in under advent och jul 2020, när vi inte kunde mötas i våra kyrkor.

Överst hittar du adventskonserter, därefter Luciakonserter, julkonserter och till sist en trettonhelgskonsert

Välkommen att lyssna – och tipsa dina vänner och släktingar om att göra samma sak!

Frid på jord – Vinterpärlor från Jönköping

Musiker och sångare i Jönköpings församling bjuder på vinterpärlor för att lysa upp i en mörk tid. Det blir musik både att njuta till och att sjunga med i från Kristine kyrka. Med bland annat Frid på jord, Nu är advent, Var inte rädd för mörkret, O Helga Natt och Mary, Did You Know?

Det är advent

Fira advent med klassiska adventssånger och psalmer i Västeråskatedralen, med allt från folkliga koraler till örhängen ur Händels Messias.

Sjung med – advent

Sjung med i fyra adventssånger tillsammans med körledaren Gary Grayden och sångare och musiker från Storkyrkan i Stockholm.

Allsångskonsert i advent

En psalmsångskonsert inspelad i Umeå stads kyrka. Förse dig med en psalmbok och sjung med i våra vanligaste adventspsalmer.

Sjung med! Advent och jul - tretton sånger från Storkyrkan i Gamla stan, Stockholm

Sjung med, tillsammans med Gary Graden, i sånger som Bereden väg för Herran, Hosianna, Sankta Lucia, Staffan var en stalledräng, When you wish upon a Star och Stilla Natt.

Lucia

Julkonsert i Lucia tid från Nederluleå kyrka

En trio sångare som tillsammans med pianokvartett framför Lucia- och jultidens älskade sånger, både klassiska carols och nyskrivna låtar. Allt instrumenterat och arrangerat av organisten i Nederluleå församling, Andreas Söderberg.

Lucia – Svenska kyrkan Helsingborg

Följ med på en magisk resa med Lucia genom tid och rum. Närmare 200 körsångare från Svenska kyrkan Helsingborgs körer fyller tomma kyrkor och tomma gator med värme, körsång, julstämning och Lucia. Var inte rädd, i mörkret finns ljus.

Maria – Gudaföderska! Konsert från Stora kyrkan i Östersund

Gudaföderska! Det låter stort och mäktig, men Maria känner sig ovärdig att bli Herrens Mor. I julmusik och Mariahymner utforskas Marias Magnificat inför Gud, som upphöjer de små, ringa och svaga.

Järvsö kyrka sjunger och spelar in julen

En julkonsert i gränslandet mellan Hälsinglands djupa folkmusiktradition och den klassiska körlyriken. Vi får höra några av Järvsös förnämsta folkmusiker tillsammans med sångare ur Järvsö kyrkas vokalensemble.

En fridfull jul från Ockelbo kyrka

En filmad julkonsert från Ockelbo kyrka. Medverkar gör kyrkomusikerna Gustav Ödegården-Richter och Jenny Christoffersson, duon Tove Lindström och Olov Stadell samt kyrkoherde Christina Danielsson.

Ljus i mörkret – julkonsert från Turinge kyrka

En kvartett ur kören Existens från Turinge-Taxinge församling sjunger välkända julsånger.

A Soulful Christmas

Pianisten Anders Widmark tolkar bland andra Ave Maria, Dagen är kommen, Stilla natt och Det är en ros utsprungen i Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle.

Julen sjungs in i Storkyrkan, Stockholm

Storkyrkans vokalensemble, körledaren Gary Graden, organisten Mattias Wager och spelmannen Lukas Arvidsson spelar och sjunger älskade carols och julsånger.

Julmusik i S:t Olofs kyrka, Falköping

Julmusiken i S:t Olofs kyrka i Falköping är en mångårig tradition för bygden. Detta är den första i digitalt format, och sett till antalet deltagare det minsta formatet någonsin.

Julstämning från Karlstads stift

Älskade advents- och julpsalmer, tolkade av Klusterverket och domkyrkoorganist Jörgen Martinson.

Julaftons morgon från Göteborgs domkyrka, var med och sjung i julens psalmer!

I decennier har Göteborgarna fyllt domkyrkan på julaftons morgon, för att sjunga in julen tillsammans med Goss- och Flickkörerna. Vi lyssnar på julevangeliet och tänder tusen juleljus. När vi kommer ut ur kyrkan har det börjat ljusna.

Julbön från Biskopsgården i Karlstad

Biskop Sören Dalevi bjuder in till julbön, med läsning av julevangeliet ur nyutkomna Barnens bästa bibel Medverkar gör sångerskan Sonja Aldén och gitarristen Mattias von Wachenfeldt. Marcus-Gunnar Pettersson, som gjort illustrationerna till boken, är också där.

Julenatt, musikgudstjänst från Charlottenborgskyrkan i Motala

Stråkensemble, kompgrupp och orgel garanterar ett varierat ackompanjemang till julsånger och psalmer från olika traditioner. En sångensemble under ledning av Jenny Glans och med musikalisk ledning och arrangemang av Anton Glans. Präst är Petra Regnstrand.

Nådebringande juledag, en julkonsert från Kalmar domkyrka

Elin Skorup (sopran), Maria Forsström (mezzosopran) och Johan Christensson (tenor) sjunger ur den europeiska julmusikskatten tillsammans med domkyrkoorganist Jan H Börjesson.

Trettondedag jul

In Dulci Jubilo, en trettondagskonsert i Lunds domkyrka

Det medeltida uret i Lunds domkyrka ger en bild av trettondedagen när vi två gånger varje dag bjuds in till att följa de tre vise männen för att hylla det nyfödda Jesusbarnet. Samtidigt spelar domkyrkans minsta orgel, som göms inne i uret, hymnen In Dulci Jubilo. Som en röd tråd återkommer denna melodi i programmet och väver samman kända julmelodier med alldeles nykomponerad musik och läsningar ur Konungarnas tillbedjan av Lotta Lotass. Välkommen in i en skir klangvärld i Jesusbarnets närhet med vokalensemble, harpa och orgel under ledning av Robert Bennesh.

Fler konserter

Vill du se om din församling ordnar ytterligare digitala konserter? Titta i kalendern.

Sök konsert i kalendern