Uppställd filmkamera i förgrunden, två män som jobbar på en bärbar dator i bakgrunden.
Foto: Gustaf Hellsing/Ikon

Svenska kyrkans filmpris

Varje år delar Svenska kyrkan ut ett pris på 50 000 kronor till en film som håller hög konstnärlig kvalitet, och som synliggör existentiella, rättvise- och sociala frågor i berättelse och uttryck.

Om priset

Nominerade är de svenska långfilmer som har premiär under festivalen och som Svenska kyrkan kan använda i sina verksamheter.

Krav på vinnande film

• Hög konstnärlig kvalitet.
  • Filmens värderingar ska ses i ljuset av evangeliets budskap.
  • Filmens social- och rättviseaspekter ska beröra och angå, och genom filmens berättelse och symboler tydliggörs olika individuella och samhälleliga frågor och problem.
  • Filmen ska kunna användas i kyrkligt filmarbete.
  • Filmen har allmängiltig genomslagskraft och begränsas inte av sin nationella eller lokala kontext.

Filmfestivalen i Göteborg 2021

Filmfestivalen i Göteborg pågår 29 januari–8 februari. Under festivalen kan du ta del av ny film från hela världen, seminarier och samtal och mycket annat.

Program och biljetter finns på goteborgfilmfestival.se.

Utdelning av Svenska kyrkans filmpris

Svenska kyrkans filmpris delas ut i samband med att den vinnande filmen visas på festivalen.

Angelos symbol för kyrkans filmpris

Erland Forsbergs ikon Angelos, prissymbol för Svenska kyrkans filmpris.
Foto: Mikael Ringlander

Ikonen Angelos har tagits fram av Göteborgskonstnären och ikonmålaren Erland Forsberg. Tillsammans med en prissumma på 50 000 kronor överlämnas den varje år till vinnaren av Svenska kyrkans filmpris under Göteborg International Film Festival.

Tidigare vinnare av Svenska kyrkans filmpris