Begravningsmusik

Under begravningsgudstjänsten får de församlade både sjunga tillsammans och lyssna på musik i stillhet. Musiken kan också väcka gemensamma minnen av den avlidne.

Prästen ansvarar för gudstjänsten och för valen av psalmer. Om du har önskemål om psalmer eller annan musik, pratar du med prästen och kyrkomusikern. De vet också vilken musik som fungerar i gudstjänstlokalen, om det finns orgel och till exempel ett piano.

Prästen och kyrkomusikern vet även om det är möjligt att spela upp inspelad musik från till exempel en cd eller köpt musik från Itunes i den församling och kyrka där ni ska vara.

Några vanliga begravningspsalmer

• 189 Bliv kvar hos mig
  • 190 Bred dina vida vingar
  • 200 I denna ljuva sommartid (sista verserna)
  • 201 En vänlig grönskas rika dräkt (sista verserna)
  • 249 Blott en dag (se filmklippet nedan)
  • 251 Var jag går i skogar, berg och dalar
  • 256 Var inte rädd
  • 277 Så tag nu mina händer
  • 289 Guds kärlek är som stranden
  • 297 Härlig är jorden
  • 304 Lär mig, du skog, att vissna glad
  • 798 Som liljan på sin äng

Du kan välja både psalmer och andra musikstycken

Vid sidan av psalmerna spelas också ofta annan musik på begravningar. I spotifylistan här nedanför har vi samlat några exempel på sådan musik.

Spela inte upp från Spotify i gudstjänsten

Mycket av den musik som spelas i kyrkorna finns på Spotify, men av upphovsrättsliga skäl kan du inte använda Spotify för att spela upp musiken i kyrkan. Istället kan du till exempel ladda ner en låt från iTunes eller spela upp den från en cd-skiva. Cd-skivan måste vara i original eftersom kyrkan bara får använda ljudkällor som är utgivna med upphovspersonernas samtycke.