Bilden föreställer en skrivmaskin med ordet Equality på ett papper.
Lyssna

Vi verkar för en human flyktingpolitik

Svenska kyrkan verkar för att flyktingar får en rättssäker asylprövning och att de får en bra start i Sverige. Vi bygger detta på vårt uppdrag som kristna och vi gör det bland annat genom ett påverkans- och opinionsarbete i samhället.

Rätten att söka och få asyl vid förföljelse är en grundläggande mänsklig rättighet. Ytterst är det statens ansvar att människor kan utöva sina mänskliga rättigheter, men vi som kyrka ser det också som vårt ansvar.

Kyrkan ska engagera sig i samhällsfrågor

Som kristna är vi kallade att möta och stötta vår nästa. Därför hör det till kyrkans uppdrag att ta ställning och engagera sig i samhällsfrågor, för att tillsammans med andra bidra till ett jämlikt och gott samhälle. Därför vill vi verka för att människor får en rättssäker och human asylprocess.

Rättighetsbaserat arbetssätt – mänskliga rättigheter i praktiken

Människor ska få en bra start i Sverige

Som kristna är vi övertygade om att alla människor är skapade av Gud och lika värdefulla. Varje människa ska mötas med respekt och omsorg.

Svenska kyrkan vill ha ett samhälle där människor får bidra med sina förmågor. Ett samhälle där varje människa synliggörs och har möjligheter att etablera sig – hitta en bostad, lära sig svenska, gå i skola, arbeta och på olika sätt bidra till samhället. Och människor som får avslag på asylansökan ska behandlas värdigt. Särskilt viktiga är barnen.

Kyrkan vill bidra till sammanhållningen

Guds omsorg om människan känner inga gränser. Vi är alla lika inför Gud och alla har något att bidra med. Svenska kyrkan vill därför främja sammanhållning och gemenskap i samhället, även om vi är eller tycker olika.

Ett sätt att främja det är att göra människor som är nya i Sverige delaktiga i beslut som rör dem, men också i beslut som rör samhället i stort.

Vi gör vår röst hörd i det offentliga

Svenska kyrkan är en av de största civilsamhällesaktörerna i Sverige. I möten med asylsökande och nyanlända ser vi ibland oförutsedda konsekvenser av lagstiftning och myndigheters arbete. Dessa tar vi med oss när vi deltar i det offentliga samtalet:

  • Svenska kyrkan är ofta remissinstans och yttrar sig om förslag till lagar eller utredningar.
  • Svenska kyrkan har regelbunden dialog med myndigheter och kan uppmärksamma brister eller ge synpunkter på riktlinjer.
  • Svenska kyrkan gör offentliga uttalanden och skriver debattinlägg. Ibland görs dessa i egen regi av till exempel generalsekreteraren eller ärkebiskopen. Andra gånger görs de i samverkan med andra civilsamhällesaktörer eller med ekumeniska partner, i Sverige eller globalt.

Samarbetspartner i Sverige och Europa

Svenska kyrkan samverkar med andra aktörer.

Asylrättscentrum

Svenska kyrkan är en av huvudmännen i den ideella organisationen Asylrättscentrum. Organisationen ger gratis juridisk rådgivning och driver migrationsärenden. Den bidrar dessutom med kunskap om svensk asylrätt och asylprocessen.

Asylrättscentrum

Sveriges kristna råd   

Sveriges kristna råd, SKR, är en ekumenisk paraplyorganisation med 26 medlemskyrkor. Inom SKR finns bred samlad kunskap och lång erfarenhet av frågor inom migration och integration.   

Sveriges kristna råd

Churches Commission for Migrants in Europe

Churches Commission for Migrants in Europe, CCME, är en europeisk ekumenisk organisation som stöder kyrkor i deras arbete med flykting- och migrationsfrågor. CCME bedriver även påverkansarbete gentemot EU-institutionerna och Europarådet.

Churches Commission for Migrants in Europe

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén  

Svenska kyrkan är representerad i Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, EESK, som har en rådgivande funktion till EU:s institutioner och fungerar som en länk mellan EU och civilsamhället. 

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén