Digitala konserter och gudstjänster under fastan och påsken

Här kan du lyssna till ett urval konserter och gudstjänster under stilla veckan och påsken. På påskafton blir det barock och folkmusik från Lövstabruk, som framförs på den världsberömda Cahmanorgeln, nyckelharpa, och kohorn. På påskdagen sänds påskdagskonsert från Lunds domkyrka.

Påskafton avslutas med påsknattsmässa från Uppsala domkyrka.

På påskdagen sänds påskdagsgudstjänst 11.00 från Gustav Adolfs kyrka i Helsingborg. Alla konserter publiceras också på Youtube och Facebook.

Påskdagsgudstjänst från Gustav Adolfs kyrka i Helsingborg

Påskdagsgudstjänst från Gustav Adolfs kyrka i Helsingborg med församlingsherde Sofija Pedersen Videke.

Livet vann! Påskdagskonsert från Lunds domkyrka

Med trumpetfanfarer, orgelbrus och vokalmusik från renässansen till vår tid bjuder Lunds domkyrka in till en jublande musikalisk påskdagsupplevelse. Mitt i glädjen finns också en reminiscens av gravens mörker ur vilken ljuset föds. Musik av Bach, Palestrina och Gigout vävs samman med kända psalmteman. Allt under ledning av Robert Bennesh och Susannah Carlsson.

Påsknattsmässa från Uppsala domkyrka

Påsknattsmässa från Uppsala domkyrka med ärkebiskop Antje Jackelén.

Barock och folkmusik från Lövstabruk

Påskens budskap i toner från den unika 1700-talsmiljön i Lövstabruk i norra Uppland. Musiken rör sig sömlöst mellan barocken och folkmusiken med tydliga nerslag i den musik som kretsade kring bruket under 1700-talet. Då byggdes den numera världsberömda Cahmanorgeln i Lövstabruks kyrka. Konserten framförs av organist Lukas Arvidsson, sångerskan Miriam Andersén och nyckelharpisten Torbjörn Näsbom, som alla tre även är riksspelmän.

Påskbön från biskopsgården i Karlstad

Biskop Sören Dalevi bjuder in till påskbön, med läsning av text ur nyutkomna Barnens bästa bibel. Medverkar gör bland annat sångerskan Sonja Aldén.

Stabat Mater från Ekerö kyrka

Vi får följa Marias kamp nedanför korset där hennes älskade son Jesus lider en fruktansvärd död. Texten som härstammar från 1300-talet har tre delar. Den första delen betraktar, den andra uttrycker empati och den tredje sätter jaget i förhållande till Marias kamp. Från Ekerö kyrka sänds Pergolesis Stabat Mater i en bearbetning av musikerna själva. Kristina Hansson Unander sopran, Ulrika Skarby alt, Helena Hansson violin, Anna Hansson kontrabas och Kerstin Baldwin Sterner orgel

Jesu, meine Freude från Växjö domkyrka.

Jesu, meine Freude är en motett i elva  satser av Johann Sebastian Bach för 5-stämmig kör. En del av texten är skriven av Johann Franck men också hämtad från Romarbrevet. Motetten är den längsta och den mest musikaliskt komplexa av sex motetter som Bach skrev. Medverkande är Katedralsångarna, Christian Berg på cello, Fredrik Albertsson på orgel och Sten-Inge Petersson som dirigent.

Bach och folkmusik från Orsa kyrka.

I konserten introduceras accordinan, ett handbyggt litet instrument från Frankrike som gör sig väl tillsammans med orgeln. Konserten inleds med musik av Bach, men här möter vi även svenska tonsättare och musik från Orsa.  Konserten leds av Åsa Sundstedt och Åsa Arvidsson, kyrkomusiker i Orsa församling. Dubbelkvartett ur Orsa kyrkokör medverkar och Anita Agnas gästspelar i ett stycke skrivet för en accordeontrio.

Fastans psalmer i Åtvids Gamla kyrka

Psalmer från Fastlagssöndag till Palmsöndag framförs av ensembler från bl.a. barn- och ungdomskörer i Åtvids församling. Under musikalisk ledning av kyrkomusikerna Annacarin Abelson, Reine Eriksson och Kristina Rehnholm. Presentatörer är Martin Riessen och kyrkoherde Kirsten Alm.

Fler konserter

Vill du se om din församling ordnar ytterligare digitala konserter poch gudstjänster? Titta i kalendern.

Sök konsert i kalendern