Fullsatt kyrka där folk sitter och sjunger julsånger.
Foto: Johannes Frandsén

Finska

Välkommen till den sverigefinska församlingsgemenskapen på svenska.

En flaggstång med finska flaggan mot en blå och molnig himmel.

Suomeksi (finska)

Välkommen att fira Finlands självständighetsdag och ta dela av Mark Levengoods reflektioner om firandet. Filmen textad på svenska. Tervetuloa Ruotsin kirkon suomenkielisille sivuille. 6. joulukuuta juhlistetaan Suomen itsenäisyyspäivää.

De vackraste julsångerna - sjung med!

En finsk barnbok med titeln De vackraste julsångerna.
Sånghäftet för De vackraste julsångerna Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

En populär tradition att sjunga in de vackraste julsångerna har tagit steget till den digitala världen också. Följ med i julsångernas julkalender och lyssna, titta och sjung med i en ny inspelning varje dag. Från första advent, 27 november, till juldagen publiceras en ny inspelning på svenskakyrkan.se/kauneimmatjoululaulut

Några sånger framförs på svenska och meänkieli.

Finskspråkigt i Svenska kyrkan

Finska är hjärtats språk för många församlingsbor i Svenska kyrkan. Gemenskap på modersmålet är en stor tillgång och trygghet i vardag och fest. Sedan 1500-talet har det finska språket använts i församlingslivet i vår kyrka. Verksamhet på finska finns över hela landet.

I alla stift finns präster eller diakoner som talar finska. De hjälper dig att få information om dop, konfirmation, bröllop, och begravning, och finns till hands när livet känns svårt och du vill prata med någon.

Många församlingar har mötesplatser på finska, allt från söndagens gudstjänster till körsång och barnmusiklek.

Vill du vara med i kyrkans finskspråkiga verksamhet? Vänd dig till din hemförsamling för mer information, eller klicka på länken nedan för att komma till listan med sverigefinsk verksamhet.

Sverigefinsk församlingsverksamhet

Här finns länkar till församlingar och stift som har information om sverigefinsk verksamhet.

Bokstäver av ordet himmeli.

Himmeli - sverigefinsk tidning

Himmeli är Svenska kyrkans sverigefinska tidning. Den är gratis och går att beställa eller läsa digitalt.

Två händer håller i en käpp

Medarbetares drivkrafter

Vad är din kraftkälla i din vardag på jobbet? Vilken är din viktigaste arbetsuppgift? Sex medarbetare runt om i landet berättar vad som bär dem och motiverar i arbetet.

En flaggstång med finska flaggan mot en blå och molnig himmel.

Suomeksi (finska)

Sverigefinskt i Svenska kyrkan

• Finska är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige sedan år 2000.
  • Ungefär 730 000 personer i Sverige har finsk bakgrund.
  • Det sverigefinska arbetet är integrerat i många av Svenska kyrkans församlingar.
  • Omkring 150 personer är anställda i Svenska kyrkan för att arbeta med sverigefinskt församlingsarbete.
  • Den svenska psalmboken finns översatt till finska.

Sverigefinska telefonjouren

Om du behöver samtala om din livssituation på finska erbjuder Svenska kyrkan dig själavård på finska genom Sverigefinska telefonjouren, som nås via telefon, chatt och digitalt brev.

Du behöver inte säga ditt namn när du kontaktar oss. Du bestämmer samtalsämnet och om du vill, kan du också be om förbön.

Du får prata med en medmänniska som har tystnadsplikt. Jourmedarbetaren har fått utbildning till uppgiften och är antingen ideell eller medarbetare i Svenska kyrkan.

Soita Palvelevaan puhelimeen

Palveleva puhelin päivystää numerossa 020-26 25 00 joka ilta klo 21-23.

Palvelevan puhelimen chatti

Chatti on yhtä turvallinen kuin puhelin. Saat olla nimetön ja keskustelet päivystäjän kanssa kahden. Voit chattailla torstaisin ja sunnuntaisin klo 18-20.

Palvelevan puhelimen nettikirje

Palvelevan puhelimen nettikirjeen voit kirjoittaa ja lähettää nimettömänä.

Synpunkter på tjänsten Sverige-finska telefonjouren

Har du varit i kontakt med Sverigefinska telefonjouren och har synpunkter på tjänsten? I så fall är du välkommen att kontakta oss via mejl.