Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 96 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Finska

Finska är hjärtats språk för många församlingsbor i Svenska kyrkan. Gemenskap på modersmålet är en stor tillgång och trygghet i vardag och fest. Välkommen med i den sverigefinska församlingsgemenskapen.

Finskspråkigt i Svenska kyrkan

Sedan 1500-talet har det finska språket använts i församlingslivet i vår kyrka. Verksamhet på finska finns över hela landet.

I alla stift finns präster eller diakoner som talar finska. De hjälper dig att få information om dop, konfirmation, bröllop, och begravning, och finns till hands när livet känns svårt och du vill prata med någon.

Reformationsårets stora evenemang på finska. Konserter, teater, gudstjänstfirande, möten och intressanta gäster. Program för alla åldrar. Välkommen till Göteborg! Klicka på bilden för mer information.

Många församlingar har mötesplatser på finska, allt från söndagens gudstjänster till körsång och barnmusiklek.

Vill du vara med i kyrkans finskspråkiga verksamhet? Vänd dig till din hemförsamling för mer information.

Himmeli är Svenska kyrkans sverigefinska magasin. Den är gratis och går att beställa eller ladda ned. Klicka på bilden.

Sverigefinskt i Svenska kyrkan

• Finska är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige sedan år 2000.
  • Ungefär 700 000 personer i Sverige har finsk bakgrund.
  • Det sverigefinska arbetet är integrerat i många av Svenska kyrkans församlingar.
  • Omkring 150 personer är anställda i Svenska kyrkan för att arbeta med sverigefinskt församlingsarbete.
  • Den svenska psalmboken finns översatt till finska.
Finskspråkig telefonjour