Påskliljor
Foto: Alex & Martin

Finska

Finska är hjärtats språk för många församlingsbor i Svenska kyrkan. Gemenskap på modersmålet är en stor tillgång och trygghet i vardag och fest. Välkommen med i den sverigefinska församlingsgemenskapen.

Fira Mors dag den 9 maj

Finska morsdag firas andra söndagen i maj. I många församlingar är det också ett kyrkligt firande. Ta del av firande digitalt och musikandakten som spelats in i Maria kyrka i Järfälla.

Valkovuokkoja lähikuvassa metsämaisemassa.
Suomalaista äitenpäivää vietetään toukokuun toisena sunnuntaina. Foto: Gustaf Hellsing

Präst: Omar Ud-Din
Musiker: Hannele Iivonen, Lauri Antila, Max Åhman, Erik Iivonen

Mors dags gudstjänst och Mors dags kaffe

Den 9 maj kl 14 direktsänds Mors dags gudstjänst från Enköping. Efteråt liten kaffestund i så kallade ”break out rooms”/digitala grupprum, där ni får chans att prata i mindre grupper (zoom-länk aktiveras i maj)

suomenkielisille sivuille

Täältä löydät tietoa Ruotsin kirkosta suomeksi.

Finskspråkigt i Svenska kyrkan

Sedan 1500-talet har det finska språket använts i församlingslivet i vår kyrka. Verksamhet på finska finns över hela landet.

I alla stift finns präster eller diakoner som talar finska. De hjälper dig att få information om dop, konfirmation, bröllop, och begravning, och finns till hands när livet känns svårt och du vill prata med någon.

Många församlingar har mötesplatser på finska, allt från söndagens gudstjänster till körsång och barnmusiklek.

Vill du vara med i kyrkans finskspråkiga verksamhet? Vänd dig till din hemförsamling för mer information.

HIMMELI

Himmeli är Svenska kyrkans sverigefinska magasin. Himmeli är tvåspråkig. Välkommen att öppna ett fönster till det sverigefinska församlingslivet och bekanta dig med sverigefinnar i olika åldrar och livssituationer.

Länk till tidningen HIMMELI

Sverigefinskt i Svenska kyrkan

• Finska är ett nationellt minoritetsspråk i Sverige sedan år 2000.
  • Ungefär 700 000 personer i Sverige har finsk bakgrund.
  • Det sverigefinska arbetet är integrerat i många av Svenska kyrkans församlingar.
  • Omkring 150 personer är anställda i Svenska kyrkan för att arbeta med sverigefinskt församlingsarbete.
  • Den svenska psalmboken finns översatt till finska.

Sverigefinska telefonjouren

Om du behöver samtala om din livssituation på finska erbjuder Svenska kyrkan dig finskspråkig själavård via Sverigefinska telefonjouren, Palveleva puhelin. Jouren har  öppet alla dagar 21.00 - 24.00.