präst samtalar med en polis.
Foto: Magnus Aronson/Ikon

Kyrka-Polis i samverkan

Svenska kyrkan finns med i en överenskommelse om samverkan mellan Polismyndigheten, Svenska Kyrkan, Equmeniakyrkan och Stockholms katolska stift. Med i samverkan finns också de fackliga organisationerna vid polisen; Polisförbundet och ST.

Den grundläggande överenskommelsen för Kyrka-Polis i samverkan är skriven mellan Polismyndigheten och SKR (Sveriges Kristna Råd). Denna är sedan delegerad från SKR till Svenska kyrkan, Equmenia kyrkan och Stockholms Katolska stift. Med i samverkan finns också de fackliga organisationerna vid polisen; Polisförbundet och ST (statligt anställda).

Överenskommelsen möjliggör för församlingar att samverka med polisen. Lokala överenskommelser mellan lokal församling och lokal Polismyndighet kan tecknas och där finns många olika yrkeskategorier verksamma från Svenska kyrkan.

Polismyndigheten bekostar utbildning och fortbildning för de präster och diakoner som ska verka inom Kyrka-polis i samverkan. Församlingarna står för lönekostnaderna för de präster och diakoner under utbildningen och för det arbetar som de utför inom samverkan för Kyrka-Polis.

Kyrka-Polis i samverkan handlar om:

• att präster och diakoner kan bistå polisen vid överlämnande av dödsbud
  • att präster och diakoner kan vara ett stöd för polisanställda och anhöriga genom stödsamtal, avlastningssamtal eller själavård
  • att församlingar kan erbjuda brottsofferstöd
  • att präster och diakoner kan leda handledningsgrupper
  • att präster och diakoner kan genomföra minnesstunder för polisanställda och vara ett stöd för drabbade anhöriga och arbetskamrater till anställda som avlidit.