Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 96 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Annandag påsk

Jesus visar sig för alla lärjungar på olika sätt. Deras reaktioner är också olika. Några tvivlar på att det är verklighet, någon vill se bevis. Men oavsett deras reaktioner stannar Jesus hos dem och delar deras tillvaro.

JESUS VISAR SIG FÖR LÄRJUNGARNA

Efter att Jesus har blivit levande igen på påskdagen, visar han sig för lärjungarna på olika sätt.

I en av berättelserna vandrar två lärjungar tillsammans från Jerusalem till byn Emmaus. De går och pratar om glädje och sorg och allt däremellan. Plötsligt kommer en man och gör dem sällskap. De känner inte igen honom.

Det är Jesus som slår följe med dem, både som främling och vän. Han frågar lärjungarna: Vad är det ni går och talar med varandra om?

Lärjungarna berättar hela sin berättelse för främlingen om vad de varit med om. Jesus lyssnar till dem och går med dem. Återigen visar Gud sin uppmärksamhet på människolivet och sin delaktighet i det.

När de kommer fram till byn Emmaus ber de honom att stanna hos dem och äta tillsammans med dem.  Det är då som de plötsligt ser att det är Jesus.

JESUS GÅR PÅ VÅR SIDA I VARDAGEN

Annandagens budskap är att den uppståndne Kristus går vid vår sida på vägen och delar vår vardag. Den uppståndne Kristus visar att Gud är en levande Gud, inte alltid igenkännbar. En främling men på samma gång en välbekant vän.