Omslag till filmen Les géants.
Foto: unifrance.org

The Giants (2012)

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2012 gick till filmen "The Giants" som handlar om två bröder, 13 och 16 år gamla, som befinner sig ensamma på landsbygden en sommar.

Om filmen

The Giants (Les Géants) i regi av Bouli Lanners handlar om två bröder, 13 och 16 år gamla, som befinner sig ensamma på landsbygden en sommar. Övergivna av sina föräldrar spårar allt ur. Tillsammans med en kompis kör de bil och hittar på avancerat bus.

För att få pengar hyr de ut sitt hus och flyttar själva in i ett sommarhus som står tomt. Juryn beskriver filmen som "en bitterljuv saga" som skapar "en smittande känsla av befrielse och tilltro till det som är värdefullt i livet".

Priset delades ut den 16 mars av Lunds biskop Antje Jackelén i Rådhuset i Malmö. Juryn leddes av Beatrice Lönnqvist, Stockholm.

juryns motivering

"Med ett magnifikt foto och ett imponerande samspel berättar The Giants en bitterljuv saga om tre överlevare. Vi dras in i ett gränslöst landskap där pojkarnas äventyr skildras med fördomsfri kreativitet och humor, utan vuxnas pekpinnar. Resultatet är en smittande känsla av befrielse och tilltro till det som är värdefullt i livet!"

Produktionsfakta

Land: Belgien/Frankrike/Luxenburg 2011
Regi och manus: Bouli Lanners
I rollerna: Paul Bartel, Zacharie Chasseriaud och Marthe Keller
Speltid: 84 min

2012 års jury

  • Erik Bäfving, filmare, Malmö
  • Alexandra Therese Keining, filmare, Malmö
  • Nils Lundström, pedagog och musiker, Malmö
  • Beatrice Lönnqvist, präst och stiftsadjunkt, Stockholm