Nya sångpärlor på finska

Nyhet Publicerad Ändrad

Helmiä – psalmer och sånger på finska heter Svenska kyrkans nya sång- och psalmutgåva. Helmiä betyder pärlor och boken innehåller sångskatter både från Sverige och Finland.

– Jag är så glad att den här sångsamlingen äntligen är klar, säger Anne Simonsson, kyrkokansliets handläggare för finskspråkigt arbete,  som lett arbetet med att ta fram boken. 

Under flera års tid har man översatt nyare svenska psalmer till finska och nu finns många av dem äntligen samlade. Utöver psalmöversättningarna innehåller boken både gamla och nya psalmer och sånger från Finland. Sverigefinska församlingsbor och medarbetare från hela landet har fått vara med och bidra med sina favoriter till den här boken.

– Vi ville skapa en bruksbok som utöver gudstjänsterna är lätt att ta med sig både till läger, retreater och körövningar och som innehåller sånger för alla åldrar, berättar Anne.

En fin bro över Bottniska viken

Helmiä är inte en officiell psalmbok från Svenska kyrkan utan en psalm- och sångutgåva som skapats i samarbete med Verbum förlag.
– Vi har ju redan Svenska kyrkans psalmbok på finska, Helmiä är en kompis och komplement till den, säger Anne. De nya psalmöversättningarna kommer att berika det sverigefinska församlingslivet och samtidigt kommer man att föra den finska sång- och psalmtraditionen vidare i Sverige.
– Helmiä formar en fin bro över den Bottniska viken, konstaterar Anne nöjt.

Den nya sångutgåvan tas festligt i bruk söndagen den 21 februari i Stockholms finska kyrka.
– Klockan 11 på söndagen kommer det att höras många finska stämmor i Slottsbacken, lovar Anne.

 

Helmiä – psalmer och sånger på finska

Sångsamlingen Helmiä

Samlingen innehåller 117 psalmer och sånger, hämtade främst ur Den svenska psalmboken med tillägg, Psalmer i 90-talet och Psalmer i 2000-talet. Dessutom innehåller den ett antal traditionella och nya psalmer och sånger från Finlands evangelisk-lutherska kyrkas sångtradition. Köp boken via Verbum