Två små pojkar står vid en julkrubba.
Foto: Josefin Casteryd /Ikon

Julevangeliet tröstar oss - 25 december

Nyhet Publicerad Ändrad

Julens händelser ingår i Guds stora masterplan som profeter hade berättat om i förväg. De hade gett en föraning om det som skulle komma. Planen är utformad för oss som lever mitt i osäkerhet, främlingskap och förluster. Så att vi får möta den Enda som inte överger oss, inte lämnar utan skydd och trygghet.

Juldagen 2016

Jag följer ett par realityserier på tv. Det finns nog en för varje smak. Unga och gamla deltagare filmas i olika sammanhang, i ovanliga omständigheter. De har chansen att prova på allt möjligt: att kopplas ihop med okända, att bo på öde öar, att tävla i tatueringskonst, att starta restauranger utan behövliga kunskaper. Oro, svett och misslyckanden hamnar i fokus och anses underhållande av publiken - av oss som inte får nog av dessa märkliga äventyr.

En dagsaktuell realityresa har besvär och smuts som beståndsdelar. Ett ungt par måste lämna sitt hem och åka tråklångsamt på smala och dammiga vägar till en främmande stad. Det rör sig inte om en lyxig semesterresa. Paret har varken fått välja resmålet eller tidpunkten. Väl framme består utmaningen av att sova över på ett unket ställe, typ ladugård. Där mitt i smutsen, långt ifrån hygien och vård föds deras lilla barn. Ett barn som har lämnat sitt himmelska hem för att födas till världens smärta.

Denna realityresa som vi brukar kalla för julevangeliet kryllar av tråkigheter och situationer där de medverkande förlorar kontakten med det som känns bra. Paret åker ifrån sin mysiga bostad, från den bekanta orten. Änglar som flyger in med sitt meddelande försvinner direkt tillbaka till himlen så att herdarna blir snopna. Herdarna springer iväg och överger sina får som är tvungna att klara sig utan skötsel och skydd.

Ändå vill vi läsa julevangeliet varje år, höra om dessa motgångar och häpnas över denna övergivenhet. Var är det som attraherar oss i berättelsen? Kanske dess sista mening som handlar om herdarna:

 ”och allt var så som det hade sagts dem.”

Julens händelser ingår i Guds stora masterplan som profeter hade berättat om i förväg. De hade gett en föraning om det som skulle komma. Planen är utformad för oss som lever mitt i osäkerhet, främlingskap och förluster. Så att vi får möta den Enda som inte överger oss, inte lämnar utan skydd och trygghet. Den Enda som kan rädda oss från svek, från oss själva, från döden. Alltså: världens bästa och längst varande realityprogram om den eviga, heliga verkligheten.

Julevangeliet tröstar oss med värme och kärlek. Låt oss tro på julens löfte om Jesus som räddar oss, ger oss himmelen som julklapp! Låt oss glädjas åt det som herdarna fick höra: Allt är så som det har sagts oss!

Satu Rekola
Präst

Tankar inför helgen

Under rubriken Tankar inför helgen funderar en präst, diakon, församlingspedagog eller kyrkomusiker varje vecka om  den kommande söndagens tema och bibeltexter. Här kan du få hjälp att tänka på vad den kristna tron kan betyda i din vardag, i samhället och i ditt liv. 

Här kan du läsa tidigare veckors tankar.