Musikhjälpen 2016 ger hopp till skolbarn

Nyhet Publicerad Ändrad

Den 12-18 december går Musikhjälpen av stapeln i Örebro. Temat i år är ”Barn i krig har rätt att gå i skolan” och som vanligt är Svenska kyrkan med och samlar in pengar.

– När Musikhjälpen gick ut med att årets insamling ska fokusera på barn i krig och deras rätt att gå i skola kändes det självklart för oss i Svenska kyrkan att gå all in. Det här är en fråga som vi kämpar för varje dag. Svenska kyrkans internationella arbete finns till exempel på plats i Sydsudan, där spänningarna mellan olika folkgrupper är stora och över en miljon barn inte går i skolan, säger Ingemar Söderström, kyrkoherde för Örebro pastorat.

Låtönskningar i en studio 

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som funnits i Sverige sedan 2008. En vecka om året i december sänder P3 och SVT/SVT Play dygnet runt för att lyfta fram en undangömd humanitär katastrof. I programmet blir tre kända programledare inlåsta i en studio på ett torg i en svensk stad, i år Örebro, där de får besök av engagerade människor och artister som uppträder och tar emot låtönskningar som bidrar till insamlingen.

"Skolan grunden för allt"

Anna-Maria Sandström är Svenska kyrkans regionala representant för Afrikas horn. Hon ser på nära håll vad skolan gör för barn i Sydsudan – och för hela samhället.

– Skolan är grunden för nästan allting – för att kunna förstå och påverka sitt eget liv och sin framtid, för att kräva sina rättigheter och för att kunna ställa krav på sin egen regering. Barns skolgång, och framför allt tjejers skolgång, ger positiva effekter i hela samhället, säger Anna-Maria Sandström.

Hockeymatch och hyllningskonsert

Svenska kyrkan i Örebro startade insamlingen redan i november, dels med en välgörenhetsmatch i samarbete med Örebro Hockey, dels med en hyllningskonsert till Bob Dylan i S:t Nicolai kyrka tillsammans med Nerikes Allehanda.

Hockeymatchen samlade in över 70 000 kronor, och konserten 29 605 kronor.

Läs mer i vår blogg

Publicerad: