Nyheter

Prenumerera via RSS

Sexton filmer nominerade till kyrkans filmpris

Publicerad

På fredag den 27 januari invigs filmfestivalen i Göteborg. Ett av årets teman är "Gudar och människor". Svenska kyrkan finns på plats för att ordna seminarier och dela ut filmpris till en av de 16 nominerade filmerna.

Juluppropet: grupper får inte spelas ut mot varandra

Publicerad

Det är allvarligt att engagemang för barn och unga hånas och att grupper spelas ut mot varandra. Förakt mot generositet och välvilja kan få katastrofala följder. Landets kyrkoledare kommenterar reaktionerna på Juluppropet, som avslutas den 31 januari, på Aftonbladet debatt.

Ärkebiskopen besökte norra Irak

Publicerad

Utsatta minoriteters svåra situation i norra Irak var fokus när Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén under fem dagar besökte flera mindre byar i just Norra Irak.

70 000 har skrivit under Juluppropet

Publicerad

Över 70 000 personer har skrivit under Juluppropet, som avslutades 31 januari. Många namn återstår fortfarande att räkna, så siffran kan bli ännu högre. Den 7 februari överlämnas namnen till migrationsminister Morgan Johansson.

Samernas nationaldag 6 februari med jubileum

Publicerad

Samefolkens dag, den samiska nationaldagen, som firas den 6 februari, blir allt viktigare för samer i alla länder. Det säger Sylvia Sparrok, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan.

42,6 miljoner kronor i årets julkampanj

Publicerad

42,6 miljoner kronor samlades in under Svenska kyrkans julkampanj. Mer än 15 000 bilder och videor med hashtaggen #5för5 har publicerats i sociala medier för att uppmärksamma julkampanjens tema: Låt fler få fylla fem!

Möt ärkebiskopen på Fyrishov i Uppsala

Publicerad

Morgonbön på Fyrishov, språkcafé, pilgrimsvandring och besök på Uppsala garnison, det är några av programpunkterna när ärkebiskop Antje Jackelén besöker Gamla Uppsala församling under fyra dagar nästa vecka.

Juluppropets 79.224 namn överlämnade till Morgan Johansson

Publicerad

På tisdagen den 7 februari mötte kyrkoledare migrationsminister Morgan Johansson på Rosenbad. Kyrkorna överlämnade namnunderskrifter till stöd för Juluppropet och fick beröm av Morgan Johansson för sitt arbete för flyktingar.

Omtvistat dokument lämnas ut efter överklagan

Publicerad

Svenska kyrkans överklagandenämnd har beslutat att lämna ut dokumentet ”Synpunkter Folke Bohlin”, efter överklagande av kyrkokansliets beslut hösten 2016 att inte lämna ut dokumentet.

Eskalerande strider i Sydsudan tvingar hundratusentals på flykt

Publicerad

Svältkrisen och våldet får människor att fly i hundratusental från Sydsudan. De flyr med alla sina tillhörigheter och räknar inte med att kunna återvända, berättar Anna Garvander, humanitär chef för Svenska kyrkans internationella arbete, som nyligen besökte gränsområdet i Uganda dit 3000 flyktingar anländer varje dag.

Ko-effekten räddar liv

Publicerad

På söndag, den 26 februari, startar Svenska kyrkans årliga insamlingskampanj under fastetiden. Målet är att samla in 35 miljoner kronor. I år lyfts ko-kalvprojektet i Tanzania som hjälper människor att skapa sig en framtid med hjälp av en ko. Tusentals frivilliga och anställda är engagerade i kampanjen.

Ärkebiskopen på DN debatt: ”De kristna minoriteternas existens i Irak måste säkras”

Publicerad

Risken finns att många i den kristna minoriteten i Irak ger upp, säljer allt de har kvar och lämnar landet. Samtidigt som kristna och muslimska kyrkoledare och politiker vill att den kristna minoriteten i landet blir större snarare än mindre. Sverige måste med kraft driva på för att EU och FN ska agera, skriver ärkebiskop Antje Jackelén.

Religion kan vara en positiv kraft för jämställdhet

Publicerad

På många håll i världen försvåras kampen för kvinnors rättigheter. På internationella kvinnodagen vill vi påminna om att vi behöver stötta dem som arbetar för förändring inom religiösa samfund, skriver Erik Lysén idag i en debattartikel.

Juluppropet fortsätter

Publicerad

Styrelsen för Sveriges kristna råd beslutade idag att fortsätta påverkansarbetet kring Juluppropet fram till sommaren 2019, trots att själva namninsamlingen nu är avslutad.

Ung och vill se världen?

Publicerad

Är du mellan 20 och 30 år och pluggar eller är aktiv inom internationellt arbete med social eller diakonal inriktning, eller känner du någon som är det? Sök stipendiet Anders gåva.

De flyr undan svält och strider

Publicerad

I Sydsudan dör människor nu av hunger och hjälpbehoven är enorma. En situation med svår torka förvärras av ett blodigt inbördeskrig. Svenska kyrkans internationella arbete bidrar med akut nödhjälp för att flyktingläger i norra Uganda snabbt ska färdigställas för människor som flyr undan strider och svält.

Ärkebiskopen med anledning av dådet i Stockholm

Publicerad

Nyheter om terrordåd har nått oss allt för ofta under de senaste åren. De har kommit från många håll i världen. Vi har fruktat att det också kan hända i vårt land. Nu har det skett.

Ärkebiskop Antje om bombattentaten mot kyrkor i Egypten

Publicerad

Än en gång har våra koptiska trossyskon utsatts för bombattentat i och framför kyrkor. Bestörtningen är stor och våra tankar går till de drabbade och den koptiska kyrkans ledare. Det säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Flyktingar vittnar om att civila skjuts ihjäl i Sydsudan

Publicerad

Uppsamlingsplatsen Ngomoroma i norra Uganda är fylld till bristningsgränsen. De senaste dagarna har antalet flyktingar ökat kraftigt på grund av nya attentat i Sydsudan. William Onen och hans team från Svenska kyrkans partner, Lutherska världsförbundet, arbetar intensivt för att försöka hantera situationen.

Biståndet ökar – men de fattigaste länderna får mindre

Publicerad

EU har upprepade gånger lovat att prioritera stöd till de allra fattigaste länderna. Årets statistik visar på en motsatt trend. Sverige måste verka för tydliga regler som ser till att grundprinciper om fattigdomsbekämpning och utveckling inte glöms bort.

Predikan på påsknatten

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackeléns predikan i Uppsala domkyrka, påsknatten 15 april 2017.

Ny spalt med frågor och svar om relationer

Publicerad

Caroline Burstedt och Louise Nordström som är familjerådgivare i Örebro Pastorat har startat en spalt där de svarar på frågor om kärlek och relationer.

Nära 30 000 personer att rösta på i kyrkovalet

Publicerad

Nu är registreringstiden avslutad för nomineringsgrupper och kandidater inför höstens kyrkoval den 17 september. Nära 30 000 unika personer ställer upp i valet, där cirka 15000 platser ska tillsättas.

​​Joachim Gauck Svenska kyrkans gäst på Bokmässan

Publicerad

Tysklands nyligen avgångne president Joachim Gauck är Svenska kyrkans gäst på Bokmässan i Göteborg i höst. Som luthersk präst i forna DDR spelade Joachim Gauck en aktiv roll i de händelser som ledde till murens fall. Han var också en drivande kraft när det ökända Stasi-arkivet öppnades och gjordes tillgängligt för allmänheten.

Humanitär hjälp efter krig och torka i Nigeria

Publicerad

I två år har stora delar av delstaten Borno i nordöstra Nigeria varit isolerade på grund av att den väpnade gruppen Boko Haram haft kontroll över området. Stora bevattningssystem har totalförstörts och den storskaliga lokala jordbruksproduktionen har blivit lidande.

Världens lutheraner möts i Namibia

Publicerad

I veckan samlas 800 deltagare från 145 medlemskyrkor när Lutherska världsförbundet, LVF, håller sin tolfte generalförsamling i Namibias huvudstad Windhoek.

Så användes 75 miljoner till flyktingar och asylsökande

Publicerad

2016 rekordförstärktes Svenska kyrkans arbete med asylsökande och flyktingar med 75 miljoner kronor. Medlen har berikat vardagen för asylsökande och nyanlända i Sverige och människor i flyktområden på Afrikas horn och i Mellanöstern har fått akut stöd.

Engagemang och gemenskap när världens lutheraner möttes i Namibia

Publicerad

Lutherska världsförbundet, LVF, har avslutat sin tolfte generalförsamling i Namibias huvudstad Windhoek. Ny ordförande i LVF blir den nigerianske ärkebiskopen Musa Panti Filibus. Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén blev omvald som ledamot i det styrande rådet för LVF, och hon blir också en av sju nya vicepresidenter.

Ärkebiskopen besöker Sydafrika

Publicerad

Idag åker ärkebiskop Antje Jackelén till Sydafrika för att den närmaste veckan bland annat träffa ärkebiskop Thabo Makgoba och andra religiösa ledare. Hon ska också predika i S:t George Cathedral och besöka ett projekt med mentormammaskap som stöds av Svenska kyrkans internationella arbete. Dessutom blir det ett möte med ärkebiskop emeritus Desmond Tutu.

Global bönedag mot svält!

Publicerad

Söndagen 21 maj ber vi för de medmänniskor som är drabbade av hungersnöd och svält. Nu krävs akuta insatser för att rädda liv. Svenska kyrkans internationella arbete samarbetar med partner i flera av de drabbade länderna.

Kyrkorna skriver till Migrationsverket om konvertiter

Publicerad

Sveriges kristna råd skriver idag (24/5) ett öppet brev till Migrationsverket om myndighetens bemötande av kristna konvertiter när asylansökan utreds. I brevet ger kyrkorna tre konkreta förslag till Migrationsverket.

Ärkebiskopen besökte Sydafrika

Publicerad

Den 18-24 maj besökte ärkebiskop Antje Jackelén Sydafrika. Hon mötte kristna och andra religiösa ledare, gjorde hembesök i Khaylitsha där människor lever under svåra omständigheter, predikade, föreläste och träffade Svenska kyrkans samarbetsorganisationer i Södra Afrika.

460 miljoner till kyrkligt kulturarv

Publicerad

Fördelningen av den kyrkoantikvariska ersättningen för 2018 är klar. Svenska kyrkans stift och församlingar får dela på 460 miljoner kronor för att bevara och skydda det kyrkliga kulturarvet.

UNHCR rapporterar oegentligheter i flyktingläger

Publicerad

FN:s flyktingorgan UNHCR har efter beskyllningar om bedrägeri och korruption gjort en omfattande utredning av förhållandena i flyktinglägret Kakuma i Kenya. Inga misstankar riktas i nuläget mot Svenska kyrkans lokala partner Lutherska Världsförbundet som arbetar i lägret.

Ny studie om religionsdialog och interreligiös samverkan

Publicerad

Nu släpps rapporten "Religionsdialog och interreligiös samverkan i Svenska kyrkans församlingar 2016". Den handlar om församlingarnas engagemang i religionsdialog och har gjorts på uppdrag av kyrkomötet 2014.

Svenska kyrkan lyfter begreppet Bildning på bokmässan

Publicerad

I dag presenteras programmet för Bokmässan 2017. Svenska kyrkan är huvudansvarig för årets tema ”Bildning”. Vid sidan av den etablerade Se människan-scenen kommer Svenska kyrkan att ha program på ytterligare två scener som lyfter en mängd perspektiv på begreppet bildning.

Debatt: "Både kyrkan och världen behöver ekumeniken"

Publicerad

Idag (2 juni) skriver landets kyrkoledare en gemensam debattartikel i tidningarna Dagen och Sändaren om de många skälen till arbetet för kristen enhet. Artikeln antogs vid årsmötet för Sveriges kristna råd den 30 maj och undertecknas av ärkebiskop Antje Jackelén.

Be för London

Publicerad

Svenska kyrkan i London har öppet som vanligt i dag söndag 3 juni. Be gärna för drabbade, anhöriga, räddningspersonal, den svenska församlingen i London, dess personal, volontärer och andra engagerade.

Ärkebiskopen får utmärkelse i England

Publicerad

I går mottog ärkebiskop Antje Jackelén The Lambeth Cross for Ecumenism vid en särskild mottagning i London. Utmärkelsen delas ut av ärkebiskopen av Canterbury till den som i det ekumeniska samarbetet gjort framstående insatser för Engelska kyrkan eller för dialogen mellan religionerna.

Ockupationen måste upphöra

Publicerad

I dagarna har det gått femtio år sedan Sexdagarskriget och den israeliska ockupationen av Palestina inleddes. Omvärldens krav på en fredlig lösning på konflikten har hittills inte haft någon effekt.

Studiedokument om kyrkan i det offentliga rummet

Publicerad

Nu finns ett studiedokument från Lutherska världsförbundet om hur och varför kyrkan agerar i det offentliga rummet och vill vara med och påverka samhällsbygget. Det gäller både i Sverige och i övriga världen, diakonalt och strukturellt.

Gemensamt tack till påve Franciskus idag

Publicerad

Idag träffade Svenska kyrkans ärkebiskop, Antje Jackelén, och biskopen för Stockholms katolska stift, Anders Arborelius, påve Franciskus i Rom för att tacka för påvens engagemang och närvaro i Lund och Malmö i höstas då katoliker och lutheraner tillsammans uppmärksammade 500-års minnet av reformationen.

Kyrkostyrelsen antog skrivelse om kyrkohandboken

Publicerad

Kyrkostyrelsen har idag beslutat att överlämna skrivelsen Kyrkohandbok för Svenska kyrkan del I till kyrkomötet. I skrivelsen ingår, som bilaga, förslaget till kyrkohandbok som är tänkt att användas från och med pingstdagen 2018.

​Livets vatten tema för samiska kyrkodagar

Publicerad

”Livets källa – Livets vatten” är temat för Samiska kyrkodagar som inleds i morgon, och pågår till söndag 18 juni. Temat knyter naturligt an till platsen, vid vattnet i natursköna Árviesjávrrie/Arvidsjaur.

Ärkebiskopen programledare i Karlavagnen

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackelén är en av programledarna i årets upplaga av Karlavagnen Sommarkväll i Sveriges Radio P4. Måndagen den 26 juni kan lyssnarna samtala med ärkebiskopen om hur deras tro ser ut.

Massor av möjligheter att rösta i kyrkovalet

Publicerad

Med exakt tre månader kvar till kyrkovalet den 17 september pågår förberedelser för fullt för att göra valet synligt och än mer tillgängligt för de 5,2 miljoner röstberättigade. Bland annat blir det möjligt att rösta i Sky City på Arlanda och i köpcentret Nordstan i Göteborg.

Samiska kyrkodagar avslutade i Árviesjávrrie/Arvidsjaur

Publicerad

Den 16–18 juni 20217 besöktes Árviesjávrrie/Arvidsjaur av uppemot 500 deltagare på de samiska kyrkodagarna. – Svenska kyrkan kan leda och vara ett exempel i storsamhället, sa artisten Sofia Jannok på de samiska kyrkodagarnas avslutande seminarium om rätten till vatten.

Ärkebiskopen på DN-debatt: ”Religion kan leda människor ut ur våldsbejakande extremism”

Publicerad

Om vi ska förstå och agera mot våldsbejakande extremism behöver vi göra upp med en krampaktig syn på religion. De fredsbejakande krafterna i varje religion behöver stärkas. Detta skriver ärkebiskop Antje Jackelén på DN-debatt tillsammans med Anna Carlstedt – nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, Aron Verständig – ordförande Judiska centralrådet, och Salahuddin Barakat – imam och grundare av Islamakademin.

Utökade insatser i Sydsudan och Uganda

Publicerad

Svenska kyrkan utökar sina humanitära insatser i Sydsudan på grund av torkan som drabbat flera afrikanska länder. I Uganda utökas insatserna i och med ett ökat antal flyktingar från Sydsudan som flytt på grund av torka och konflikter. Insatserna ska bland annat bidra till att fler människor får tillgång till mat och rent vatten.

Kyrkoledare på Afrikas horn om hungersnöden: "Vi måste agera nu"

Publicerad

Vi måste agera och vi måste agera nu. Det var huvudbudskapet från 39 kyrkoledare på Afrikas horn som i dagarna träffades i Nairobi för att mobilisera alla krafter och resurser för att motverka den hungersnöd som just nu drabbar miljontals människor i östra Afrika.

Evangelierna är översatta till meänkieli

Publicerad

I samband med Tornedalingarnas dag i Övertorneå på lördag, 15 juli, presenteras de fyra evangelierna färdigöversatta från grekiska till meänkieli, ett av Sveriges minoritetsspråk.

Kandidatlistorna klara till kyrkovalet

Publicerad

Vem kan jag rösta på i kyrkovalet? Nu är alla grupp- och kandidatlistor klara, och visar att 29 467 unika individer ställer upp i kyrkovalet den 17 september. Åldersgränsen för att kunna bli vald är 18 år och de flesta av de totalt 71 artonåringarna finns i Lunds och Härnösands stift.

En månad kvar till kyrkovalet 2017

Publicerad

Om exakt en månad är det kyrkoval för alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år. Idag presenteras nomineringsgrupperna i kyrkomötesvalet, som svarar på vad de tycker är viktigast i Svenska kyrkan framöver.

Öppen föreläsning om religionens roll i vattenfrågor

Publicerad

Som del av World Water Week i Stockholm bjuder Kyrkornas Världsråd in trossamfund, församlingar och allmänheten till en öppen föreläsning och workshop den 30 augusti, under titeln ”Water and Faith: Building partnerships to achieve the SDGs”.

Ärkebiskopen om respekt för lagen och fredade rum

Publicerad

Fredagen den 25 augusti genomförde polisen en så kallad inre utlänningskontroll vid ett familjeläger som anordnades av Svenska kyrkan i Malmö. Fem familjer fördes bort då de saknade tillstånd att uppehålla sig i Sverige. Händelsen har väckt mycket uppmärksamhet och en del frågor.

Utökade insatser mot svält i Somalia

Publicerad

Svenska kyrkan utökar nu de humanitära insatserna i Somalia på grund av torkan som fortsätter drabba flera länder i Afrika. Insatserna ska bland annat bidra till att fler människor får tillgång till mat, vatten och sanitet.

Nu kan du rösta i kyrkovalet

Publicerad

Nu har röstkorten skickats ut till de 5,2 miljoner röstberättigade i kyrkovalet, som äger rum den 17 september. Måndag den fjärde september börjar förtidsröstningen som kan ske var man än befinner sig i landet, till och med valdagen.

Svenska kyrkan utökar insatser mot svält i Somalia

Publicerad

Svenska kyrkan utökar nu de humanitära insatserna i Somalia på grund av torkan som fortsätter drabba flera länder i Afrika. Insatserna ska bland annat bidra till att fler människor får tillgång till mat, vatten och sanitet.

Sveriges kristna råd i GP: "Arbeta för att minoriteter ska kunna leva i sina hemländer"

Publicerad

En majoritet av kristna och andra minoriteter i Syrien och Irak har under de senaste åren tvingats på flykt. Den svenska regeringen behöver nu agera kraftfullt inom FN:s säkerhetsråd och EU för att minoriteter ska kunna leva i sina hemländer och leva i samexistens med andra. Det skriver ärkebiskopen med Sveriges kristna råd i Göteborgsposten.

Biskopar i DN: Samhället måste sluta att skydda nazister

Publicerad

Svensk lagstiftning och rättstolkning måste ses över för att kunna begränsa nazistiska och rasistiska organisationers möjlighet att kränka och hota i det offentliga rummet, det skriver ärkebiskop Antje Jackelén och biskopen i Göteborgs stift Per Eckerdal i DN Kultur.

Tack för din röst i kyrkovalet!

Publicerad

Deltagandet i Kyrkovalet 2017 har varit rekordstort, med nära en miljon medlemmar som röstade, något som vittnar om både engagemang och framtidstro.

Svenska kyrkan i GP: Skriv under FN:s kärnvapenförbud

Publicerad

"Vi förväntar oss nu att regeringen snarast undertecknar konventionen och att Sverige genom riksdagen därefter med bred majoritet ratificerar konventionen som förbjuder kärnvapen", skriver Svenska kyrkan, Amnesty och många fler i Göteborgsposten idag.

Ökad biståndsbudget en viktig signal

Publicerad

Svenska kyrkan välkomnar den historiskt stora biståndsbudget som regeringen presenterat idag, där målet om 1 procent av BNI uppnås för första gången i den nya beräkningsmodellen.

Anslag gällande utlandsförsamlingarnas indirekta val till kyrkomötet

Publicerad

Resultatet av det indirekta valet till kyrkomötet från utlandsförsamlingarna är klart. Av de 31 utlandsförsamlingarna har 20 genom sina kyrkoråd deltagit i valet till kyrkomötet. De rangordnade listorna från kyrkoråden har sammanställts och kandidaterna tilldelats röster enligt kyrkoordningen 39 kap. 22 §. Här kan du se resultatet.

Per Anger-priset till Gégé Katana Bukuru, Kongo

Publicerad

Per Anger-priset delas ut varje år, på uppdrag av regeringen, till en modig person som arbetat för demokrati eller för människor i katastrofsituationer. I år går priset till Gégé Katana Bukuru från DR Kongo för hennes ihärdiga kamp för kvinnors rättigheter.

Modiga människor prisas för ovärderligt rättighetsarbete

Publicerad

Colombia är ett av världens farligaste länder för människorättsförsvarare. Under flera decennier har människor kämpat för sina rättigheter mitt i den väpnade konflikten. För sjätte året i rad uppmärksammar Svenska kyrkan och Diakonia deras modiga arbete med ett nationellt pris. I år, under implementeringen av fredsavtalet, är priset viktigare än någonsin.

Ärkebiskopen hos kristna trossyskon i Pakistan

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackelén har besökt den kristna kyrkan Church of Pakistan. Under en händelserik vecka har hon samtalat med kyrkliga företrädare och andra religiösa ledare, invigt en kyrka, besökt skolor och samtalat på svenska ambassaden i Islamabad.

De får Svenska kyrkans kulturstipendium 2017

Publicerad

Årets mottagare av Svenska kyrkans kulturstipendier är klara. Fem projekt får dela på stipendiesumman 500 000 kronor. Intresset var i år rekordstort med 475 ansökningar.

Nästa vecka börjar kyrkomötet

Publicerad

Tisdag den 3 oktober inleds årets kyrkomöte. Kyrkomötets första session pågår i fyra dagar och inleds som vanligt med gudstjänst i Uppsala domkyrka. Nytt för i år är att kyrkomötet miljödiplomeras.

Svenska kyrkan på Bokmässan

Publicerad

På torsdag slår Bokmässan i Göteborg upp sina portar. Svenska kyrkan är huvudansvarig för årets tema Bildning. På tre scener kommer begreppet att belysas ur en mängd perspektiv.

Stöd insamlingen för världens barn

Publicerad

Svenska kyrkans internationella arbete är en del av insamlingen Världens Barn. Det handlar om alla barns självklara rättighet till hälsa, utbildning och framtid.

Rekordhögt valdeltagande i kyrkovalet 2017

Publicerad

Den slutgiltiga röstsammanräkningen visar på ett valdeltagande på 19,08%, vilket är det högsta valdeltagandet i kyrkovalet sedan 1934. Det är även det högsta antalet röstande i ett kyrkoval någonsin med 984 680 avgivna röster.

Ytterligare stöd till torkdrabbade i Somalia och Etiopien

Publicerad

Den svåra torkan på Afrikas horn leder fortsatt till allt fler människor drabbas av svår undernäring. Svenska kyrkan anslår nu ytterligare medel till drabbade i Somalia och Etiopien. Insatserna består bland annat av tillgång till rent vatten och förebyggande av sjukdomsspridning.

Undernäring en skam för vår tid

Publicerad

Antalet undernärda har ökat det senaste året på grund av en allt mindre fredlig värld. Arbetet för fred är centralt och här behöver FN, regeringar och frivilligorganisationer bidra. Det skriver Erik Lysén i en debattartikel på livsmedelsdagen.

Ny rapport: Går för långsamt att uppnå EU:s biståndslöfte

Publicerad

Idag släpper nätverket Concord rapporten Aidwatch. Den visar att det går för långsamt innan EU når målsättningen om att minst 0,7 % av medlemsländernas bruttonationalinkomst ska gå till internationellt bistånd. Svenska kyrkan är medlem i svenska Concord.

Svenska kyrkan i utlandets tre nya chefer presenterar sig

Publicerad

Rickard Jönsson är ny chef för avdelningen för Svenska kyrkan i utlandet i Uppsala och för den samlade verksamheten. Pernilla Håkansdotter Olsson är utlandschef och Lena Brolin ny ställföreträdande utlandschef. Från oktober är de nya cheferna på plats. Här presenterar de sig.

Stor final på Reformationsåret 2017

Publicerad

Den 31 oktober är det 500 år sedan Martin Luther enligt traditionen spikade upp sina 95 teser på porten till Slottskyrkan i Wittenberg. Det uppmärksammas under en hel vecka, med gudstjänster, nyskriven musik, öppna föreläsningar och andra evenemang där reformationens betydelse för Sverige står i fokus.

Svenska kyrkan får pris för Masurienhjälpen i Polen

Publicerad

Svenska kyrkan får en utmärkelse av den Evangelisk-Augsburgska kyrkan i Polen för de insatser som gjordes i Masurien efter andra världskriget. Prästen Daniel Cederberg och hans medarbetare gjorde då stora insatser i ett krigsdrabbat Polen. Detta blev känt som Kyrkliga Masurienhjälpen, ett engagemang som sedan kanaliserades i Lutherhjälpen som bildades 1947.

Svenska kyrkan gratulerar Hanna Tsadik

Publicerad

Svenska kyrkan gratulerar Hanna Tsadik som tilldelas FUF-priset 2017 för att hon genom sitt strategiska ledarskap utvecklat ett innovativt och framgångsrikt regionalt fredsprogram på Afrikas horn.

Stöd till rohingyer på flykt

Publicerad

Allt fler rohingyer flyr våldet och förföljelsen i Myanmar. Sedan våldet intensifierades i augusti har över 600 000 människor sökt skydd i Bangladesh, hälften är kvinnor och barn. Svenska kyrkans internationella arbete stöder insatser för de som anlänt till lägren längs den bangladeshiska gränsen.

Svenska kyrkan lanserar Första hjälpen vid sorg

Publicerad

En färsk Sifo-undersökning visar att många känner stor osäkerhet i mötet med andra människors sorg – och vill bli bättre på att vara ett stöd för vänner och kollegor. Därför lanseras nu Första hjälpen vid sorg genom ett utskick till 2 000 svenska företag.

Susanne Rappmann vald till biskop i Göteborgs stift

Publicerad

Susanne Rappmann valdes idag till biskop i Göteborgs stift. Hon blir därmed den första kvinnan som blir biskop i Göteborgs stift. Susanne valdes med siffrorna 68,8 procent mot Erik Johanssons 29,6 procent, 773 mot 332 röster.

Svenska kyrkan kräver möte med migrationsminister

Publicerad

I ett gemensamt brev från Svenska kyrkan och Rädda Barnen till migrationsministern i slutet av oktober framfördes tre krav för att ensamkommande barn och unga ska få stanna i Sverige. Nu skriver Svenska kyrkan igen och ber om ett möte för att hitta en väg framåt.

Freden i Colombia i farozonen när jämställdheten hotas

Publicerad

Fredsavtalet som skrevs under i Colombia i oktober förra året är ett av de mest jämställda i världen. Ett år senare har kvinnors kroppar åter hamnat i fokus när konservativa krafter tar över den offentliga debatten för att ”försvara familjen”.

Svenska kyrkans nationella nivå ny medlem i Fossilfritt Sverige

Publicerad

Svenska kyrkan på nationell nivå har gått med i regeringens klimatinitiativ Fossilfritt Sverige för att tillsammans med andra bidra till Sveriges och världens klimatmål. Klimatarbetet inom Svenska kyrkan berör allt från energianvändningen i kyrkor och andra fastigheter här hemma till insatser för att hantera klimatförändringarna i utvecklingsländer. En av den nationella nivåns uppgifter är att stödja arbetet lokalt i församlingar och stift.

Åsa Nyström ny biskop i Luleå

Publicerad

Efter den slutgiltiga sammanräkningen är det klart att Åsa Nyström är Luleå stifts nya biskop. Hon blir den nionde biskopen för Svenska kyrkan i Norrbotten och Västerbotten, och den första kvinnan i ämbetet sedan stiftet grundades år 1904.

Revisionsrapport: ”Dra lärdom av handboksprocessen”

Publicerad

Kyrkostyrelsens arbetsutskott tog den 15 november emot den revisionsrapport som de förtroendevalda revisorerna uppdragit åt revisionsbyrån Grant Thornton att ta fram. Granskningen gäller processen med översyn och revidering av kyrkohandboken.

Svenska kyrkan vill bidra till repatriering av samiska kvarlevor

Publicerad

Den 16 november samlades företrädare för Svenska kyrkan, Sametinget, Kulturdepartementet och en rad muséer och institutioner till ett rundabordssamtal rörande repatriering av samiska mänskliga kvarlevor. Syftet var att gemensamt identifiera hinder för att kunna återlämna kvarlevor som idag finns på museer och andra institutioner i Sverige.

Debattartikel: Kyrkans ansvar för vår värld

Publicerad

Målen är högt satta, och omöjliga för regeringar och FN att uppfylla själva. Religiösa aktörer har också ett särskilt ansvar för att bidra till målen, skriver Erik Lysén och Sara Nordbrand i en debattartikel i tidningen Dagen om FN:s globala mål, Agenda 2030.

Årets Right Livelihood pristagare

Publicerad

Right Livelihood Award, som också kallas alternativa nobelpriset, går i år till fyra pristagare från USA, Indien, Azerbadjan och Etiopien. Svenska kyrkan och Right Livelihood Award samarbetar både internationellt och i Sverige.

Låt inte EU:s gemensamma asylsystem försvaga asylrätten

Publicerad

Inom kort kommer EU fatta beslut om ett nytt gemensamt asylsystem. Flera av förslagen riskerar att kraftigt försämra flyktingars rättigheter och skydd. Om de röstas igenom kommer Sverige aldrig kunna återgå till ordinarie, mer humana asyllagstiftning. Därför manar nu tio organisationer till ett folkligt upprop för att påminna Sveriges migrationsminister, Helen Fritzon, om vikten av att stå upp för ett humant asylsystem.

Ärkebiskopens uttalande med anledning av #vardeljus

Publicerad

Över världen delas nu skakande berättelser om övergrepp, sexuella trakasserier och sexism. #MeToo är omvälvande. Det avslöjar våld och maktmissbruk som borde höra historien till. Vi ser kvinnor i bransch efter bransch resa sig. I helig vrede säger de: Nu räcker det!

Sakfel i medier om nya kyrkohandboken

Publicerad

Det har spridits felaktiga uppgifter i svenska och internationella medier om det inklusiva språket i den nya kyrkohandboken som just har antagits av kyrkomötet. Gudstjänstutskottets ordförande, Sofija Pedersen Videke, tydliggör vad som gäller.

Två nya nattvandrare på Cypern behövs till studentveckorna 2018

Publicerad

Nu behövs ytterligare två nattvandrare på Cypern under två veckor i maj-juni 2018. Välkommen att söka du som är en trygg vuxen, förankrad i Svenska kyrkan och minst 40 år gammal! Arbetet är ideellt, lönen är framför allt viktiga möten med unga.

Fake news in the media about the Church of Sweden's new Worship book

Publicerad

Media has spread incorrect information in Sweden and internationally about the inclusive language of the new Worship Book, which has just been adopted by the General Synod. The Chair of the worship committee, Sofija Pedersen Videke, therefore clarifies some facts.

Svenska kyrkan välkomnar förslag om ensamkommande barn

Publicerad

Många av de ungdomar som sökt asyl i Sverige som ensamkommande barn får en ny möjlighet att stanna. Det enades regeringen om igår. Svenska kyrkan är positiv till överenskommelsen, som ger unga människor hopp och framtidstro.

‘Datos’ falsos en los medios sobre el Manual de Culto sueco

Publicerad

Se ha difundido información incorrecta en los medios de comunicación suecos e internacionales acerca del uso del lenguaje inclusivo en el nuevo Manual de Culto, adoptado recientemente por el Sínodo General de la Iglesia Sueca. La presidenta de la Comisión de Oficios Religiosos, Sofia Pedersen Videke, aclara la situación.

”Prins Gabriel har döpts in i Guds gemenskap”

Publicerad

Ärkebiskop emeritus Anders Wejryd har idag döpt prins Gabriel. I sitt doptal lyfte han upp allas rätt att höra till ett sammanhang och bli sedda. "Idag har prinsen döpts in i Guds gemenskap, med löfte om att Gud är med i allt".

Svenska kyrkan till regeringen: Inhumant att fortsätta med utvisningarna

Publicerad

Regeringen vill ge en ny möjlighet till uppehållstillstånd för ensamkommande, men de förändringar som föreslås räcker inte. Svenska kyrkan skriver därför till migrationsminister Helén Fritzon med en vädjan om att stoppa utvisningarna av de unga som är tänkta att ingå i överenskommelsen.

Stöd till konfliktdrabbade i Kongo

Publicerad

Över 2,4 miljoner människor, varav hälften barn, är direkt drabbade av det pågående våldet och konflikterna i Demokratiska republiken Kongo. Behovet av humanitärt bistånd är akut. Act Svenska kyrkan stöder nu insatser för ca 50 000 personer av de värst drabbade.

Erik Lysén gör avtryck i biståndsdebatten

Publicerad

För sjunde året i rad ställer OmVärlden frågan: Vem gjorde störst avtryck i biståndsdebatten? Vem sätter – direkt eller indirekt – dagordningen? Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella arbete, är en av 26 nominerade.

Ny rapport: Brist på gröna investeringar hotar Parisavtalet

Publicerad

Två år efter Parisavtalet krymper tidsfristen för den nödvändiga klimatomställningen, där finanssektorn har en avgörande roll. Samtidigt visar en ny rapport från Swedwatch, Svenska kyrkan och Naturskyddsföreningen att stora svenska investerare inte är i närheten av att bidra till avtalets mål. Klimatförändringarna utgör redan idag ett stort hot mot mänskliga rättigheter och slår hårdast mot utsatta grupper i klimatdrabbade områden världen över. För att vända trenden måste investerare agera nu.

”Se på Lucia, det utländska en grundbult i Sverige”

Publicerad

Tala om migrationens utmaningar, men det är de goda berättelserna som ger hopp. Med de influenser vi får från andra länder kan vi bygga det som vi i framtiden kommer att uppfatta som ”typiskt svenskt”, skriver Martin Modéus, biskop i Linköpings stift i Svenska Dagbladet.

60 miljoner fördelat till arbetet med asylsökande och flyktingar

Publicerad

Kyrkostyrelsen beslutade idag om fördelningen av 60 miljoner kronor till Svenska kyrkans arbete med asylsökande och flyktingar. Närmare hälften går till församlingarnas aktiviteter för integration. Resterande medel går till stiften, nationella satsningar och den internationella verksamhetens arbete med migrationsfrågor.

Mitt i ett juläventyr, på uppdrag för utlandskyrkan i London 

Publicerad

"Dessa julbasarer lägger grunden till fina och viktiga insatser på sjukhus, i fängelser, i gudstjänster, ungdomsgrupper..." Följ med när Nicole Morgny, ombud för Svenska kyrkan i utlandet, reste till London för att hjälpa till vid den stora julbasaren.

Debattartikel: En kamp för allas lika värde

Publicerad

Svenska kyrkan bidrar tillsammans med kyrkor och andra samarbetspartner runt om i världen för att alla barns och kvinnors rättigheter ska respekteras. Det skriver Erik Lysén, internationell chef, i en debattartikel som skickats ut till lokal- och regionmedier.

Predikan vid julbön

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackeléns predikan på julbön i Uppsala domkyrka den 24 december, julafton 2017.