131 organisationer varnar för att EU-förslag riskerar att undergräva mänskliga rättigheter

Nyhet Publicerad Ändrad

Svenska kyrkan och 130 andra organisationer varnar för att Europa riskerar att skjuta sin utrikespolitik för mänskliga rättigheter i sank. Den internationella rätten till asyl riskerar också att undergrävas.

Svenska kyrkan uppmanar i ett uttalande tillsammans med 130 andra organisationer de europeiska ledarna att förkasta EU-kommissionens nya förslag till en migrationsöverenskommelse.

Förslaget handlar om att på olika sätt få länder i Europas närhet att minska antalet människor på flykt som når EU:s stränder. Det kan handla om medel som utökat bistånd och handel.

Förslaget lades fram av kommissionen i början av juni och kommer att diskuteras av de europeiska stats- och regeringscheferna vid EU-toppmötet i Bryssel 28-29 juni 2016.

Inför mötet varnar organisationerna för att Europa riskerar att skjuta sin utrikespolitik för mänskliga rättigheter i sank och undergräva den internationella rätten till asyl.

Ladda ned hela uttalandet och se alla organisationer som ställer sig bakom det. (på engelska, pdf, 5 sidor)

En rödhårig person och en person i slöja pratar över en kopp kaffe.

Migration och integration

Idag är miljontals människor på flykt undan konflikt, våld och misär. Vi ger stöd både i Sverige och utomlands. Här kan du läsa om vad vi gör, och hur du själv kan bidra.