En nyvigd biskop i Uppsala domkyrka.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Ny biskop i Karlstads stift: Sören Dalevi

Nyhet Publicerad Ändrad

– Det känns stort, säger Sören Dalevi som under söndagen vigdes till biskop för Karlstads stift. Vigningsgudstjänsten i Uppsala domkyrka leddes av ärkebiskop Antje Jackelén i närvaro av utländska gäster och Svenska kyrkans biskopar.

I sin predikan vände sig ärkebiskopen till Sören Dalevi: 

”Sören, åt dig ska snart anförtros det fina ledarskapsuppdrag som kyrkan har hållit fast vid seklerna igenom. Du ska bli biskop. I Karlstads stift.(…) Människa bland människor, så lyder ditt valspråk. Också som biskop är du sannerligen människa bland människor, med uppdraget att utöva ditt ledarskap som en tjänst åt gemenskapen. Idag tar vi emot dig med glädje och förväntan i denna tjänst.”

Läs ärkebiskopens predikan i sin helhet.

Biskop Sören Dalevi beskriver sina känslor:
– Det känns stort men jag är bara människa bland människor. Och det vill jag fortsätta med. I Karlstads stift vill jag främja den folkkyrka där barn och gamla, oavsett klass, kön, sexuell läggning eller bakgrund skall känna sig bejakade och tillhöriga. Alla ska med.

Som sitt valspråk har Sören Dalevi valt: Människa bland människor. Det är taget från teologen Ireneus, 130-200 e. Kr.
– Han har mycket att bidra med i vår tid. Det kristna livet handlar om att vara människa fullt ut – Gud frälser inte från livet utan till livet, säger biskop Sören.

Läs mer om biskop Sören på Karlstads stifts webbplats.