Foto: Lasse Svedberg /Ikon

Svenska kyrkan på plats i Rio

Nyhet Publicerad Ändrad

Svenska kyrkan ska vara där människor är, och OS samlar många svenskar. Under OS i Rio samarbetar vi med norska Sjömanskyrkan. Vi erbjuder mötesplatser och har en krisberedskap.

Olof Olsson ska leda kyrkans arbete under OS i Rio 2016. I sin tjänst som präst har han lång erfarenhet av utlandstjänst, bland annat sex år i Brasilien; Rio, Sao Paolo och Buenos Aires, och kan omgivningarna och språket.

- Att följa svenskar ute i världen är kyrkans uppdrag. Vi vet hur viktigt det är att kunna vara till hjälp för människor som fått problem av olika slag. Det kan handla om olycka, sjukdom eller dödsfall.

Mötesplats mellan tävlingar och event

Svenska kyrkan vill erbjuda en mötesplats mellan tävlingar och event. En plats där man kan sitta ner en stund, men även få stöd, hjälp och tips av olika slag. Vi kommer att finnas på området kring stranden Copacabana där många människor samlas.

Till skillnad från OS i London när Svenska kyrkan storsatsade på egen hand är man nu tillbaka i mindre skala i samarbete med Norska sjömanskyrkan. 

När det gäller beredskap för krissituationer samarbetar Svenska kyrkan som tidigare med utrikesdepartementet och svenska ambassaden. Det finns en särskild beredskap och journummer.

Svenska kyrkan vill påverka

Att OS hålls i Rio drabbar människor på olika sätt, både positivt och negativt. OS kan sätta fokus på landet och dess miljö med gatubarn, droger och fattigdom. Därför anknyter Svenska kyrkan till sociala projekt i Rio för att hjälpa till att uppmärksamma situationen och påverka en förändring till det bättre.

Invigningen av OS i Rio sker den 5 augusti 2016 och avslutas den 21 augusti. Efter OS kommer staden även att hålla de paralympiska spelen den 7-18 september. Det blir femte gången gillt för Svenska kyrkan att följa sina landsmän till ett OS.