Nyheter

Prenumerera via RSS

Femton filmer nominerade till Svenska kyrkans filmpris

Publicerad

Snart dags för en av årets stora filmhändelser, Göteborg International Film Festival, där Svenska kyrkan som vanligt delar ut sitt filmpris - Angelospriset. I år är femton filmer nominerade. Vinnaren får 50 000 kronor och den särskilt framtagna ikonen Angelos av Erland Forsberg.

Erik Lysén svarar Erik Helmerson efter hans ledare i DN 2015-01-15

Publicerad

Svenska kyrkan tar inte ordentligt avstånd från förföljelsen av kristna i världen, skriver Erik Helmerson i en ledare i DN. Helmersson måste ha missat kyrkomötets beslut om extra resurser till arbetet i Mellanöstern och vår uppmaning i SvD att stå upp för förföljda religiösa, replikerar Erik Lysén, internationell chef för Svenska kyrkan.

Replik: Ärkebiskopen har inte förnekat religionens avarter!

Publicerad

I lördagens Svenska Dagbladet skriver Annika Borg att ärkebiskop Antje Jackelén gjort ett "anmärkningsvärt" uttalande med anledning av terrordåden i Paris. Idag svarar hennes teologiska sekreterare på Svenska Dagbladets ledarblogg:

Ärkebiskopen på DN debatt: Samernas urfolksrättigheter måste tas på större allvar

Publicerad

Förverkligandet av mänskliga rättigheter i Sverige är åter föremål för FN-granskning. Måndag 26 januari förhördes regeringskansliet i Genève inom ramen för Universal Periodic Review om processen rörande efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna. Svenska kyrkan är en av flera organisationer som i sin rapport till FN valt att lyfta frågan om bristande ansvarstagande för urfolksrättigheter. Sveriges regering måste nu ta flera kliv framåt, skriver ärkebiskop Antje Jackelén.

Uttalande från Svenska kyrkans biskopar på Förintelsens minnesdag

Publicerad

Den 27 januari 2015 var det 70 år sedan förintelselägret Auschwitz befriades.”Den internationella minnesdagen för förintelsens offer markerar slutet på en av vår tids värsta fasor. Dessa grymheter får aldrig falla i glömska”, skrev Svenska kyrkans biskopar i ett uttalande på förintelsens minnesdag.

Svenska kyrkans filmpris till Every face has a name

Publicerad

Svenska kyrkans filmpris 2015 delades under onsdagaskvällen ut till dokumentären ”Every face has a name”, i regi av Magnus Gertten. Priset på 50 000 kr och ikonen Angelos överlämnades av domprost Karin Burstrand, Göteborgs domkyrkoförsamling, i samband med filmens premiärvisning under Göteborg International Film Festival.

Svenska religiösa ledare: Vi vill se ett slut på våldet - Vägra hata!

Publicerad

Företrädare för åtta religioner i Sverige agerar nu gemensamt mot hat och för fred i manifestationen Vägra hata! Under förra helgen har budkavlar med ett uttalande från Sveriges interreligiösa råd lästs upp i samband med bön eller gudstjänst i moskéer, synagogor och kyrkor runt om i Sverige. Onsdag 4 februari överlämnades budkavlen till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Julkampanjen gav 39 miljoner kronor! 

Publicerad

Tack vare gemensamma goda krafter har 39 miljoner kronor i gåvor kommit in till Svenska kyrkans internationella arbete under julkampanjen "Låt fler få fylla fem".

Idag firas Samefolkets dag

Publicerad

Samernas nationaldag eller Samefolkets dag firas varje år den sjätte februari med olika aktiviteter och kulturarrangemang. I Svenska kyrkan högtidlighålls den i år bland annat vid inledningen av Teologifestivalen i Uppsala, där den samiske teologen Erik Oscar Oscarsson predikar i invigningsgudstjänsten.

Framgångar i arbetet mot ebola

Publicerad

Svenska kyrkan har sedan tidigt i höstas bidragit till kampen mot ebola i Västafrika. En viktig del i arbetet har varit informationskampanjer om hur viruset uppträder och smittar, och på senare tid har ebola-utbrottet i Liberia sett en drastiskt tillbakagång. Nyligen rapporterade landets hälsomyndigheter att det nu bara finns fem ebolafall i hela landet.

Ärkebiskopen: Vi måste stå emot antisemitism och hat

Publicerad

Med anledning av attacken vid en synagoga i Köpenhamn har den judiska församlingen i Stockholm ställt in sina evenemang de kommande två dagarna. Ärkebiskop Antje Jackelén har med anledning av detta skickat en hälsning till församlingen i Stockholm.

Ärkebiskopen på Mediedagarna i Göteborg

Publicerad

Den 5-6 mars arrangeras de årliga Mediedagarna i Göteborg. Ärkebiskop Antje Jackelén medverkar i ett seminarium om hur journalister förhåller sig till religion i politik och konflikter. Detta direktsänds även i SVT.

Gudstjänst med resandefolk i P1

Publicerad

På söndag 1 mars direktsänder P1 gudstjänsten från Högsbo kyrka i Göteborg, där resande och ärkebiskop Antje Jackelén medverkar. En ”budkavle” kommer att ges till Mariefreds församling för att arbetet församling-resande ska kunna gå vidare till andra stift.

Ärkebiskopen kräver öppen diskussion om svensk krigsmaterielexport

Publicerad

Sverige måste stå upp för global fred och säkerhet, för demokrati och utveckling. Det är olyckligt om näringspolitiska hänsyn kring krigsmaterielexporten ställs över demokratiska, människorättsliga hänsyn, skriver ärkebiskop Antje i en debattartikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt den 27 februari 2015.

Svenska kyrkan stärker sitt arbete med asylsökande och flyktingar

Publicerad

Svenska kyrkan avsätter fem miljoner kronor för att stärka församlingarnas arbete med asylsökande och flyktingar. En särskild funktion ska också upprättas på nationell nivå för att stödja stift och församlingar som vill utöka sin verksamhet och till exempel hyra ut lokaler till Migrationsverket för asylboenden.

Svenska kyrkan utökar arbetet för förföljda och utsatta i Mellanöstern

Publicerad

På grund av den rådande humanitära situationen i Mellanöstern utökar Svenska kyrkan sitt arbete i regionen med fem miljoner kronor detta år. Beslutet togs i dag av kyrkostyrelsen, vars avsikt är att stödet ska fortsätta i sex år, sammanlagt 30 miljoner kr fram till 2020.

Johan Dalman ny biskop i Strängnäs stift

Publicerad

Johan Dalman, domprost i domkyrkoförsamlingen, Strängnäs, har valts till ny biskop i Strängnäs stift. Det står klart efter att det preliminära resultatet visar att Johan Dalman i dagens val får 68,5 procent av rösterna.

Ärkebiskop Antje svarar Israels ambassadör

Publicerad

Svenska kyrkan stöder fullt ut Israel som en suverän stat inom internationellt erkända gränser. Vi har aldrig förespråkat någon bojkott av Israel eller israeliska varor, men däremot en ursprungsmärkning av varor från ockuperade områden. Det skriver ärkebiskop Antje Jackelén i Sydsvenskan, i en replik till Israels ambassadör Isaac Bachman.

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris gick till "X+Y"

Publicerad

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2015 tilldelades i fredags kväll den brittiska filmen "X+Y" i regi av Morgan Matthews. Filmen handlar om autistiske Nathan som genom matematiken hittar ett sammanhang där han kan vara sig själv och bli accepterad. Priset delades ut av biskop Johan Tyrberg under Barn- och ungdomsfilmfestivalen (BUFF) i Malmö.

Ny medlemsstatistik för 2014

Publicerad

Svenska kyrkan har 6,3 miljoner medlemmar. Nu finns statistik för 2014 för hur många som aktivt blivit medlemmar, aktivt gått ur Svenska kyrkan och dopstatistik.

Fortsatt god avkastning för Svenska kyrkan

Publicerad

Kapitalförvaltningen för Svenska kyrkans nationella nivå presenterade idag sitt finansiella resultat för 2014. Resultatet blev 885 miljoner kronor, vilket motsvarar en avkastning på 16,0 procent. För tredje året i rad gick den totala förvaltningen bättre än index.

Be för Swaziland och hotade kyrkoledare

Publicerad

Kyrkoledare i Swaziland hotas av repressalier. Detta efter att de nyligen lanserat ett dokument där de begär förändringar i landet när det gäller bland annat mänskliga rättigheter. Svenska kyrkan uppmanar nu till förbön för Swaziland.​

Romernas internationella dag firas i kyrkan

Publicerad

Den 8 april är det romernas internationella dag. Den firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. "Det viktigaste vi kan göra för att stärka unga romers identitet är att lära dem vara stolta över sitt ursprung". Det säger Susanna Hedman, som idag talar under en högtidsgudstjänst i Uppsala domkyrka.

Kulturministern på besök hos Svenska kyrkan

Publicerad

Fredag 10 april besökte Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, Uppsala. Där träffade hon ärkebiskop Antje Jackelén och Svenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén.

Predikan vid biskopsvigning 12 april 2015

Publicerad

Ärkebiskop Antjes vigningstal vid Fredrik Modéus biskopsvigning för Växjö stift. Uppsala domkyrka, andra söndagen i påsktiden. Johannes 21:1-14.

Ny rapport om det låsta läget i Gaza och vägen framåt

Publicerad

Det internationella samfundet bidrar till Gazabornas lidande genom att inte få till stånd återuppbyggnaden av Gaza. Våldet kommer trappas upp igen, om inget drastiskt sker. Det konstaterar Svenska kyrkan tillsammans med 39 andra organisationer i en ny rapport.

Biskopsvigning i Uppsala domkyrka

Publicerad

– Jag är glad och nyfiken på det som väntar. Vigningen var en så stark och fin upplevelse. Nu ser jag fram emot att börja träffa människor i stiftet. Det är tillsammans med varandra som vi bygger framtidens kyrka. Det säger biskop Fredrik Modéus, som vigdes till Växjö stifts 59:e biskop vid en högtidlig gudstjänst i Uppsala domkyrka under söndagen.

Svenska kyrkan uppmärksammar det armeniska folkmordet

Publicerad

Under veckan har Svenska kyrkan uppmärksammat att det gått 100 år sedan det armeniska folkmordet. Fredagen den 24 april medverkade ärkebiskop Antje Jackelén vid en minneshögtid i Storkyrkan i Stockholm, och i Armeniens huvudstad Jerevan var förre ärkebiskopen Anders Wejryd och forskaren Göran Gunner på plats.

Omedelbara insatser för drabbade i Nepal

Publicerad

Svenska kyrkan anslår 1 miljon kronor till omedelbara insatser för de som drabbats av jordbävningen i Nepal, och har beredskap att skicka ut specialister på psykosocialt arbete.

Ärkebiskopen mötte påven i Rom

Publicerad

Måndag 4 maj 2015 mötte ärkebiskop Antje Jackelén påve Franciskus i Rom. "Det var ett både formellt och varmt personligt möte. sade ärkebiskop Antje Jackelén efter mötet.

33,6 miljoner kronor i årets fastekampanj

Publicerad

Årets fastekampanj ökade med 600 000 kronor jämfört med förra året. Bland de stift som visar ett ökat insamlingsresultat finns Linköping, Skara, Växjö, Luleå och Visby.

Rapport: Generell välfärd – inte bara för svenskar

Publicerad

Generella välfärdssystem minskar fattigdom effektivare än stöd som riktas specifikt till de som lever i fattigdom. Sverige har stora möjligheter att dela med sig av erfarenheter om varför och hur generella system kan byggas upp. Tyvärr tar vi inte vara på det, visar rapporten ”Inte bara för svenskar – om generell välfärd som mål i Sveriges utvecklingssamarbete” som Svenska kyrkan presenterar idag.

Svenska kyrkans katastrofansvariga till Nepal

Publicerad

Anna Garvander, chef för Svenska kyrkans katastrofarbete, åker till Nepal på torsdag 14 maj. På plats finns då också Marina Kalisky, expert på psykosocialt arbete. De ska under en vecka kartlägga det fortsatta hjälpbehovet och förbereda inför ytterligare personalinsatser från Svenska kyrkans personalpool för snabba humanitära insatser.

Finansbranschen måste kraftsamla om vi ska bromsa klimatförändringarna

Publicerad

Åtta månader återstår till klimatmötet i Paris då världens ledare träffas för att få till stånd ett globalt avtal. Parallellt med detta behöver vi näringslivets innovationskraft och finansbranschens maskineri för att kunna ställa om till ett klimatsmart samhälle. Det skriver Svenska kyrkan i sin senaste rapport om ansvarsfulla investeringar som publiceras idag.

Ärkebiskopen hedersdoktor i Chicago

Publicerad

Svenska kyrkans ärkebiskop, Antje Jackelén, har blivit hedersdoktor vid Lutheran School of Theology i Chicago. Detta skedde igår i samband med högskolans årliga examensceremoni, den 155:e i ordningen. 

Svenska kyrkans scen på Bokmässan växer

Publicerad

Allt fler söker sig till Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan i Göteborg för att ta del av samtal om litteratur och livsfrågor. I höst utökas scenområdet därför med ytterligare drygt 100 kvadratmeter.

ALMA-pristagare ger läsglädje i Sydafrika

Publicerad

Idag tar den sydafrikanska organisationen PRAESA emot ALMA-priset 2015. Svenska kyrkans partner Philani i Sydafrika arbetar tillsammans med PRAESA med läsglädje och läsfrämjande projekt.

530 miljoner för att bevara kyrkligt kulturarv

Publicerad

Fördelningen av den kyrkoantikvariska ersättningen för 2016 är klar. Svenska kyrkans stift och församlingar får dela på 530 miljoner kronor för att bevara och skydda det kyrkliga kulturarvet.

Ny kyrkohandbok på väg ‒ snart kan alla tycka till

Publicerad

Många är engagerade i arbetet med den nya kyrkohandboken. Det visar inte minst den intensiva debatten. Om ett halvår går förslaget ut på remiss, och alla församlingar får möjlighet att tycka till om förslaget innan det behandlas av kyrkomötet.

Full fart i kyrkohandboksarbetet – ny remiss efter nyår

Publicerad

Revisionsarbetet med kyrkohandboken pågår för fullt och befinner sig just nu i slutet av kvalitetsgranskningsfasen. Under hösten sammanställs ett slutförslag som efter nyår ska ut på remiss till landets alla församlingar.

Fem miljoner kr till församlingars arbete med flyktingar

Publicerad

Kyrkomötet beslutade 2014 att skyndsamt ordna former för ekonomiskt bistånd till församlingarnas arbete med flyktingar och asylsökande. 146 ansökningar har kommit in från hela landet och 35 församlingar får nu dela på sammanlagt fem miljoner kronor.

Svenska kyrkan i klimatdebatt med finansmarknadsministern

Publicerad

Regeringen har gett Finansinspektionen i uppdrag att i sina stresstester inte bara se till traditionella, finansiella faktorer utan även ta in klimatriskerna. Det bland annat sa finansmarknadsminister Per Bolund vid ett seminarium som Svenska kyrkan bjöd in till i Almedalen. Se seminariet i efterhand.

Pilgrimsvandring mot klimatmötet i Paris

Publicerad

Svenska kyrkan kraftsamlar för de mest utsatta, de som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Tillsammans med människor i alla åldrar och från alla delar av Europa sker en pilgrimsvandring, ett steg i taget, mot klimatmötet i Paris i december.

Klimat- och samhällsfokus i årets kyrkomötesmotioner

Publicerad

108 – så många motioner hade kommit in till årets kyrkomöte när motionstiden gick ut på onsdagen. Klimat, diakoni och själavård samt situationen i Mellanöstern är några ämnen som engagerar ledamöterna. Kyrkomötet samlas i Uppsala i september.

Kyrkan i Liberia prisas för sin insats mot ebola

Publicerad

Svenska kyrkans samarbetspartner Liberian Council of Churches, har fått utmärkelsen "kommendör av Afrikas stjärnas orden" av Liberias president Ellen Johnson Sirleaf. Utmärkelsen har de fått för sin insats mot ebola. Svenska kyrkans internationella arbete var en av organisationerna som gav stöd till detta arbete.

Stoppa ökningen av husrivningar på ockuperat palestinskt område  

Publicerad

Svenska kyrkan uppmanar idag det internationella samfundet att sätta press på Israels regering för att stoppa den senaste tidens kraftiga ökning av husrivningar på palestinskt område. Svenska kyrkan gör uttalandet tillsammans med 30 organisationer verksamma i Israel och Palestina.  

Nya biskopar i Strängnäs och Västerås stift

Publicerad

Söndagen den 6 september vigs Johan Dalman, domprost, och Mikael Mogren, stiftsadjunkt, till biskopar för Strängnäs respektive Västerås stift. Vigningen äger rum kl 11.00 i Uppsala domkyrka och förrättas av ärkebiskop Antje Jackelén i närvaro av kungaparet, utländska gäster och Svenska kyrkans biskopar.

Svenska kyrkan utökar stödet till irakiska flyktingar i Jordanien

Publicerad

För att rädda liv och lindra nöden för nyanlända irakiska flyktingar i Jordanien satsar Svenska kyrkan ytterligare medel för att ge flyktingar mat, sanitet och livsuppehållande sjukvård. Svenska kyrkan har beredskap att skicka specialister på psykosocialt arbete.

Biskopar från Tanzania och Sverige möttes i Rättvik

Publicerad

Svenska kyrkans 14 biskopar och 14 av de 24 biskoparna i Evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania har haft ett gemensamt biskopsmöte på stiftsgården i Rättvik, den 24–28 augusti. De företräder två av de största medlemskyrkorna i Lutherska världsförbundet.

Människor dör på tröskeln till Europa – vi måste agera nu!

Publicerad

Svenska kyrkan och de övriga nordiska medlemmarna i ACT-alliansen, ett globalt samarbete mellan kyrkor och organisationer för katastrof-, utvecklings- och påverkansarbete, uppmanar till omedelbar handling med anledning av flyktingsituationen i Europa.

Predikan vid biskopsvigning 6 september 2015

Publicerad

Ärkebiskop Antjes vigningstal vid biskopsvigning av Johan Dalman, Strängnäs stift, och Mikael Mogren, Västerås stift. Uppsala domkyrka, 14:e söndagen efter trefaldighet. Predikotext: Efesierbrevet 4:1-6.

Sermon at the bishops' consecration in Uppsala Cathedral

Publicerad

Archbishop Antje's sermon at the bishops' consecration of Johan Dalman, diocese of Strängnäs, and Mikael Mogren, diocese of Västerås. Uppsala Cathedral on the 14th Sunday after Trinity. Sermon text: Letter to the Ephesians, 4.1-6

Glädjefylld dubbel biskopsvigning i Uppsala

Publicerad

Glädjen var stor i en fullsatt Uppsala domkyrka när Svenska kyrkan idag fick två nya biskopar – för Strängnäs och Västerås stift. Vignings­gudstjänsten leddes av ärkebiskop Antje Jackelén i närvaro av kungaparet, utländska gäster och Svenska kyrkans biskopar.

Ärkebiskopen: Det handlar om medmänniskor, inte om siffror

Publicerad

När vår medmänsklighet behövdes som mest såg vi i Sverige istället en tilltagande polarisering. Vi fick ett samtalsklimat med hårda ord och rentav hatretorik.Det är ovärdigt ett land som berömmer sig av upplysthet, jämställdhet och yttrandefrihet. Nu måste det vara slut på spridandet av lögner och pseudodiskussioner. Det handlar om medmänniskor, inte om siffror. Det handlar om hjälp både här och där, inte antingen eller, skriver ärkebiskop Antje Jackelén på Expressen Debatt.

De får Svenska kyrkans kulturstipendier 2015

Publicerad

Årets mottagare av Svenska kyrkans kulturstipendier är klara. Ur den rekordstora mängden – 475 ansökningar – har fem stycken valts ut som får ta emot 100 000 kronor var.

Vi får inte och kan inte blunda för människor i nöd

Publicerad

Försvaret av ett ”kristet Europa” används emellanåt som skäl för att uppmana till avgränsning och avskärmning. Det kan vi inte låta stå oemotsagt, skriver Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och hennes motsvarighet i Tyskland, biskop Heinrich Bedford-Strohm i Sydsvenskan den 21 september 2015.

Kyrkomötet återsamlas i november

Publicerad

Kyrkomötets första session med utskottsarbete är nu över. Ledamöterna kommer tillbaka till en andra session och beslut måndagen den 16 november 2015.

75 miljoner extra till flyktingarbete

Publicerad

Kyrkomötets budgetutskott föreslår att Svenska kyrkan avsätter extra medel på 75 miljoner kronor till arbetet med flyktingar och asylsökande både i Sverige och utomlands under 2016.

Diakoner i upprop för de skuldsatta

Publicerad

Över 500 diakoner i Sverige slår larm om att allt fler har skulder de inte kan betala. I december 2015 lämnade de över namnunderskrifter som uppmanade beslutsfattarna att snabbt hjälpa dem som hamnat i skuldfällan.

Doptal för prins Nicolas

Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackeléns tal vid dopet av prins Nicolas i Drottningholms slottskyrka den 11 oktober 2015.

Forskardagar om religionens roll i en globaliserad värld

Publicerad

Krig och våld i religionens namn – varför, och varför just nu? Denna vecka kommer en av världens ledande experter på de frågeställningarna, Marc Juergensmeyer, till Uppsala och Svenska kyrkans forskardagar.

Ärkebiskopen på SvD debatt: ”Ny lag skyddar inte barn från giftermål”

Publicerad

Lagen om stärkt skydd mot barn- och tvångsäktenskap tycks ha varit ett slag i luften. Situationen för unga som ­lever i rädsla för att giftas bort har inte förändrats nämnvärt. Det skriver ärkebiskopen tillsammans med en rad andra debattörer i Svenska Dagbladet på Internationella dagen för flickor.

Ställ inte utsatta grupper mot varandra

Publicerad

Företrädare för fyra kyrkliga organisationer uppmanar i ett brev statsminister Stefan Löfven att presentera ett nytt system för hur det viktiga flyktingmottagandet i Sverige ska finansieras utan att urholka biståndet.

Sociala trygghetssystem leder till minskad hunger

Publicerad

Hungern i världen minskar men fortfarande hungrar var nionde människa i världen. Det som behövs är sociala trygghetssystem. Det skriver Gunilla Hallonsten t f internationell chef för Svenska kyrkan i en debattartikel på Världshungerdagen.

Toppmöte för kyrkoledare uppmanar till flyktingstöd  

Publicerad

Kyrkoledare från länder som tagit emot många flyktingar, eller själva är drabbade av flyktingkrisen, samlades i München den 29 oktober. Kyrkoledarna kom från Europa, Mellanöstern och Afrika. De samtalade om kyrkans roll och ansvar och enades om en kommuniké.

Svenska kyrkan deltar i biståndsupprop

Publicerad

Nu uppmanar kristna ledare alla att delta i en mejlkampanj emot att ytterligare medel från svenskt bistånd ska gå till flyktingmottagandet. Svenska kyrkan deltar i uppropet, som publiceras i tidningen Dagen.

Kyrkligt globalt toppmöte om förföljda kristna uppmanar till handling  

Publicerad

200 ledare från världens stora kristna sammanslutningar uppmanar omvärlden att inte bara ge pengar utan också påverka omvärldens ledare. En unik konsultation på toppnivå om världens förföljda kristna har nyligen avslutat sitt möte i Albaniens huvudstad Tirana.  

Svenska kyrkan fick två publishing priser

Publicerad

Svenska kyrkan fick två priser när Svenska publishing priset delades ut för 23e gången på måndag kväll. Salems församlingstidning Frid fick pris för bästa medborgartidning och Svenska kyrkan blev även belönad för sin årsredovisning.

Nationell förbönsgudstjänst och upprop för utsatta troende

Publicerad

Torsdag den 12 november kl 18 firades en ekumenisk förbönsgudstjänst för utsatta troende i världen i S:ta Clara kyrka i Stockholm. I gudstjänsten medverkade Antje Jackelén och andra kyrkoledare. Samtidigt uppmanade Sveriges kristna råd Svenska politiker att agera mot övergreppen.

Ärkebiskopens uttalande efter terrordåden i Paris

Publicerad

De fasansfulla och avskyvärda dåden i Paris väcker sorg, rädsla och vrede. Och mycket medkänsla. Också mina tankar går till de döda, de skadade och deras familjer, med bön om stöd, läkedom och helande. Tankarna går även till beslutsfattare och hjälpare, med bön om kloka beslut och i tacksamhet för varje hjälpande hand. I detta får vi också innesluta terroroffren från Beirut i förrgår och alla de andra som för oss ofta inte blir mer än en flyktigt läst notis.

Svenska kyrkans kulturstipendier 2015

Publicerad

Svenska kyrkans kulturstipendiater 2015 fick på tisdagskvällen ta emot sina diplom av ärkebiskop Antje Jackelén. Det skedde i en ceremoni under det pågående kyrkomötet i Uppsala. De fem stipendiaterna får 100 000 kronor var.

Svenska kyrkan tar ställning för urfolks rättigheter

Publicerad

Under det pågående Kyrkomötet i Uppsala Konsert & Kongress fattades igår beslut om att Svenska kyrkan ska uppvakta Sveriges regering och riksdag till stöd för en svensk ratificering av ILO:s konvention nr 169 om urfolks rättigheter.

DN Debatt idag: ÄB skriver under om moratorium för nya kolgruvor

Publicerad

I dagens DN Debatt uppmanar Antje Jackelén tillsammans med åtta andra debattörer Stefan Löfven att ta ställning och arbeta för ett globalt moratorium för nya kolgruvor. "Det sista vår värld behöver i dag är fler kolgruvor", skriver de.

Svenska kyrkan på plats under klimatförhandlingarna

Publicerad

På måndag den 30 november inleds FN:s klimattoppmöte i Paris. Med på mötet finns bland annat ärkebiskop Antje Jackelén. En av de viktigaste frågorna är att lösa finansieringen av klimatomställningen.

Advent - vi väntar på att Gud ska komma och bli en av oss

Publicerad

Har du tänt din adventsstjärna och börjat förbereda dig inför julen? Adventstiden är en glad tid när vi väntar på att fira att Jesus föddes. Ordet advent betyder ankomst – vi väntar på någon som ska komma.

Ansvarsfullt företagande i konfliktens spår i Colombia

Publicerad

I juni 2014 publicerades Swedwatchs rapport ”Dränkta rättigheter, flytande ansvar” om Scania och Atlas Copcos deltagande i bygget av ett vattenkraftverk i Colombia. Nu visar den aktuella uppföljningsrapporten att företagen blivit bättre på att hantera risker inför nya affärer.

Nytt avtal för framtidens klimatarbete

Publicerad

Världen har fått ett nytt klimatavtal. För första gången finns begreppet förlust och skada med i avtalet. En stor framgång för sårbara länder. Nu är en stark opinion viktigare än någonsin för att driva på en snabb omställning till ett samhälle med låga utsläpp,

Nytt förslag till kyrkohandbok på remiss våren 2016

Publicerad

Kyrkostyrelsen har idag beslutat att skicka det nya förslaget till kyrkohandbok på remiss under perioden 1 januari–15 maj. Det innebär att Svenska kyrkans församlingar kan börja använda det nya förslaget från och med januari. Kyrkohandboken består av gudstjänstordningar med böner och andra texter samt musik.