Svenska kyrkan startar high five-skola

Nyhet Publicerad

I samband med årets julkampanj ”Låt fler få fylla fem” lanserar Svenska kyrkans internationella arbete en high five-skola. Kampanjen pågår från första advent till den sista januari.

Var femte sekund dör ett barn som inte hunnit fylla fem år. Några orsaker till att barnadödligheten fortfarande är hög på många ställen i världen är undernäring, infektioner och bristande omsorg . Barn som får leva i trygghet med tillgång till mat, rent vatten, sjukvård och omsorg kan däremot klara sina kritiska första år.

Svenska kyrkans internationella arbetes high five-skola ska inspirera människor runt om i landet att dela med sig av sin version av den populära hälsningsgesten och samtidigt bidra till insamlingen för att fler barn ska få fylla fem.

– Julkampanjen ”Låt fler få fylla fem” sätter fokus på den pågående katastrof som alltför sällan uppmärksammas i medierna - barnadödligheten. I år vill vi särskilt hjälpa barn från Syrien som flytt till Jordanien, men också barn i Myanmar och Sydafrika som alla lever i en utsatthet, säger Erik Lysén, internationell chef för Svenska kyrkan.

#5för5 räddar liv

Svenska kyrkan vill uppmuntra människor till att dela en high five på Instagram, Facebook eller Twitter i syfte att skapa uppmärksamhet för kampanjen. Varje offentligt delad high five-bild taggad med #5för5 innebär att ett företag skänker fem kronor till kampen mot barnadödlighet.

Då det finns många spännande varianter av en high five har Svenska kyrkan tagit fram en high five-skola där man kan lära sig hur man utför enkla och avancerade high five-hälsningar och ta sitt high fivande till en ny nivå.

– För oss står high five dels för att fler barn ska få fylla fem, dels för våra fem rättigheter som vi arbetar med i kampen mot barnadödlighet – rätten till mat, rent vatten, trygghet, sjukvård och utbildning. Vi vill att så många som möjligt ska veta hur enkelt det är att vara med och rädda liv, genom att high fiva i jul är man med och kämpar mot barnadödligheten, fortsätter Erik Lysén.

High five-skolan sprids via sociala medier och under Svenska kyrkans femårskalas som anordnas i församlingar under julkampanjen för att uppmärksamma barns rättigheter.

Se Erik Lysén och Sofia Strinnholm, volontär berätta om high five-skolan på tv4 Nyhetsmorgon (2016-11-28)

 

Om kampanjen

Den 27 november–31 januari pågår Svenska kyrkans julkampanj ”Låt fler få fylla fem”. I år lyfter Svenska kyrkan exempel om barn som lever i utsatthet i Jordanien, Myanmar och Sydafrika.

Tillsammans hoppas Svenska kyrkan kunna samla in 45 miljoner kronor. Svenska kyrkans internationella arbete arbetar med fem rättigheter som bidrar till att fler barn ska få fylla fem: rätten till mat och rent vatten, rätten till trygghet och försörjning, rätten till hälsa och sjukvård, rätten till sin kropp samt rätten till utbildning.
Läs mer

Under hela kampanjen arbetar Svenska kyrkan med inspiration genom filmer, gifar och bilder i egna kanaler och sociala medier.
Se filmer, illustrationer och lär dig mer om high fives

Ge en gåva i julkampanjen - den räcker långt

Välkommen att ge en gåva. Du kan stödja arbetet på många sätt:  

Ge direkt via webben.

Skicka ett sms till 72905 skriv FEM för att ge 100 kronor.
Swisha en gåva till 9001223
Bankgiro 900-1223
Plusgiro 90 01 22-3

Från utlandet 

SWIFT/BIC: NDEASESS, 
IBAN: SE32 9500 0099 6042 0900 1223

Så långt räcker din gåva:

60 kronor kan bli 10 kg näringsrik ersättning till barn i Etiopien.
135 kronor kan bekosta en skoluniform och skolmaterial i ett flyktingläger i Jordanien.
200 kronor kan betala en veckolön för en mentormamma i Swaziland.
200 kronor kan ge 10 kvinnor kunskap om preventivmedel i Sydafrika.
330 kronor kan starta en självhjälpsgrupp för kvinnor i Burma.