Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 96 00 E-post till Svenska kyrkan

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Till innehållet

Låt fler få fylla fem! - julkampanjen 2016

Var femte sekund dör ett barn som inte hunnit fylla fem år. Var med och kämpa mot barnadödligheten du också! Svenska kyrkans julkampanj pågår varje år från första advent till 31 januari.


I julkampanjen Låt fler få fylla fem uppmärksammar Svenska kyrkans internationella arbete den pågående katastrof som alltför sällan hörs i medierna: barnadödligheten. Var femte sekund dör ett barn som inte hunnit fylla fem år. Barn dör av undernäring, infektioner och bristande omsorg.  

Barn som får leva i trygghet – med mat, rent vatten, sjukvård och omsorg – kan klara sina kritiska första år. Din insats behövs!

I årets julkampanj kommer du att få möta tre barn, Zaid från Syrien som bor i flyktingläger i Jordanien (bilden ovan), Moe Moe från Burma och Libone från Sydafrika. De lever alla i en utsatt verklighet.    

Tillsammans hoppas vi kunna samla in 45 miljoner kronor under årets julkampanj. Med din hjälp kan det gå! Låt fler få fylla fem!   

Filmskaparen och regissören ©Sonali Fernando/Tiny Cinema tar dig med till mammor och barn i utsatthet i Sydafrika (5 min: 58 sek): 

Svenska kyrkans internationella arbete arbetar med fem rättigheter som bidrar till att fler barn ska få fylla fem:  

1.  Rätten till mat och rent vatten

Hungern är världens största orättvisa. Nära hälften av alla barn som dör före fem gör det på grund av undernäring. Svenska kyrkan stöder hälsoprojekt över hela världen som ger barn möjlighet till bättre mat, bättre hälsa och rent vatten.   

Mentormamman Ntombie Maseme gör hembesök hos en mamma som lever i stor utsatthet i en kåkstad i Sydafrika. Bild: Eric Miller/Ikon

2.  Rätten till trygghet och försörjning

Försörjning gör att fler barn kan få fylla fem. Kvinnor har ofta ansvar för barnen men små möjligheter att påverka en utsatt situation. Svenska kyrkan arbetar för att stärka kvinnors tillgång till ekonomisk och social trygghet.

3.  Rätten till hälsa och sjukvård

Att föda barn är riskfyllt för både mamma och barn. När en kvinna har tillgång till sjukvård under graviditet och barnets första tid, så minskar riskerna. Svenska kyrkan arbetar för att kvinnor och barn ska få tillgång till den vård de har rätt till.

4.    Rätten till sin kropp

När kvinnor har möjlighet att bestämma när de vill försöka bli gravida, blir det också lättare att se till att barnens behov av näring, omsorg och trygghet tillgodoses. Svenska kyrkan arbetar för att kvinnor ska ha tillgång till familjeplanering och kunna bestämma över framtiden. 

5.    Rätten till utbildning

Många flickor och kvinnor får inte gå i skolan. Detta påverkar inte bara deras egna möjligheter utan även deras barns möjligheter. Svenska kyrkan arbetar för flickors rätt till skolgång, kvinnors vidareutbildning och allas rätt till sexualundervisning.

Svenska kyrkans internationella arbete handlar om såväl katastrofhjälp som förebyggande långsiktigt arbete ute i världen.