Ohållbara och orättvisa skulder berövar en lång rad länder i Afrika, Asien och Latinamerika de tillgångar som länderna behöver för att investera i utveckling och de ungas framtid. I afrikanska länder går i genomsnitt mer än hälften av statens intäkter till att betala av lån. För utvecklingsländerna som helhet är siffran mer än 40 procent. Det leder till nedskärningar i vård och utbildning. Samtidigt minskar det globala biståndet dramatiskt.
Klimatkrisen och skuldkrisen drabbar ofta samma länder, och förstärker varandra i en ond cirkel. Skulderna hindrar de klimatsårbara länderna från att lägga resurser på förebyggande klimatanpassning och hantera akuta klimatkatastrofer.
I sitt brev inför Jubelåret 2025, “Hoppet sviker oss inte” (Rom 5:5) skrev nyligen avlidne påve Franciskus att ”Om vi verkligen vill bereda väg för freden i världen måste vi sträva efter att avskaffa de yttersta orsakerna till orättvisorna, då måste vi efterskänka orättfärdiga skulder”.
Inspirerade av denna uppmaning bjuder kyrkorna i Sveriges kristna råd och flera trosbaserade organisationer in till kampanjen Vänd skuld till hopp. Denna globala namninsamling uppmanar fordringsägare och politiska ledare att agera med mod och medkänsla. Orättvisor går att ändra!
Uppmaningar till svenska och globala beslutsfattare:
- Stoppa skuldkrisen nu genom att åtgärda orättvisa och ohållbara skulder, utan ekonomiska villkor;
- Förebygg en ny skuldkris genom att ta itu med grundorsakerna. Reformera det globala finansiella systemet så att det prioriterar människor och planeten;
- Arbeta genom FN. Skapa en permanent, transparent, bindande och heltäckande skuldhanteringsmekanism inom ramen för FN;
- Klimatstöd får inte förvärra skuldbördan. Ge klimatfinansiering till de mest utsatta länderna som bidrag, inte lån.
Skriv under idag!
Låt oss tillsammans svara på bönen om en mer rättvis och medkännande värld. Bli en del av ett globalt upprop för att vända skuld till hopp.