En grupp människor springer mot kameran. Det står Världens Barn eller Act Svenska kyrkan på deras kläder.
Foto: Josefin Casteryd /Ikon

Tillsammans för Världens Barn

Världens Barn är Radiohjälpens största insamling och genomförs av Sveriges Television och Sveriges Radio P4 i samarbete med 13 svenska organisationer, varav Act Svenska kyrkan är en av dem.

För alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet

Utgångspunkten för Världens Barn är att alla barn har rätt till hälsa, skola och trygghet. Rättigheter som i spåren av konflikter, pandemi och klimatförändringar inte upprätthålls. I många fall leder det till att barn inte får tillgång till skolgång, att det råder brist på rent vatten och sjukvård eller att familjer tvingas på flykt. Just därför är de insatser som Världens Barn bidrar till viktigare än någonsin.

Act Svenska kyrkans projekt som får stöd av Världens Barn

Act Svenska kyrkan har två projekt som får pengar från Världens Barn. Det ena projekten är inkludering av barn med funktionsnedsättningar i flyktingläger i Kenya, Sydsudan och Somalia. Alla barn har rätt till utbildning, men att se till att barn med funktionsnedsättning får och kan gå i skolan är en stor utmaning. Extra svårt blir det för barn som lever i flyktingläger, där det sällan finns resurser till hjälpmedel eller anpassad skolgång. Läs mer om arbetet i flyktinglägren i Dadaab, Kenya och om hur en rullstol kan återupprätta människovärdet.

Act Svenska kyrkans andra projektet som får stöd av Världens Barn är i Myanmar. Här arbetar Act Svenska kyrkan för att barn på flykt i landet ska få utbildning. Myanmar är ett av världens mest konfliktdrabbade länder och i dagsläget bor cirka 240 000 människor i interna flyktingläger. Ungefär hälften av dem är rohingyer, en folkgrupp som drivits på flykt med förföljelser och våld. Läs mer om arbetet i Myanmar.

Engagemang i Sverige

Det finns ett stort engagemang i Sverige för Världens Barn. Runt om i landet arrangeras gudstjänster, konserter, bössinsamling, försäljning av hantverk och fika, lotteri och mycket annat. Och engagemanget behövs! Tillsammans kämpar vi för alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet.

Gåvor till Världens Barn

Gåvor till Världens Barn går till långsiktigt arbete för barns rättigheter. Varje år beviljar Radiohjälpen medel till ett trettiotal projekt i lika många länder inom Världens Barn. Det projekten har gemensamt är att de jobbar för barns framtid och att de alltid utgår från barns rättigheter.

Radiohjälpens plusgiro 90 1950-6 och bankgiro 901-9506 är alltid öppet för gåvor. Det går även bra att swisha en gåva till nummer 9019506. Märk gåvan med BARN. Besök Världens Barn hemsidan för mer information.

Riksinsamlingen Världens barn

Berätta om Act Svenska kyrkans medverkan i Världens Barn

Tåtra med jordgubbar och grädde. På tårtan står det Act Svenska kyrkan.

Material till kampanjer

Act Svenska kyrkans återkommande kampanjer är en chans att tillsammans synliggöra viktiga frågor för en rättvis värld. Det handlar både om att samla in pengar till det internationella arbetet samt att engagera och skapa opinion i Sverige.

Två personer i Act Svenska kyrkans blåa väst delar ut informationsmaterial.

Idébanken för Act Svenska kyrkan

I idébanken hittar du tips, idéer och inspiration kring insamlingsaktiviteter för Act Svenska kyrkan. Flera av aktiviteterna går att genomföra både fysiskt och digitalt.

För dig som jobbar i församling

På Kornet finns mer information för dig som jobbar med Världens Barn i din församling. Följ ämnet Act Svenska kyrkan så missar du inga nyheter kring kampanjerna.