Akut torka: "Det här är svält!"

Nyhet Publicerad Ändrad

Gunilla Hallonsten, internationell chef för Svenska kyrkan, har nyss kommit hem från den akut torkdrabbade Afar-regionen i Etiopien. "Det som händer nu i Etiopien är en tyst långsam död för miljoner människor", säger hon.

Afar-regionen i norra Etiopien är ett av flera länder i Afrika som har drabbats av väderfenomenet El Niño - som har orsakat den värsta torkan på 30 år med förstörda skördar och svält som följd. Över tio miljoner människor, bland dem två miljoner undernärda barn, behöver akuta hjälpinsatser.

Det har tidigare rapporterats om risken att en svältkatastrof utvecklas till sommaren om inte regnen kommer i mars. Nu har situationen förvärrats, bara den senaste månaden.

Gunilla Hallonsten konstaterar att det inte finns varken mat eller vatten, och att barn dör av uttorkning även på sjukhusen.

– Jag besökte ett sjukhus dit människor kommer, för att sedan dö. Kvinnor och barn är svårt undernärda. Det finns bara näringsröra, inget vatten och barnen är för svaga att äta näringsröran. Det som händer nu i Etiopien är en tyst långsam död för miljoner människor, säger Gunilla Hallonsten. 

Akut torka och svält i Afrika

I östra och södra Afrika drabbas nu miljontals människor av mat- och vattenbrist på grund av uteblivna regn och torka. Svenska kyrkan stöder akuta insatser i Etiopien och Zimbabwe. Din gåva behövs!