Svenska kyrkan stöder människor som flyr Mosul

Nyhet Publicerad Ändrad

Upp till en och en halv miljon människor kan drabbas när militära styrkor nu försöker återta staden Mosul i norra Irak. Svenska kyrkans lokala partners inom ACT-alliansen har inlett nödinsatser.

I över två år har Iraks näst största stad Mosul varit ockuperat av IS. Inbördeskriget i Irak har sedan januari 2014 tvingat över 3,4 miljoner människor på flykt. Den militära operationen som nu inletts riskerar att drabba civilbefolkningen mycket hårt. 
– Enligt FN kan den humanitära situationen i värsta fall bli den svåraste och mest komplexa i världen under 2016, säger Anna Garvander, Svenska kyrkans humanitära chef. De människor som idag är instängda i staden kommer försöka fly och kommer då vara i omedelbart behov av stöd.

Offensiven var väntad och de humanitära organisationer som finns i landet har planerat för insatsen sedan februari i år. Idag finns det möjlighet att ta emot ca 60 000 människor i byar och läger, och boende för ytterligare 250 000 är under uppbyggnad. Men behovet av ytterligare hjälp är enormt.

Svenska kyrkan stöder sedan tidigare lokala partners arbete för internflyktingar i Irak. Nu utvidgas insatserna och akut stöd har satts in för de som flyr Mosul. En av de mest utsatta grupperna är unga kvinnor och flickor i åldern 15 till 35 år. Några av dem kan ha tvingats in i tidiga äktenskap under fångenskap i Mosul.
– ­­ De mest akuta behoven kommer att vara rent vatten, mat, nödbostäder och medicinsk hjälp, fortsätter Anna Garvander. Men vi kommer också stödja psykosociala insatser som riktar sig mot flickor och kvinnor, eftersom de är särskilt utsatta för sexualiserat och genderbaserat våld.

Redan innan offensiven inleddes har det under flera månader pågått stridigheter i och omkring Mosul. Svenska kyrkans lokala partners har bland annat börjat förse människor som flytt till lägret Debaga med det mest akuta såsom hygienartiklar. En insamling har även startats, läs mer om  Irak och ge en gåva.