Svenska kyrkan startar nytt projekt för sverigefinsk ungdom

Nyhet Publicerad

Tro, hopp och drömmar. Så heter ett nytt projekt inom Svenska kyrkan där unga sverigefinländare får chansen att fördjupa sin kunskap om den egna kulturella identiteten.

 

Under drygt ett års tid ska 15 ungdomar i åldrarna 15-25 år med sverigefinsk, tornedalsk, och finsk-romsk bakgrund få möjlighet att utforska sitt arv. Tanken är att de sedan ska hjälpa Svenska kyrkan att stärka sitt arbete bland dessa minoritetsgrupper.

- Unikt med det här projektet är att det just riktar sig till andra- och tredje generationens sverigefinländare. Det handlar om Sveriges största minoritetsgrupp med en halv miljon människor. Men den har varit osynlig både utåt och inför sig själv, säger Kai Latvalehto, projektledare för Tro, hopp och drömmar.

- Till skillnad mot första generationens sverigefinländare så är ju de yngre generationerna uppväxta med lika bra svenska som om det vore ett modersmål. Den finska bakgrunden präglar på olika sätt, men för många är det något man har kvar att utforska djupare.

Utbildas till mentorer

Deltagarna i projektet kommer att utbildas till mentorer och dessutom ta fram olika former av inspirationsmaterial. Deras uppgift blir sedan att hjälpa Svenska kyrkans församlingar att stärka sitt arbete bland den sverigefinska befolkningen. Till projektet kommer också flera kulturskapare med minoritetsbakgrund att knytas, musikern Love Antell och skådespelaren Tanja Lorentzon är två av dem.

- Unga minoriteter har rätt till sitt språk och rätt till inflytande. Det här projektet stärker medvetenheten om det och skapar nätverk som varar livet ut, säger Kai Latvalehto.

 

Mer Om projektet

Projektet pågår oktober 2016 till december 2017.

 

Tidplan:

1-2 oktober 2016: mentorsutbildning i Luleå
12-13 november 2016: veckoslut i Stockholms skärgård
4-5 februari 2017: deltagande i Göteborg Film Festival
6-7 maj 2017: veckoslut i Västeråstrakten
Sommaren 2017: Finlandsresa
December 2017: öppen temadag och avslutning av projektet

 

Deltagandet är kostnadsfritt. Deltagarna behöver inte vara tvåspråkiga, men ska ha en anknytning till någon av landets sverigefinska minoriteter. Ansökningar via epost eller hemsidan. Sista ansökningsdag 5 september 2016.

 

Projektledaren Kai Latvalehto är doktorand i sverigefinskhet vid Åbo akademi. Han hade också huvudrollen i den prisbelönta dokumentärfilmen Ingen riktig finne från 2013.