Prata med oss

Till innehållet

Trettondedag jul

Tretton dagar efter jul firar vi att tre vise män hittade vägen till Jesus i Betlehem. De kom till stallet för att hylla Jesus med guld, rökelse och myrra. Denna dag är också början på den period som kallas för trettondagstiden och som pågår fram till förfastan.


Ibland kallas de vise männen också för kungar eller stjärntydare. Det berättas att de såg en stjärna som visade dem vägen.  

Trettondagen är den allra äldsta kristna högtiden. I Bibeln står det att österländska stjärntydare, vise män, hade sett en stjärna gå upp på himlen.

De tre vise männen visste att en ny stjärna skulle tändas på himlen när Guds son skulle födas, och därför följde de stjärnan. De fann Jesus i stallet och hyllade honom med guld, rökelse och myrra.  

Trettondagsgudstjänst i en församling nära dig
Trettondagsgudstjänst i tv
Trettondagsgudstjänst i radion  

De tre vise män representerar tre världsdelar

I folkliga traditioner kallas de tre vise männen Kaspar, Melchior och Baltasar och representerar världsdelarna Europa, Afrika och Asien.  

Berättelsen om hur de vise männen fann Jesus

Gläns över sjö och strand, stjärna ur fjärran, du som i Österland tändes av Herran. Stjärnan från Betlehem leder ej bort, men hem. Barnen och herdarna följa dig gärna, strålande stjärna, strålande stjärna.

Ur psalm 134 i psalmboken 

De tre vise männen följde stjärnan och kom till Jerusalem. De frågade efter den nyfödda kungen. Kung Herodes fick höra talas om frågorna om en nyfödd kung och blev väldigt orolig: det var ju han själv som var kung! Vad var nu detta för konkurrent? 

Herodes kallade till sig de vise männen. Han sa till dem att de skulle komma tillbaka till honom när de hittat det nyfödda barnet. Herodes sa att han själv ville hylla den nyfödda kungen. Men i själva verket ville han döda den nya kungen.  

De vise männen gav Jesusbarnet gåvor

De vise männen fortsatte att följa stjärnan till stallet. De gick in och hittade Jesus och Maria. Då föll de ner på marken och hyllade Jesus och gav honom gåvor, guld, rökelse och myrra.  

De vise männen drömde att de inte skulle återvända till Herodes

I en dröm hörde de vise männen att de inte skulle återvända till kung Herodes. Därför tog de en annan väg tillbaka till sitt land.  

Läs om de tre vise männen och hur de hittar Jesus i Matteusevangeliet kapitel 2. Här hittar du Trettondagens bibeltexter 

I andra länder heter dagen Epifania

I de flesta andra länder heter dagen epifania. Ordet betyder uppenbarelse. För länge sedan firades epifania som Jesu födelsedag och i flera österländska kyrkor räknar man fortfarande epifania som julens stora dag.  

Trettondagen är en stor insamlingsdag till internationellt arbete

Maria och Josef tvingades fly undan hot och förföljelser till Egypten och Jesus föddes som flyktingbarn. Svenska kyrkan förknippar därför trettondagen med vår delaktighet i världen. Trettondagen är final för insamling till Svenska kyrkans internationella arbete.

Folkliga traditioner på trettonhelgen

I det svenska bondesamhället vandrade pojkar runt i byarna och spelade upp scener som byggde på Bibelns berättelse om stjärnan över Betlehem.

De som var utklädda till visa män kunde ha strutar på huvudet och vita skjortor. De blev så småningom stjärngossar som numera kommer tillsammans med Lucia den 13 december.

Läs mer om traditioner på trettondagen hos Nordiska museet